Zoek
Sluit dit zoekvak.

Onze website is vernieuwd, geef zelf je evenementen in. Heb je een fout gezien. Mail ons!

Antwerp Symphony Orchestra zet het menselijk lichaam centraal in 2019-2020

Volgend seizoen kiest het Antwerp Symphony Orchestra voor ‘Lichaam of ziel’ als centraal thema. Het orkest verwelkomt ook zijn nieuwe chef-dirigent Elim Chan. Tijdens haar officiële inauguratieconcert op vrijdag 4 oktober in de Koningin Elisabethzaal dirigeert zij onder andere Le Sacre du Printemps van Stravinski. De officiële start van het klassieke concertseizoen geeft het Antwerp Symphony Orchestra, samen met wereldster Elīna Garanča, tijdens een stijlvol openingsgala op donderdag 19 september.

muziek in de kapel partner van Klassiek Centraal

Lichaam of ziel

Honderd jaar geleden, in de zomer van 1920, tijdens de Olympische Spelen in Antwerpen gingen de olympische worstel- en bokswedstrijden door in de Feestzaal van de dierentuin, de rechtstreekse voorganger van de huidige Koningin Elisabethzaal. Op de plek waar nu een concertpubliek wordt ontroerd en geïnspireerd, bekampten bezwete lijven elkaar om uit te maken wie de sterkste en de beste was. Dit jubileum is een ideale aanleiding om scherp te stellen op verhalen of personages waarin mensen de keuze maken tussen hemel of aarde, tussen kapitaal of kunst – tussen lichaam en ziel. Denk bijvoorbeeld aan Schumanns Faust-Szenen die in samenwerking met Opera Ballet Vlaanderen op het podium worden gebracht, het Derde pianoconcerto van Rachmaninov dat zoveel noten heeft dat het als onspeelbaar werd beschouwd, de extatische ritmes rond het heidense mensenoffer in Le Sacre du Printemps en Bachs Mattheuspassie waarin het sublieme en het aardse op onvergetelijk ontroerende wijze samenkomen.

Nieuwe chef-dirigent: jong, vrouwelijk, internationaal
Op vrijdag 4 oktober 2019 verwelkomt het Antwerp Symphony Orchestra zijn nieuwe chef-dirigent Elim Chan tijdens haar officiële inauguratieconcert in de Koningin Elisabethzaal. Op het programma staan o.a. Icarus van Auerbach, het Eerste vioolconcerto van Sjostakovitsj met stervioliste Vilde Frang en Le Sacre du Printemps van Stravinski, een van de meest opzwepende mijlpalen uit de muziekgeschiedenis. Meteen een ambitieus programma door de opvolgster van Jaap van Zweden en Edo de Waart. In totaal dirigeert Chan negen concerten als chef-dirigent in seizoen 2019-2020, met onder meer topsolisten als Marc-André Hamelin en Frank Peter Zimmermann. Eredirigent Philippe Herreweghe dirigeert vijf producties in seizoen 2019-2020.

Topdirigenten en -solisten

Het Antwerp Symphony Orchestra werkt zoals steeds samen met gerenommeerde dirigenten en solisten. In seizoen 2019-2020 komen dirigenten als Eliahu Inbal, Carlo Rizzi en Osmo Vänskä en topsolisten als Elīna Garanča, Vilde Frang, Frank Peter Zimmermann, Pierre-Laurent Aimard, Marc-André Hamelin, de gebroeders Jussen en Lukáš Vondráček langs. Die laatste is in België extra geliefd als winnaar van de Koningin Elisabethwedstrijd.

Daarnaast ontvangt het Antwerp Symphony Orchestra, in samenwerking met deSingel, elk jaar internationale orkesten met wereldfaam in zijn residentie. In seizoen 2019-2020 verwelkomt het orkest onder meer het Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks met Diana Damrau o.l.v. Mariss Jansons, de Filarmonica della Scala o.l.v. Riccardo Chailly en het San Francisco Symphony o.l.v. Michael Tilson Thomas. Ook het City of Birmingham Symphony Orchestra onder leiding van Mirga Gražinytė-Tyla is te gast, in samenwerking met het Klarafestival. Op deze manier breidt het Antwerp Symphony Orchestra het internationale symfonische aanbod in Antwerpen uit met een topselectie van concerten die complementair zijn aan hun eigen programma. En zo staat de Koningin Elisabethzaal inmiddels op de wereldkaart als prestigieuze concertzaal voor concertervaringen op topniveau. Dankzij dit uitgebreide aanbod en de vlotte bereikbaarheid van de concertzaal (naast station Antwerpen-Centraal) met het openbaar vervoer vinden steeds meer liefhebbers van klassieke muziek de weg naar de Koningin Elisabethzaal.

Openingsgala met Elīna Garanča
Traditiegetrouw opent het Antwerp Symphony Orchestra het klassieke concertseizoen in stijl met een openingsgala. In 2019 rolt het orkest de rode loper uit voor de Letse wereldster Elīna Garanča. Haar prachtige mezzosopraan is zowel gracieus als krachtig en bracht eerder al La Scala en de Wiener Staatsoper in vervoering. Op donderdag 19 september 2019 brengt Garanča de mooiste aria’s, die in de heldere akoestiek van de Koningin Elisabethzaal zullen klinken zoals nooit tevoren.

Klassiek voor iedereen (publieksuitbreiding en -differentiatie)

Filmconcert: Gladiator
In seizoen 2019-2020 zet het Antwerp Symphony Orchestra zijn traditie van de filmconcerten verder. Dit keer brengt het orkest live de muziek bij kaskraker Gladiator. Dit historische epos met muziek van Hans Zimmer en Lisa Gerrard won maar liefst vijf Oscars, waaronder die voor beste film en beste acteur. Op vrijdag 27 en zaterdag 28 september 2019 in de Koningin Elisabethzaal.

Antwerp Symphony Orchestra feat. Angélique Kidjo
De Beninse superster Angélique Kidjo brengt werk van Philip Glass dat speciaal voor haar geschreven werd, gecombineerd met een mix van Afrikaanse muziek en westerse rock ’n soul tijdens een hartverwarmend symfonisch concert. Op vrijdag 6 december 2019 in Muziekgebouw Frits Philips in Eindhoven, zaterdag 7 december 2019 in de Koningin Elisabethzaal in Antwerpen en zondag 8 december 2019 in Paleis voor Schone Kunsten in Brussel.

Theaterconcert: Tiresias i.s.m. Toneelhuis
Voor de theaterconcerten van seizoen 2019-2020 werkt het Antwerp Symphony Orchestra samen met Toneelhuis. Guy Cassiers ensceneert het gedicht Tiresias van de Britse ‘spoken word’ dichteres Kate Tempest, met Katelijne Damen in de hoofdrol. Het Antwerp Symphony Orchestra brengt hierbij live de Achtste symfonie van Sjostakovitsj. Vrijdag 15 en zaterdag 16 mei 2020 in de Koningin Elisabethzaal.

After work: Clubconcerten
De Clubconcerten van het Antwerp Symphony Orchestra beginnen om 21:00 en vormen de ideale gelegenheid voor young professionals om de werkdag op een ontspannen manier af te sluiten. Na afloop geniet je met dj en drankje van een loungy afterparty. Met MC Charlotte Vandermeersch op donderdag 21 november 2019 en MC Bent Van Looy op donderdag 20 februari 2020 in de Koningin Elisabethzaal.

The Whisky Tour – Meesterwerken van Luc Brewaeys

Tussen 17 en 22 november 2019 brengt het Antwerp Symphony Orchestra, samen met deSingel, ChampdAction, HERMESensemble, I SOLISTI, het Peter Benoit Fonds en het Koninklijk Conservatorium Antwerpen, een eerbetoon aan de internationaal gerenommeerde Vlaamse componist Luc Brewaeys, die overleed in 2015. Op verschillende podia in Antwerpen zullen zijn ‘whisky’-werken worden uitgevoerd, die elk vernoemd zijn naar een befaamde Schotse single malt. In het Centraal Station van Antwerpen wordt het werk Talisker gebracht, dat voor het eerst werd uitgevoerd voor een massaal publiek tijdens de feestelijke opening van Antwerpen ’93. Culturele hoofdstad van Europa. Daarnaast staan er orkestwerken en kamermuziek op het programma in de Koningin Elisabethzaal en deSingel.

Met onze nieuwe chef-dirigent Elim Chan en in de beste concertzaal van het land wordt het een heel spannend nieuw concertseizoen.’ – Joost Maegerman, intendant Antwerp Symphony Orchestra

Ik ben ontzettend dankbaar dat ik de kans krijg om de komende seizoenen als chef-dirigent voor het Antwerp Symphony Orchestra te staan. Ik tel de dagen af tot de start van mijn eerste seizoen bij het orkest, als een kind dat uitkijkt om al zijn kerstcadeautjes uit te pakken.’ – Elim Chan, chef-dirigent Antwerp Symphony Orchestra vanaf seizoen 2019-2020

Het orkest en ik kunnen niet wachten om samen te werken aan klassiekers van grootmeesters als Mozart, Sjostakovitsj, Dvořák en Stravinski, maar ook hedendaagse muziek van talenten en visionairs als Anna Clyne, Luc Van Hove en Lera Auerbach op het programma te zetten. Het wordt fantastisch om dit te delen met het publiek in de Koningin Elisabethzaal, onze prachtige thuisbasis.’ – Elim Chan, chef-dirigent Antwerp Symphony Orchestra vanaf seizoen 2019-2020

Ik kan niet wachten om de muzikanten van het Antwerp Symphony Orchestra beter te leren kennen en om alle prachtige hoekjes en verborgen pareltjes van de stad Antwerpen te ontdekken.’ – Elim Chan, chef-dirigent Antwerp Symphony Orchestra vanaf seizoen 2019-2020.

Praktische info

Bekijk het seizoen 2019-2020 op de website

Doorblader de seizoenbrochure

‘Lichaam of ziel’ – voorwoord van Joost Maegerman, intendant Antwerp Symphony Orchestra


  • WAT: Seizoensprogramma Antwerp Symphony Orchestra 2019-2020
  • FOTO’S: © Jesse Willems, Willeke Machiels, Antwerp Symphony Orchestra

 

Nieuwsbrief

Meer Lezen

© Klassiek Centraal – build & hosted door Kyzoe.be

Join Us

Subscribe Our Newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.Consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo. ex ullamcorper bibendum. Vestibulum in mattis nisl.