Onze website is vernieuwd, geef zelf je evenementen in. Heb je een fout gezien. Mail ons!

Klassiek Centraal

Luik - Bankgebouw wordt MOSA Ballet School

“Ils ne savaient pas que c’était impossible, alors ils l’ont fait” (Mark Twain)
Met deze pittige oneliner werd tijdens een persconferentie de opstart van de Mosa Ballet School in Luik voorgesteld (Mosa: Latijnse benaming van de Maas). Alleszins een prestigieus project.
België is de voorbije decennia uitgegroeid tot een internationaal kruispunt van de dans, een ideale basis om verder op te bouwen.

Initiatief van Benjamine De Cloedt

Iniatiefneemster Benjamine De Cloedt was jarenlang actief als decorbouwer en interieurontwerpster en gaat uit van het principe: “Als we dromen kunnen we dat best groot doen”. Ze is van Vlaamse origine, maar heeft haar hart verpand aan Luik. Een getalenteerde vrouw met oog voor schoonheid, een passie voor dans en last but not least een vurige interesse voor de uitdagingen rond onderwijs en vorming van dansers. Ze wil, from scratch, een balletschool uit de grond stampen met een onberispelijke infrastructuur en begeleiding. Excellentie en performance moeten centraal staan. Even belangrijk: begrip en respect tussen leerlingen en leraars.

Het idee van de Mosa Ballet School rijpte al een vijftiental jaar in haar brein. Na belangrijke investeringen en de aankoop van een iconisch erfgoedgebouw in Luik maakte ze samen met haar echtgenoot Damien Comeliau, die een businessplan opstelde, met doorzettingsvermogen haar droom waar. Een tandem die zich door de woelige wateren van de pandemie niet laat afschrikken. Ze kijken vol vertrouwen de toekomst tegemoet.

Benjamine De Cloedt ambieert om met Mosa Ballet School een van de beste balletscholen ter wereld te worden. Dergelijke realisatie schud je niet in een, twee, drie uit je mouw. Ze wist zich te omringen met mensen die het project genegen zijn. Er moest naar financiering gezocht worden om een infrastructuur op te zetten, afspraken met het Athénée Royal Charles Rogier om samen de krachten bundelen. De Mosa Ballet School is een publiek-privaat project. Er werd ook de hulp ingeroepen van politici. De Federatie Brussel-Wallonië schaarde zich achter het project en wil zo het structurele tekort aan dansopleidingen in het Franstalige gedeelte van België wegwerken.

Visie

Tien jaar lang stond Benjamine De Cloedt aan de zijlijn om haar dochter, een talentvolle danseres opgeleid aan de Balletschool van Antwerpen, in goede en kwade dagen terzijde te staan. Motivatie is een belangrijk issue voor dansers. We mogen niet ontkennen dat klassieke dans een competitief milieu is. Dit kan al eens leiden tot mentale uitputting. Die valkuil wil men hier voorkomen. Jonge mensen zijn weliswaar taai, maar ook kwetsbaar.

De missie van de Mosa Ballet School is een opleiding in een sfeer van samenwerking, wederzijds respect en openheid. De school wil breken met het paradigma van ‘no pain, no gain of noodzakelijk lijden!’ dat te lang en ten onrechte is gerechtvaardigd in het streven naar het excellentie niveau. De Mosa Ballet School omschrijft de andere aanpak als een humanistische opleiding waarbij de student centraal staat en rekening wordt gehouden met het unieke karakter van elk individu.

Er zullen contacten gelegd worden met andere gezelschappen en bruggen gebouwd op allerlei niveaus. Er komen wedstrijden. Er zullen studiebeurzen zijn voor jongeren die zich de opleiding zelf niet kunnen veroorloven. Men gaat uit van het principe: dans is er voor iedereen. Er komen competente leraars, technische omkadering, een signatuur op lange termijn. Een opleiding op hoog niveau. Een ambitie die gedeeld wordt door mecenassen. De Mosa Ballet School gelooft in de kracht van collectieve intelligentie en streeft naar een teamgeest binnen de school.

