Antwerp Symphony houdt 2000 plaatsen vrij voor Oekraïense vluchtelingen

Het Antwerp Symphony Orchestra houdt voor alle resterende voorstellingen van dit seizoen plaatsen vrij voor Oekraïense vluchtelingen. Zij kunnen gratis genieten van klassieke muziek in de Koningin Elisabethzaal. Het gaat in totaal om zo’n 2000 tickets voor 15 concerten tot en met juni.

Iedereen welkom

Het Antwerp Symphony Orchestra activeert in zijn outreach-programma al langer de gemeenschappen die rond de Koningin Elisabethzaal wonen. “Door onze drempelverlagende projecten in thuisbasis Antwerpen laten we diverse groepen kennismaken met klassieke muziek.”zegt coördinator Isabel Vermeulen. “Zo trekken we naar Antwerpse basisscholen om leerlingen via het opMaatorkest te stimuleren om samen een instrument te leren spelen, of betrekken we lokale organisaties tijdens het participatie-
project Re-Mix XXL.”
Ze wordt bijgestaan door intendant Joost Maegerman: “Ook ons jaarlijks gratis openluchtconcert op het Sint-Jansplein kadert in onze missie om zoveel mogelijk mensen te bereiken.”
Samen met vaste partners zoals het OCMW en Atlas Integratie & Inburgering Antwerpen verdeelt Antwerp Symphony daarnaast onder de noemer ‘Welkomtickets’ ook €3-kaarten om ook de meest prestigieuze concerten toegankelijk te maken voor de nieuwkomers in onze samenleving.

Universele belevenis

Omwille van de oorlog in Oekraïne wordt dit systeem van Welkomtickets vanaf dit weekend uitgebreid. Voor in totaal 15 concerten, waaronder die met wereldberoemde solisten als Baiba Skride (winnares Koningin Elisabethwedstrijd voor Viool 2001), kunnen Oekraïense vluchtelingen op de dag van het concert een vrijkaart ophalen aan de ticketbalie.

Onderdak, eten en onderwijs zijn fundamenteel in de opvang van vluchtelingen. Maar daarnaast kan muziek een hulpmiddel zijn bij traumaverwerking en psychologische opvang. Het idee van de actie kwam van de orkestleden zelf. “Een van onze violisten heeft zich geëngageerd om Oekraïense muzikanten op de vlucht op te vangen, en vroeg ons of we hen geen plezier konden doen om even hun gedachten te verzetten in de Elisabethzaal.” aldus intendant Joost Maegerman. “We vonden dit een uitstekend initiatief en ontvingen de eerste Oekraïners al eind april. Daarna besloten we om het meteen uit te breiden naar alle concerten van het lopende seizoen. Muziek is immers een universele belevenis, een moment van gedachten verzetten in een zeer stressvolle periode.”

Alle info en de concertkalender vind je terug op www.antwerpso.be/ukraine

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in: