Onze website is vernieuwd, geef zelf je evenementen in. Heb je een fout gezien. Mail ons!

Symphonic Mob verovert Gent: Een unieke muzikale belevenis tijdens OdeGand

Op zaterdag 21 september 2024 verandert de Stadshal in Gent in een bruisend centrum van muzikale energie. Voor het eerst ooit in België wordt hier een Symphonic Mob georganiseerd, waarbij zo’n 350 muzikanten – van jong tot oud, van amateur tot professioneel – samen het podium betreden. Dit bijzondere evenement maakt deel uit van het stadsfestival OdeGand en is geïnspireerd op een concept dat zijn oorsprong vond in Duitsland, waar het al tien jaar een groot succes is.

muziek in de kapel partner van Klassiek Centraal

Een samensmelting van muzikanten van 7 tot 81 jaar

De belangstelling voor de eerste Belgische editie van de Symphonic Mob was overweldigend. De inschrijvingen waren in een mum van tijd volzet, wat laat zien hoe populair het concept is. Het orkest dat onder de Stadshal plaatsneemt, bestaat uit een bonte mix van muzikanten. Van jonge violisten van zeven jaar oud tot ervaren hoornisten van maar liefst 81 jaar. Iedereen is welkom, ongeacht het speelniveau of de muzikale ervaring. Het draait om het plezier van samen muziek maken.

Hoewel klassieke instrumenten zoals violen, hoorns en fluiten prominent aanwezig zijn, wordt het orkest aangevuld met een aantal bijzondere instrumenten uit andere muzikale tradities. Dankzij de samenwerking met het wereldcultuurhuis De Centrale horen we ook exotische klanken van de panfluit, oud en darbuka. Dit weerspiegelt de culturele diversiteit van Gent, een stad die rijk is aan verschillende invloeden en tradities.

Ondersteund door Symfonieorkest Vlaanderen

De muzikanten worden bijgestaan door de professionals van het Symfonieorkest Vlaanderen. Zij nemen de leiding en begeleiden de amateurs waar nodig, wat de ervaring niet alleen voor de deelnemers maar ook voor de professionals uniek maakt. Het is een zeldzame kans voor amateurmuzikanten om zij aan zij te spelen met een professioneel orkest.

Het programma is veelzijdig en brengt een reis door de klassieke muziek. Zo staan onder andere Edward Elgar’s ‘Land of Hope and Glory’ en Johannes Brahms’ Hongaarse dans op de lessenaars. Daarnaast is er ook plaats voor een Turks volksliedje, ‘Üsküdara Gideriken’, een bewuste keuze om de diversiteit van Gent in de verf te zetten.

Het ontstaan van Symphonic Mob

Symphonic Mob is een concept dat in 2014 werd bedacht door het Deutsches Symphonie-Orchester Berlin. Wat begon als een bescheiden evenement met 400 deelnemers, groeide al snel uit tot een groot muzikaal fenomeen in Duitsland, met edities die soms meer dan 1000 muzikanten aantrekken. Het idee van een massaal orkest waar zowel professionals als amateurs samenkomen om muziek te maken, verspreidde zich snel naar andere steden in Duitsland, Frankrijk en Nederland.

Nu, tien jaar na de eerste editie, bereikt Symphonic Mob ook België. Symfonieorkest Vlaanderen, in samenwerking met het Gent Festival van Vlaanderen, brengt deze unieke muzikale ervaring naar het hart van Gent, tijdens het OdeGand-festival.

Een gratis concert voor iedereen

Voor wie benieuwd is naar deze unieke gebeurtenis, is er goed nieuws: het concert is volledig gratis bij te wonen. Het orkest speelt onder de Stadshal in Gent en het concert begint om 16:45 uur. De Symphonic Mob biedt een uitgelezen kans om de stad op een feestelijke en muzikale manier te beleven, en om te zien hoe muziek mensen van alle leeftijden en achtergronden kan samenbrengen.

Dit unieke evenement is een samenwerking tussen Symfonieorkest Vlaanderen, het Gent Festival van Vlaanderen en De Centrale, en belooft een onvergetelijke muzikale middag te worden.

Blijf op de hoogte

Elke donderdag sturen we een nieuwbrief met de meest recente berichten op onze website