African American Voices

Het Royal Scottish National Orchestra werkt samen met zijn assistent-dirigent Kellen Gray om werken op te nemen van drie van de grootste Afro-Amerikaanse stemmen van de twintigste eeuw. De twee symfonieën van William Levi Dawson en William Grant Still, die samenvallen met Black History Month, zijn van fundamenteel belang gebleken voor het gebruik van Afro-Amerikaanse idiomen in de symfonische vorm. 

Elke componist richtte zich op één van de twee oorspronkelijke basiselementen van de Afro-Amerikaanse muziek: folk en jazz. William Levi Dawson’s Negro Folk Symphony haalt zijn inspiratie uit West-Afrikaanse folk idiomen, Amerikaanse negrospirituals en vroege Afro-Amerikaanse volksritmes en liederen uit de Gullah cultuur. De Symfonie nr. 1 van William Grant Still put zijn invloed uit elementen die populair waren in de jazz en pre-jazz. Hoewel deze laatste de meer bekende figuur in de Amerikaanse muziek is, was Dawson net zo belangrijk in de tijdlijn van de Afro-Amerikaanse muziek, en zijn enige gepubliceerde symfonie is verbazingwekkend volwassen voor de eerste pogingen van een componist om symfonisch te schrijven. Dit programma viert ook de honderdste geboortedag van George Walker met de opname van zijn Lyric for Strings.

linn-records-20211116173010-logo

*Als u een aankoop doet via bovenstaande link krijgen wij een kleine vergoeding. Zo kunnen we u blijven voorzien van recensies en artikelen. Door iets via onze link te kopen, steun je ons in het schrijven van nieuwe artikelen. Producten worden voor jou nooit duurder als je gebruikmaakt van onze links.

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in: