Parsifal, Don Giovanni, Nabucco, Carmen, Le Sacre du printemps, Boléro, Grand Finale, Uit de nieuwe wereld, Das Lied von der Erde… Met meesterwerken in vernieuwende interpretaties en intrigerende experimenten presenteert Opera Ballet Vlaanderen, onder artistiek directeur Jan Vandenhouwe, opnieuw een verrassend en prikkelend seizoen.
Het seizoen 25/26 stelt het publiek centraal met indringende vragen die resoneren met onze hedendaagse realiteit. “Weet je wat je gezien hebt?” Deze vraag uit Parsifal vormt het kernthema van het seizoen, waarin manipulatie, beeldvorming en vastgeroeste overtuigingen centraal staan. Elke productie werpt een eigen vraag op: “Wie offert zich op?”, “Waarom vergeten we zo snel?”, “Geloof je niet in mijn liefde?”.
Opera: vernieuwing en verbinding
De opera Parsifal (Richard Wagner) opent spectaculair met een eerste klassieke operaregie door Susanne Kennedy. Muziekdirecteur Alejo Pérez leidt het orkest met Benjamin Bruns (Parsifal), Dshamilja Kaiser (Kundry) en Werner van Mechelen (Klingsor). Deze productie markeert tevens het afscheid van Pérez als muziekdirecteur.
Carmen (Georges Bizet), geregisseerd en gechoreografeerd door Wim Vandekeybus, wordt een monumentale hybride productie waarin orkest, koren en ballet samensmelten. De hoofdrollen worden afwisselend vertolkt door Raehann Bryce-Davis en Josy Santos, onder leiding van dirigent Keren Kagarlitsky. Voor het eerst brengt OBV opera naar het Concertgebouw Brugge.
Met Don Giovanni keert de jonge Belgische regisseur Tom Goossens terug naar Mozart en Da Ponte, waarin hij tijdloze thema’s van schuld en vergeving verkent. Francesco Corti dirigeert met Wolfgang Schwaiger en Michael Arivony afwisselend als Don Giovanni en Reinoud van Mechelen als Don Ottavio.
Christiane Jatahy biedt een hedendaagse kijk op Nabucco (Giuseppe Verdi), waarin geopolitieke actualiteit centraal staat. Gaetano Lo Coco dirigeert, met Daniel Luis de Vicente en Ewa Vesin in de hoofdrollen.
Florentina Holzinger presenteert SANCTA, gebaseerd op Hindemiths Sancta Susanna (1922), aangevuld met werken van o.a. Bach en Johanna Doderer. Marit Strindlund leidt deze vernieuwende, feministische voorstelling.
Ballet: meesterwerken herzien
Het ballet opent met Grand Finale, een nieuwe XL-versie van Hofesh Shechters succeswerk uit 2017, begeleid door het HERMESensemble. Christos Papadopoulos presenteert OPUS, een nieuwe interpretatie van Die Kunst der Fuge van Bach.
Choreolab keert terug met creaties door Shane Urton en Ana Maria Lucaciu, terwijl Operalab een nieuwe samenwerking is met de International Opera Academy.
Ter gelegenheid van 100 jaar La Valse creëert Nacera Belaza een nieuwe solo en Shahar Binyamini brengt Bolero X. Dit wordt gecombineerd met Pina Bauschs iconische Le Sacre du printemps in de triple bill Rites, onder leiding van Karel Deseure.
Love & Loss is een tweede triple bill met nieuwe werken door Tiffany Tregarthen en David Raymond, gecombineerd met stukken van William Forsythe en Anne Teresa De Keersmaeker.
Experiment en participatie met Vonk
Vonk opent het seizoen met queerPassion, een samenwerking met Antwerp Queer Arts Festival en Choir, en presenteert nieuwe creaties zoals a rite of spring van Benjamin Abel Meirhaeghe met muziek van Lander Gyselinck, en de kameropera Somer & Winter met Joke Emmers en het Kinderkoor OBV.
Concert en concertante uitvoeringen
Alejo Pérez neemt afscheid met een bijzonder concert: Mahlers Das Lied von der Erde gecombineerd met Beethovens Zesde Symfonie. Daarnaast zijn er concerten met werken van Rossini, Respighi, Donizetti en Brewaeys, evenals Dvořáks Uit de Nieuwe Wereld onder leiding van Diego Matheuz.
Na zes jaar van bijzondere muzikale leiderschap neemt Alejo Pérez afscheid als muziekdirecteur. Onder zijn leiding bereikte het Symfonisch Orkest Opera Ballet Vlaanderen internationale erkenning dankzij zijn diepgaande interpretaties en aandacht voor historisch correcte uitvoeringspraktijken. Zijn afscheidsconcert belooft een emotionele avond waarin zijn favoriete componisten, Mahler en Beethoven, centraal staan. Pérez blijft in de toekomst verbonden aan Opera Ballet Vlaanderen als gastdirigent.
Grote renovatie Opera Gent
Vanaf januari 2026 sluit Opera Gent tijdelijk haar deuren voor een ingrijpende renovatie en restauratie. Na afloop zal het gebouw toegankelijker en transparanter zijn, ook buiten voorstellingen. Er komt een tweede, flexibele theaterzaal voor kleinere producties en samenwerkingen met culturele partners.
De techniek wordt gemoderniseerd, met een nieuwe, efficiënte zijtoneelruimte. Historisch belangrijke elementen worden zorgvuldig gerestaureerd, zoals de iconische kroonluchter en oorspronkelijke kleuren in de theaterzaal. De orkestbak wordt uitgebreid voor een verbeterde akoestiek.
Bijzonder zijn ook de drie imposante balzalen – samen langer dan de Spiegelzaal van Versailles – die volledig worden opgefrist. De renovatie is een initiatief van OBV in samenwerking met de Stad Gent, SOGent en het Vlaams agentschap Onroerend Erfgoed, uitgevoerd door het gerenommeerde architectenbureau DRDH Architects en Steenmeijer architecten.
Seizoen 25/26 van Opera Ballet Vlaanderen belooft indringende ervaringen die uitnodigen tot reflectie op onze tijd en de kracht van gemeenschappelijke rituelen.





