Onze website is vernieuwd, geef zelf je evenementen in. Heb je een fout gezien. Mail ons!

De drie finalisten van de 12e Joseph Joachim Vioolcompetitie bekendgemaakt

De drie finalisten van de 12de Joseph Joachim Vioolcompetitie, georganiseerd door de Stiftung Niedersachsen, zijn bekend. Op 28 september zullen de finaleconcerten plaatsvinden in de Großer Sendesaal van het NDR Konzerthaus in Hannover. Deze concerten zullen live worden gestreamd.

Angela Chan, Kyumin Park en Jacques Forestier in de Finale

De finalisten zijn Angela Chan (27, Hong Kong/China), Kyumin Park (27, Zuid-Korea) en Jacques Forestier (19, Canada). Zij hebben zich geplaatst voor de finale en ontvangen elk een geldprijs van 10.000 euro, samen met de eretitel “Laureaat van de Joseph Joachim Vioolcompetitie”. De drie talentvolle violisten wisten zich te onderscheiden in de halve finale met hun indrukwekkende prestaties en overtuigden daarmee de internationale jury, onder leiding van sopraan Juliane Banse. In de finale zullen zij optreden met de NDR Radiophilharmonie, onder leiding van dirigent Stephan Zilias.

Tijdens het finaleconcert spelen de finalisten zowel een vioolconcert met symfonieorkest als het wereldpremièrewerk “Feder”, een solo vioolcompositie gecomponeerd door Enno Poppe speciaal voor de competitie. Na de optredens zal de jury beslissen wie de hoofdprijs van 30.000 euro, de “Joseph Joachim”, in ontvangst mag nemen. De wereldberoemde violist Gidon Kremer zal als extra jurylid optreden tijdens de finaleconcerten.

Programma Finaleconcerten

  • 14:00 – 15:15: Kyumin Park
    • Enno Poppe: Feder (wereldpremière) voor solo viool
    • Ludwig van Beethoven: Vioolconcert in D majeur, op. 61
  • 15-minuten pauze
  • 15:30 – 16:30: Angela Chan
    • Enno Poppe: Feder (wereldpremière) voor solo viool
    • Johannes Brahms: Vioolconcert in D majeur, op. 77
  • 30-minuten pauze
  • 17:00 – 17:50: Jacques Forestier
    • Enno Poppe: Feder (wereldpremière) voor solo viool
    • Antonín Dvořák: Vioolconcert in A mineur, op. 53
  • Pauze tot 20:00
  • 20:00 – 21:00: Prijsuitreiking

De finaleconcerten en de prijsuitreiking zijn live te volgen op jjv-hannover.de/livestream en via NDR Kultur. Een dag later, op 29 september 2024, zal NDR Kultur de opnames van de concerten uitzenden van 21:30 tot middernacht in de serie ‘Podium der Jungen’.

Deelnemers 2024

Dit jaar namen 21 jonge violisten uit negen landen deel aan de competitie in Hannover. De deelnemers kwamen uit Zuid-Korea, Japan, China, Duitsland, Hongarije, de Verenigde Staten, Canada, Rusland en het Verenigd Koninkrijk. Van hen studeren er negen momenteel in Europa, waarvan zeven in Duitsland. De gemiddelde leeftijd van de deelnemers is 22 jaar, met de jongste deelnemers van 16 jaar en de oudste van 31 jaar. Acht deelnemers bereikten de halve finale: Alexander Won-Ho Kim, Eunjoong Park, Alexandra Weissbecker, Louisa Staples, Kyumin Park, Angela Chan, Jacques Forestier en Xunyue Zhang. Daarvan gaan drie door naar de finale: Kyumin Park, Angela Chan en Jacques Forestier.

Jury van Internationale Klasse

De jury van deze editie van de Joseph Joachim Vioolcompetitie bestaat uit gerenommeerde internationale musici met diverse achtergronden en ervaring in de muziekwereld. Naast juryvoorzitter sopraan Juliane Banse, nemen ook violisten Lorenza Borrani, Feng Ning, Liza Ferschtman, András Keller (vanaf de halve finale), Gidon Kremer (alleen finale), Kathrin Rabus, altviolist Kim Kashkashian, pianist Alexander Lonquich (vanaf de halve finale) en dirigent Stephan Zilias deel aan de jury.

Prijzen en Onderscheidingen

De competitie kent indrukwekkende geldprijzen die worden toegekend door de Stiftung Niedersachsen. De hoofdprijs, de “Joseph Joachim”, bedraagt 30.000 euro. Daarnaast ontvangen de drie finalisten ieder 10.000 euro voor hun prestatie in de finale. Er zijn ook andere geldprijzen, zoals de publieksprijs van 2.000 euro, de prijs voor de beste interpretatie van het verplichte werk van 5.000 euro, en de prijs voor de beste kamermuziekprestatie van 3.000 euro onder de halvefinalisten.

Naast geldprijzen zijn er prestigieuze niet-monetaire onderscheidingen. Warner Classics zal een deelnemer selecteren voor de opname van een debuutalbum, dat internationaal zal worden gepromoot. De G. Henle Verlag zal vouchers verstrekken voor Urtext-uitgaven, zowel in gedrukte als digitale vorm. Bovendien omvatten andere prijzen de lening van een waardevolle Guadagnini-viool van de Fritz Behrens Stiftung, een uitnodiging voor een muziekmanagementcursus bij karsten witt muziek management GmbH, en deelname aan een vioolmasterclass bij de Kronberg Academy voor twee jonge violisten. Daarnaast zullen er meer dan 30 internationale concertuitnodigingen worden uitgereikt aan alle deelnemers vanaf de halve finale.

Details:

  • De drie finalisten van de 12e Joseph Joachim Vioolcompetitie bekendgemaakt
  • Website