Onze website is vernieuwd, geef zelf je evenementen in. Heb je een fout gezien. Mail ons!

Klassiek Centraal

  • Brusselse Le Baixu is klaar voor tweede...

Brusselse Le Baixu is klaar voor tweede seizoen

De bruisende en gezellige kelderbar Le Baixu (spreek uit als baïchou) is op één jaar tijd uitgegroeid tot een heus cultureel en muzikaal lab midden op de Tour & Taxis-site. Op 16 en 17 september kondigen oprichters Martine Renwart en Emmanuel de Ryckel, die elkaar vonden in hun passie voor Brazilië en voor muziek, een sprankelend verjaardagsweekend aan waarmee ze meteen ook het nieuwe seizoen inzetten. Het hele jaar door staat een een gevarieerde mix op het programma met concerten, jamsessies, literaire acts, verhalen voor kinderen en nog veel meer. Dit rijke aanbod weerspiegelt het opzet van Le Baixu, als broedplaats voor aanstormend talent die culturele diversiteit wil bevorderen door middel van hybride projecten.

“Baixu” is het woord dat de Pataxos-indianen gebruiken voor “mooi”.  Vanuit die gedachte verwezenlijkte medeoprichtster Martine Renwart haar droom en stampte een unieke plek uit de grond die in amper één jaar tijd een vaste waarde is geworden voor Brusselse muziekliefhebbers. Maar niet alleen schoonheid staat hier centraal; Le Baixu wil ook een springplank  zijn en een podium bieden aan het talent van morgen. “Onze visie is tweeledig. Ten eerste willen we jonge kunstenaars een platform geven zodat ze meer bekendheid genereren en professionals kunnen ontmoeten,” zegt Renwart. “Maar daarnaast willen we er ook voor zorgen dat cultuur toegankelijk wordt voor iedereen en dus ook voor de bewoners van onze wijk. Onze programmatie is dan ook erg divers en open, zodat we een zo breed mogelijk publiek bereiken.

Muzikale kaarsjes

Le Baixu viert het eenjarig bestaan in stijl en nodigt uit voor een muzikaal feestje tijdens het weekend van 16 en 17 september. Het wordt een verjaardag boordevol ontdekkingen en verrassingen die muziekliefhebbers van alle leeftijden zullen bekoren.

Te beginnen op zaterdag om 16 uur met Schubert est amoureux. Een tedere, eigenzinnige familievoorstelling, geschreven en geregisseerd door Sophie van der Stegen met pianist Julien Brocal, mezzosopraan Sarah Laulan en bariton Julien Fanthou. Om 20 uur brengt Bernard Foccroulle Dialogues entre Musique et Peinture. Aan zijn klavecimbel zittend neemt Foccroulle het publiek mee op een muzikale reis waarin hij oude en hedendaagse composities met elkaar verweeft en laat harmoniëren met de penseelstreken van Fabienne Verdier. Elk van haar schilderijen resoneert met een contrapunt uit Die Kunst der Fuge van J.S. Bach.

De dag erop, op 17 september om 17 uur, is het tijd voor het getalenteerde Akhtamar Kwartet met hun – vooralsnog nieuwste – album ENLUMINURES. Hiervoor ging het kwartet aan de slag met Claude Debussy’s Strijkkwartet Op. 10, een bijzonder werk van uitgesproken harmonische rijkdom en met originele invloeden zoals jazz- en gamelanklanken. Het programma wordt nog verder opgeluisterd door een reeks van zes miniaturen van componiste Judith Adler de Oliveira, die ze op verzoek van het kwartet speciaal voor deze gelegenheid componeerde. De stukjes hernemen oude Armeense thema’s en verbinden traditie en vernieuwing met elkaar.

Diversiteit zit in het DNA

De basiswaarden indachtig bouwt het nieuwe seizoen van Le Baixu op twee pijlers: diversiteit en kwaliteit. Martine Renwart laat zich goed omringen door een team van curatoren en artiesten die gespecialiseerd zijn in de verschillende gepresenteerde genres. “Elke week zal er in Le Baixu klassieke muziek weerklinken maar ook, jazz- en global music. En dat is nog niet alles! Er zijn immers ook familie-momenten gepland met concerten op kindermaat en speciale projecten waar meerdere disciplines samenkomen.

