Onze website is vernieuwd, geef zelf je evenementen in. Heb je een fout gezien. Mail ons!

Internationale Beiaardwedstrijd Koningin Fabiola 2024 in volle draai

Deze week gonst Mechelen van de beiaardklanken: de 9de editie van de Internationale Beiaardwedstrijd Koningin Fabiola is bezig. 15 kandidaten van over heel de wereld treden aan tijdens de preselecties op 10 en 11 juli.

De beiaardiers spelen elk drie composities, waaronder het verplichte werk ‘Rhapsody in Bronze’ van de Amerikaanse beiaardier Joey Brink, winnaar van de wedstrijd in 2014. Een aantal kandidaten dingt mee naar een prijs in een improvisatiewedstrijd die niet meetelt in de algemene beoordeling van de jury.

De vijf beste kandidaten mogen doorstoten naar de finale. Op zaterdag 13 juli presenteren ze zich voor een tweede maal op de concertbeiaard van de Sint-Romboutstoren met vier werken.

Wie dit niet in Mechelen kan bijwonen kan dit vanaf 13.30 uur online volgen.

Je kan de selectiedagen op 10 en 11 en de finale op de Sint-Romboutsbeiaard op 13 juli live meebeleven met presentatie en visualisatie van de uitvoerders op het Cultuurplein, Minderbroedersgang 5, Mechelen.

De tweede finaledag vindt plaats op zondag 14 juli vanaf 14 uur in de voormalige kerk van het afgebroken Minderbroedersklooster dat vervangen werd door het modernistische Cultuurcentrum, Minderbroedersgang 5. De vijf laureaten brengen er een solowerk naar eigen keuze samen met de compositie ‘Nocturne voor kamerbeiaard, piano en percussie’ van Jeroen Malaise, docent aan het Koninklijk Conservatorium in Antwerpen. De proclamatie volgt om 17.15 uur.

Wie dit graag bijwoont, kan alvast tickets reserveren.

Deze wedstrijd wordt mogelijk gemaakt door meerdere partners. De Koninklijke Beiaardschool dankt vooreerst de Nationale Loterij. Verder wordt de wedstrijd gesteund door de minister-president van de Vlaamse Regering, de Stad Mechelen, de bedrijven Clock-o-matic en Royal Eijsbouts, Koninklijke Gidsenbond Mechelen, Toren & Beiaard, World Carillon Federation, Vlaamse Beiaardvereniging, Koninklijke Nederlandse Klokkenspelvereniging, Campanae Lovanienses, Roeselaarse Klokkengilde, Carillon Society of Australia, Lierse Beiaardvereniging, Confraria de Campaners i Carillonistaes de Catalunya, Carillon Society of Britain and Ireland, Nordisk selskap for campanologi og klokkespil, Isaac Wong en Frauke en Peter Jung.

Details:

Titel:

  • Internationale Beiaardwedstrijd Koningin Fabiola 2024 in volle draai

Waar:

  • Cultuurplein, Minderbroedersgang 5, Mechelen

Wie:

  • Internationale Beiaardwedstrijd Koningin Fabiola

Wanneer:

  • 10 juli 2024

Blijf op de hoogte

Elke donderdag sturen we een nieuwbrief met de meest recente berichten op onze website