Onze website is vernieuwd, geef zelf je evenementen in. Heb je een fout gezien. Mail ons!

Oper Frankfurt opnieuw Operahuis van het Jaar

Het belangrijke tijdschrift Opernwelt reikte de jaarlijkse onderscheidingen uit.  Bernd Loebe, intendant van de Oper Frankfurt, was in de periode van intendant Bernard Foccroule en chefdirigent Antonio Pappano chef dramaturgie aan de KMS in Brussel.  In 2002 werd hij intendant van de opera in Frankfurt. (L.M.)

Voor de zevende keer is de opera van Frankfurt in de enquête van dit jaar door het toonaangevende vaktijdschrift “Opernwelt” uitgeroepen tot “Operahuis van het Jaar” – zes keer onder leiding van Bernd Loebe. Met een zeker instinct voor een dramaturgisch plausibel, innovatief en gevarieerd programma en de keuze van de juiste regisseurs voor een grote verscheidenheid aan werken, heeft het huis opnieuw bewezen dat opera aantrekkelijk kan zijn, zelfs als dat op het eerste gezicht misschien niet het geval zou zijn.

Een voorbeeld is de ‘Herontdekking van het jaar‘, de vergeten opera The First People van Rudi Stephan uit 1914, die in 1920 postuum in Frankfurt in première ging en nu, 103 jaar later, opnieuw in hetzelfde huis werd van onder het stof gehaald. Een van de twee toneelwerken dat met hetzelfde aantal stemmen werd verkozen tot ‘Première van het Jaar’, werd ook uitgebracht op de Main – het compacte, poëtisch aandoende muziektheater Blühen van Vito Žuraj op een libretto van Händl Klaus. De Sloveense componist deelt deze titel met Charles Tournemire, wiens opera La Légende de Tristan bijna 100 jaar na het schrijven voor het eerst werd opgevoerd in het Ulm Theater.

Er was consensus over de verkiezing van ‘Koor van het Jaar’. Deze prijs ging net als vorig jaar naar het koor van de Opera van Frankfurt, dat onder leiding van koordirigent Tilman Michael vooral werd onderscheiden voor zijn uitmuntende vertolkingen in Hercules van Georg Friedrich Händel en in Meistersinger von Nuremberg van Wagner.

Na Kirill Serebrennikov werd Dmitri Tcherniakov, een Russische regisseur, in 2022 opnieuw geëerd in de categorie ‘Directeur van het Jaar’. Tcherniakov ontving de onderscheiding voor zijn ambitieuze lezing van Wagners Ring des Nibelungen bij de Staatsopera van Berlijn en vooral voor zijn diepgaande, heldere en politiek gevoelige penetratie in Sergei Prokofjevs ambivalente Tolstoj-setting Oorlog en Vrede bij de Beierse Staatsopera in München. waarbij tevens de ‘Prestatie van het Jaar’ werd gekozen.

De reekswinnaar in de categorie ‘Orkest van het Jaar’, het Beierse Staatsorkest, dat in 2023 zijn 500-jarig jubileum viert, is op Isar gebaseerd. Kirill Petrenko, de voormalige chef-dirigent van dit orkest, die nu dezelfde functie bekleedt aan het hoofd van de Berliner Philharmoniker, werd verkozen tot ‘Dirigent van het Jaar’. Doorslaggevend was Petrenko’s delicate en zeer genuanceerde dirigering van Richard Strauss’ Woman Without a Shadow op het Baden-Baden Festival.

Er waren duidelijke stemmen in de categorieën ‘Zanger van het Jaar’ en ‘Jonge Zanger van het Jaar’. Michael Volle werd gekozen vanwege zijn briljante rolportretten als Wotan in Wagners Ring en als Hans Sachs in de Wiener Meistersinger, Konstantin Krimmel vanwege zijn uitmuntende vertolkingen in de opera’s van Mozart, Hosokawa en Haas en voor de nieuwe opname van Schuberts liederencyclus Die Schöne Mullerin.

De titel ‘CD van het Jaar’ wordt gedeeld door de opname van Dessau’s Lanzelot (audite) en Händels Theodora; In het ‘Boek van het Jaar’ kwamen Jörn Peter Hiekels band Helmut Lachenmann en zijn tijd en Barrie Kosky’s Hello, Curtain Up! als winnaars uit de bus.

De critici beoordeelden de acht uur durende uitvoering van Olivier Messiaens St. Françoise d’Assise in de Opera van Stuttgart, geregisseerd door Anna-Sophia Mahler, als de ‘meest ongewone opera-ervaring van het jaar’. ‘Decorontwerper van het jaar’ was Michael Levine (voor Turandot in Amsterdam en Madama Butterfly in Bregenz), en ‘Kostuumontwerper van het jaar’ was Giuseppe Palella (voor Alessandro nell’Indie op het Bayreuth Barokfestival).

Naast dit rapport van Opernwelt reageerde Bernd Loebe als volgt:  “De Opera van Frankfurt mag zich voor de zevende keer ‘Operahuis van het Jaar’ noemen en wint in vier categorieën. Dit is geenszins een gegarandeerd succes; het gaat eerder om hard en volhardend werk, gekoppeld aan professionele en artistieke uitmuntendheid. Ik wil alle medewerkers bedanken voor hun onvermoeibare inzet en ben blij met deze fantastische onderscheidingen van de vakpers dit jaar. Koordirecteur Tilman Michael en zijn collectief bewijzen opnieuw dat muziektheater veel meer is dan ‘slechts’ mooi zingen. Bovendien zijn er niet veel operahuizen die met dezelfde regelmaat premières laten uitvoeren; Voor ons is het opnieuw uitvinden en verrijken van de operaliteratuur daar een integraal onderdeel van – deze keer wist componist Vito Žuraj bijzonder te overtuigen met Blühen. En last but not least ben ik erg blij dat Sebastian Weigle de beslissing heeft genomen.”

Website Opern Frankfurt

 

Details:

Titel:

  • Oper Frankfurt opnieuw Operahuis van het Jaar

Blijf op de hoogte

Elke donderdag sturen we een nieuwbrief met de meest recente berichten op onze website