Onze website is vernieuwd, geef zelf je evenementen in. Heb je een fout gezien. Mail ons!

Klassiek Centraal

Een betoverende avond vol Händel met Musica Gloria

Ik zal er maar meteen mee beginnen: over het openingsconcert van het festival Les Nuits de Septembre, dat plaats vond op 6 september in de imposante Eglise Saint-Jacques in Luik, kan ik maar heel moeilijk objectief blijven. Dat komt omdat ik wel een boontje heb voor het ensemble dat het festival opende, Musica Gloria, niet alleen omdat zij steeds garant staan voor een schitterende uitvoering van de mooiste barokmuziek, maar omdat ik het, als kleine concertorganisator, zelf ook zeer fijn vind om met hen samen te werken. Meer nog, ik lag zelf mee aan de basis van het programma dat gebracht werd en was dus bijzonder trots om het, na de première bij ons in Hoegaarden vorig jaar, opnieuw uitgevoerd te horen. Maar ik zal proberen objectief te zijn en de lezer vergeve me als ik daar niet helemaal in slaag.

muziek in de kapel partner van Klassiek Centraal

Het programma, volledig gewijd aan Georg Friedrich Händel, opende met een uitvoering van twee Chandos Anthems— werken die buiten Engeland relatief onbekend zijn en zelden live worden uitgevoerd op het Europese vasteland.

Als eerste was het Chandos Anthem nr. 10, “The Lord Is My Light” (HWV 255) aan de beurt. Dit anthem is een lofzang die sprankelt van vreugde en levendigheid. Musica Gloria bracht dit werk met een passie en energie die de luisteraars meteen in vervoering bracht. Het uitbundige applaus dat na afloop volgde, was meer dan verdiend en zette de toon voor de rest van de avond.

Het concert ging verder met instrumentaal werk van de componist en daarbij werd het publiek getrakteerd op het beroemde orgelconcerto “The Cuckoo and the Nightingale” (HWV 295). Dit stuk, geliefd bij velen, bracht vooral bij de passages waarin de nachtegaal te horen was, een glimlach op de gezichten van de toehoorders. De musici van Musica Gloria lieten in dit werk hun virtuositeit en diepe begrip van Händels muziek prachtig horen.

Het ingetogen adagio uit de “Sonata voor hobo en basso continuo” (HWV 363a) sloot het eerste deel van het concert af. Deze delicate uitvoering bood een mooi contrast met de meer uitbundige stukken en toonde de veelzijdigheid van zowel Händels composities als van de uitvoerenden.

Na de pauze hervatte het concert met enkele fragmenten uit de “Water Music” (HWV 348 en HWV 350), die de luisteraars opnieuw in vervoering brachten. De terugkeer van de zangers op het podium markeerde het hoogtepunt van de avond: het meer ingetogen Chandos Anthem nr. 6, “As Pants the Hart For Cooling Streams” (HWV 251b). De uitvoering werd met een daverend applaus en talrijke bravo’s ontvangen en het publiek werd beloond met een bisnummer—het laatste deel van dit anthem, “Put Thy Trust in God/Halleluiah”, wat leidde tot een nog luidruchtiger en enthousiaster slotapplaus.

Dit onvergetelijke concert werd uitgezonden op Musiq3. Er is meer, want op zondag 8 september brengt Musica Gloria het opnieuw in Ostrava, Tsjechië, waar het ook op televisie zal worden uitgezonden. Bovendien zal er een CD-opname gemaakt worden van dit prachtige programma en we kijken nu al reikhalzend uit naar de CD-voorstelling. Musica Gloria heeft met deze avond een diepe indruk achtergelaten en Händels muziek opnieuw tot leven gebracht voor een hedendaags publiek.

  • WAT: Händel: Between Heaven and Earth
  • WIE: Musica Gloria
  • WAAR: Eglise Saint-Jacques, Liège
  • WANNEER: 6 september 2024
  • FOTO'S: © Jacques Kinnaer

Nieuwsbrief

Meer Lezen