Onze website is vernieuwd, geef zelf je evenementen in. Heb je een fout gezien. Mail ons!

Grote Prijs Martine Tanghe voor Katelijne Boon (Klara)

“Als ze spreekt, hangt er zuiderse zon in de radio”, zegt Geertje Slangen, VRT-taalcoördinator en juryvoorzitter. Wie kan dàt tegenspreken? De jury verwoordt het verder zo: “Ze heeft het unieke talent een oprecht gesprek op te bouwen zonder hoogdravend te zijn. Met haar heldere taal schept ze geen afstand maar nabijheid. Als zij spreekt, hangt er een zuiderse zon in de radio.” 

Alle liefhebbers van klassieke muziek kennen Katelijne Boon en dat is niet enkel en alleen van haar programma ‘De Liefhebber’ op Klara. Ze kennen haar door haar warme stem die je haast verplicht met genot te luisteren, zeg gerust dat ze muziek spreekt en dan is er altijd weer die virtuositeit in het taalgebruik. Vergelijken met wijlen het nieuwsanker Martine Tanghe doen we niet, ook niet met de grote klassieke muziekliefhebber, wijlen voetbalverslaggever Jan Wouters.

Bij Klassiek Centraal kennen we Katelijne ook als presentatrice van een 5-tal Uitreikingen Gouden Label. Doe het maar, uit een resem recensies van bekroonde CD’s en musici, de essentie halen en die in één minuut kernachtig weergeven. Katelijne deed het alsof het routine was.

Deze prijs lauwert niet haar kennis van de klassieke muziek noch haar sopraanstem die ze als zangeres ook laat weerklinken. De taalprijs Marine Tanghe, toegekend door de VRT, bekroont “een taalverrijker die actief is in de gesproken media en opvalt door voortreffelijke en aantrekkelijke hantering van de Nederlandse taal”.  Kersvers minister van Cultuur Caroline Gennez overhandigde de prijs in DeSingel (Antwerpen) tijdens het taalfeest als slotstuk van de Week van het Nederlands. Andere genomineerden waren Gilles De Coster, Faroek Özgünes en Lia van Bekhoven.

“Het geeft een soort van druk dat ik vanaf nu alleen nog maar mooi Nederlands zal moeten spreken”, zegt Katelijne Boon.

Details:

Titel:

  • Grote Prijs Martine Tanghe voor Katelijne Boon (Klara)

Waar:

  • DeSingel, Antwerpen

Wie:

  • Katelijne Boon - Klara

Wanneer:

  • 5 oktober 2024

Foto credentials:

  • Foto: VRT

Blijf op de hoogte

Elke donderdag sturen we een nieuwbrief met de meest recente berichten op onze website