De Gentse componist Stefaan Vanheertum heeft zojuist zijn nieuwe cd Suoni Celesti uitgebracht. De cd bevat koorwerken die hij heeft geschreven tussen 2014 en 2021. De verzameling vormt de neerslag van een concert dat in september vorig jaar plaatsvond.
Suoni Celesti (hemelse geluiden) bestaat uit religieuze en liturgische werken en stukken die gebaseerd zijn op gedichten van Rainer Maria Rilke, Peter Verhelst, Nadine Anne Hura, Edgar Allen Poe en Emily Dickinson. Ook zijn er vier korte werkjes op haiku’s van Herman Van Rompuy meegenomen. Uitvoerenden zijn de Ghent Singers, Ateneres, Koriolis en Arabesk (dir. Marc Van den Borre).
De rooms-katholieke geloofsbeleving komt in drie werken aan de orde: Lux Aeterna, waar het mysterie van het eeuwige leven enerzijds uitbundig wordt belicht maar via enkele dissonanten ook wordt genuanceerd. O Magnum Mysterium wordt gebracht in een relatief lichte bezetting, met toepassing van hoketus (hikgeluiden) voor de bovenstemmen en een overtuigend opzwepend aleluia. Het derde is een Agnus Dei, een gebed voor de vrede dat Vanheertum als antifoon heeft gecomponeerd.
4 Haiku’s, geschreven door de Belgische oud-politicus Herman Van Rompuy, gaan over de vier seizoenen. Deze werken zijn eenvoudig en toegankelijk getoonzet voor a capella vrouwenkoor en solisten.
Er was eens water is geïnspireerd op een gedicht van de Vlaamse dichter Peter Verhelst, geschreven naar aanleiding van de verdrinkingsdood van een jonge vluchteling in de Middellandse Zee. Het resultaat is een somber stemmend muzikaal verhaal waarin het slot “Zo luid we konden, probeerden we er was eens, er was eens te blijven denken” respectvol wordt neergelegd. Pieter Coene, die het gedicht voorleest, laat horen hoe indringend de Nederlandse taal zich als voordrachtskunst toont.
Moeder Aarde, gebaseerd op een gedicht van de Nieuw-Zeelandse Nadine Anne Hura, en Spirits of the dead, een lied op een tekst van Edgar Allan Poe, verklanken eindigheid (corona en klimaatcrisis) en de dood.
Het pièce de résistance van de cd is The Voice, een gedicht uit de Eerste Wereldoorlog, geschreven door Alfred Mills in de loopgraven van Ieper. Het gedicht vertelt het verhaal van een frontsoldaat die met zijn gedachten bij zijn geliefde (sopraansolo) is en hem moed inspreekt om niet op te geven. Het koor becommentarieert, conform de muzikale traditie, waarbij de sfeer in het midden van het stuk omslaat wanneer blijkt dat “the voice” niet zijn geliefde is maar eigenlijk de dood voorstelt. Op dat punt verschuift het koor in een soort trance door het aanhoudend geweld. De dalende chromatische lijn van de sopraansolo bij het zingen van “I’ll always be there to hold your hand” is zowel dwingend als fatalistisch. The Voice is rijk gestoffeerd, de repetitieve melodielijnen zijn ingenieus vervlochten.
De cd sluit af met 3 Rilke Songs voor vrouwenkoor/ensemble en hoorn, geschreven naar aanleiding van Rilke’s bezoek aan de Jardin des Plantes in Parijs in 1902. Het is een luchtige en grappige beschrijving van achtereenvolgens de panter, de flamingo’s en de papegaaien die, ondanks hun gevangenschap, trachten er het beste van te maken.
WIE: Ghent Singers o.l.v. Joris Derder, Arabesk o.l.v. Marc Van den Borre, Koriolis o.l.v. Joris Derder, Ataneres ensemble
Solisten: Jolien de Gendt [sopraan], Evi Roelants [sopraan], Kristien Nijs [sopraan], Lucas Cortoos [bariton)], Pieter Coene [koor & voordracht)], Thomas Gustin [hoorn] , Frederik Martens [piano]
WAT: Suoni Celesti, vocale muziek van Stefaan Vanheertum
BESTELLEN: st****************@te*****.be (€12)