Elke eerste en laatste dinsdag van de maand is er ruimte voor jamsessies. Eén woensdag per maand is dan weer gewijd aan betoverende Balkan-klanken. Bijzondere troef van dit maandelijkse concert is dat het podium na elk optreden openstaat voor wie zin heeft om de artiesten te vervoegen en met hen samen te spelen. Het is dus een open stage, met veel ruimte voor dialoog.

Donderdagen zijn gereserveerd voor jazzconcerten. En vrijdagen staan dan weer in het teken van Brazilië en de forro-dans en staan garant voor een bruisende culturele ervaring. Op zondag, tenslotte, kan je de kunst van het verhalen vertellen ontdekken en je door befaamde vertelsters laten onderdompelen in meeslepende sprookjes en legendes. Het wordt een seizoen vol hoogtepunten en intieme momenten, met artiesten als Charles Loos (piano), David Enco (trompet), Fabrizio Cassol (saxofoon) en Jean-François Prins (gitaar).

In amper een jaar tijd ontpopte Le Baixu zich ook tot een perfecte plek om opkomend talent te ontdekken. “Door jonge artiesten te ondersteunen bij het uitbouwen van hun carrière, verrijken we ook het culturele landschap van Brussel,” verklaart Renwart. “Le Baixu ziet zichzelf als een springplank voor aanstormend talent door hen residenties en opnamemogelijkheden aan te bieden. De vele troeven die de locatie te bieden heeft, waaronder ook een fantastische akoestiek, zorgen ervoor dat heel wat artiesten met ons willen samenwerken.

Een wilde mix

Op de affiche staan verder ook hybride projecten die verschillende invalshoeken en genres mengen. Het doel is daarbij steeds om muziek toegankelijk te maken voor iedereen. De “Literaire cabarets”, die in samenwerking met acteur Bruno Georis georganiseerd worden, gaan van start in november. Vier jonge acteurs brengen hier teksten die niet zelden rond gevoelige onderwerpen draaien en gaan vervolgens in gesprek met het publiek… De bedoeling? Een intergenerationeel debat opzetten over onderwerpen die we in persoonlijke situaties vaak vermijden.

Een ander project met een gelijkaardige insteek is het bedenken en uitvoeren van een poppenopera in samenwerking met de Parvis-school in Sint-Gillis. Begeleid door een team van professionals met verschillende en complementaire achtergronden (een leerkracht, componist, muzikant, artiest of verhalenverteller), zullen twaalf kinderen tussen 8 en 12 jaar – met gedragsstoornissen van type 3 tot type 8 – twee jaar lang aan De prinses Brambilla timmeren, een heuse opera geïnspireerd op een verhaal van E. T. A. Hoffmann.

Nog te veel jongeren hebben geen toegang tot cultuur en wij willen hen helpen hun creativiteit en verbeelding te ontplooien. Door middel van muziek, maar ook aan de hand van literatuur en beeldende kunst, en dat is waar ons project grensverleggend wil zijn,” zegt Renwart. “We willen zowel het denken als de emotionele vaardigheden van kinderen stimuleren, hen helpen om de rijkdom en de diversiteit van het Brusselse erfgoed te begrijpen en hen uitnodigen om zich vrij te uiten en positief naar zichzelf te kijken… We willen dat ze au sérieux genomen worden als spelers in hun buurt of stad, en dat ze volwaardige burgers kunnen zijn.” Er zijn al meerdere vertoningen gepland in het Cultuurhuis in Molenbeek, in Studio 1 in Flagey en natuurlijk ook in Le Baixu.

www.lebaixu.be

Details:

Titel:

  • Brusselse Le Baixu is klaar voor tweede seizoen

Blijf op de hoogte

Elke donderdag sturen we een nieuwbrief met de meest recente berichten op onze website

– advertentie –

© 2024 klassiek-Centraal.be - Alle rechten voorbehouden.