Tegenwoordig geldt mezzosopraan Sarah Connolly als één van de beroemdste klassieke zangeressen ter wereld. Maar haar weg naar de top was er één die bijzondere paden kende. Geboren in het Britse Durham, werd zij al snel gegrepen door klassieke muziek. Haar ouders waren niet muzikaal, maar er werd wel veel naar klassieke muziek geluisterd.
Ze startte met pianoles, maar haar werd geadviseerd te gaan zingen. Ze kwam in een koor van de BBC. Daarna was ze actief als jazz-zangeres waarbij zij geregeld haar eigen composities zong. Ze had haar leeftijd niet mee – ze was al 31 jaar – toen zij meer richting opera ging. Door haar enorme talent en doorzettingsvemogen werd zij eerst gevraagd voor kleinere rollen, maar al snel kreeg zij in diverse opera’s de hoofdrol toebedeeld. Op 15 juni a.s. is zij in Het Concertgebouw te Amsterdam te horen en te zien als Dido in de opera Dido & Aeneas van Purcell.
‘Trouser roles’
Zij heeft in opera’s gezongen uit diverse perioden, maar voor velen is zij vooral beroemd door haar zogeheten ‘trouser roles’ (vrouwen die mannenrollen vertolken) in opera’s van G.F. Händel. Legendarisch zijn haar hoofdrollen in de opera’s Giulio Cesare en Ariodante. Voor haar uitzonderlijke prestaties werd zij in 2017 geridderd tot Dame (de vrouwelijke variant van Sir), maar waar zij minstens zo trots op is, is dat zij eind 2023 de King’s Medal for Music ontving. De hoogste Britse onderscheiding kreeg zij met name omdat zij los van haar muzikale kwaliteiten zich al geruime tijd sterk maakt om nieuw talent te promoten en nieuw publiek aan te boren.
Dido & Aeneas: universele emoties
Behalve voor beroemde ‘trouser roles’ is Dame Sarah ook beroemd geworden door haar rol van Dido in de opera Dido & Aeneas van Henry Purcell. Voor velen is zij dè Dido van de laatste decennia. Haar interpretatie van het emotionele Lamento (‘When I am laid in earth’) is onovertroffen. Hoe komt het toch dat Dido & Aeneas de hoogst genoteerde opera is en het Lamento wordt beschouwd als één van de mooiste opera-aria’s? Het plot is op zich eenvoudig (maar heeft diepere lagen): Koningin Dido wordt verliefd op de Trojaan Aeneas (die op weg is om Rome te stichten, een nazaat van Aeneas, Romulus, heeft volgens de overlevering Rome gesticht). De liefde bloeit op, maar op een gegeven moment wil Aeneas Jupiter (in de gedaante van een elf) gehoorzamen om te vertrekken. Dido voelt zich verraden, maar is ook intens verdrietig en pleegt zelfmoord. Echter, achter dit eenvoudige plot zitten vele universele en herkenbare emoties en waarden, zoals geluk, verdriet, pijn, kracht en zwakte. De beroemde Vlaamse psychiater Dirk De Wachter (een groot barokliefhebber) heeft hierover een interessante podcast gemaakt, onder de titel ‘Dido en de noodlottigheid van het bestaan’. In die podcast noemt hij Dido & Aeneas één van de eerste geëmancipeerde opera’s, vol krachtige vrouwen. En dat is natuurlijk helemaal in het straatje van Dame Sarah Connolly.
Korting voor lezers van Klassiek Centraal
Lezers van Klassiek-Centraal kunnen met € 15,- korting naar deze unieke, eenmalige uitvoering van Dido & Aeneas op 15 juni a.s. in Het Concertgebouw te Amsterdam! Klik hier om te reserveren en voor meer info.