Een school die naar uitmuntendheid streeft, mag zich niet alleen op zichzelf en haar privileges richten. De Mosa Ballet School heeft in haar DNA een open, ondersteunende en verantwoordelijke visie. In de overtuiging dat dans een bron van welzijn en emancipatie kan worden, vooral voor mensen die traditioneel ver van de kunstbeoefening staan, creëerde de school haar eigen sociaal programma: ‘Alors on danse!’.

Via dat programma ontwikkelt de Mosa Ballet School inclusieve en aangepaste dansprojecten, in samenwerking met wetenschappelijke deskundigen. Daarvoor haalden ze inspiratie uit het pioniersprogramma ‘Sharing Dance’ gelanceerd door de visionaire Mavis Staines van de Nationale Balletschool van Canada in Toronto. De Mosa Ballet School zal tijdens de weekends haar deuren openen voor het grote publiek, met ouder-, kind-, en intergenerationele workshops. Het wordt één groot menselijk avontuur.

Gebouw

Het bankgebouw (de voormalige regionale zetel van de Nationale Bank van België), met een oppervlakte van 9.000 m2, dateert van de jaren ’60. Het is bijzonder goed gelegen aan de Place Saint-Paul in het centrum van Luik en bevindt zich in de buurt van de opera. Een gelukstreffer. Radertjes die in elkaar klikken. Net of het allemaal zo moest zijn.

Een prestigieus gebouw met veel marmer, inox en edele houtsoorten. Alle verbouwingen moesten gebeuren zonder de ziel van het gebouw te bruuskeren. De filosofie achter het transformatieproject streeft naar een subtiel evenwicht tussen de bescherming, het behoud en de opwaardering van het erfgoed en de vereisten van de nieuwe school. Daarvoor werd architect Pierre De Wit geconsulteerd van het architectenbureau dA Architectes.

Het gebouw wordt omgevormd tot ruimtes voor onderwijs, sport en cultuur. Een dansschool heeft vooreerst grote ruimtes nodig. De school, met internaat, is een uitzonderlijke ‘all-in-one’ instelling voor 115 studenten/dansers van 12 tot 18 jaar. Er worden 9 dansstudio’s gebouwd waarvan één met kleedkamers en kan worden gebruikt als auditorium met of zonder publiek, een yoga- en fitnessruimte, een gezellig internaat met gloednieuwe en functionele kamers voor 100 studenten, 8 klaslokalen, vergaderzalen en een auditorium, een gezellig schoolrestaurant, een aangepaste ontspanningsruimte in openlucht, kantoren, een majestueuze zaal om evenementen voor 750 personen te organiseren en een ondergrondse parkeergarage. Bij de renovatie van het gebouw ligt de nadruk op energiezuinigheid met het inschakelen van zonnepanelen, recuperatie van regenwater, enz.

Artistiek directeur Pedro Carneiro

Als artistiek directeur werd Pedro Carneiro binnen gehaald. Een man met een indrukwekkende portfolio. Hij danste in het Stadstheater Hagen, de Oper Bonn en twaalf jaar bij het nationaal Ballet van Lissabon. Na zijn opleiding aan het Vaganova Academie wijdde hij zich gedurende tweeëntwintig jaar aan het lesgeven in klassieke dans en repertoire. Hij leidde veertien jaar de Nationale dansschool van het conservatorium NCDS in Lissabon. Hij heeft zijn ervaringen als gastdocent over de hele wereld kunnen delen: Japan, Korea, Taiwan, China, de Verenigde Staten, Brazilië, Frankrijk, Roemenië, Italië, Bulgarije, Zwitserland, Duitsland, Estland en België. Hij stippelt mee de weg uit naar topkwaliteit voor deze nieuwe school. Het initiatief krijgt steun en aanmoediging van professionals uit de danswereld wereldwijd.

De officiële opening van de Mosa Ballet School is op 1 september 2022.

Ook vanuit Klassiek Centraal: succes!


Details:

Titel:

  • Luik - Bankgebouw wordt MOSA Ballet School

Blijf op de hoogte

Elke donderdag sturen we een nieuwbrief met de meest recente berichten op onze website

– advertentie –

© 2024 klassiek-Centraal.be - Alle rechten voorbehouden.