Léon Pétré, een groot musicus en pedagoog van de vorige generatie is jarig.
Op vrijdag 27 januari 2023 wordt deze trompettist 80.
Hij verdiende zijn sporen in de oude muziek maar verkende even goed het landschap van de Nieuwe Muziek. Als docent leidde hij bekende musici op zoals Manu Mellaerts, Leo Wouters en Benny Wiame, … In zijn vrije tijd heeft hij zich 45 jaar lang geëngageerd voor een fanfare uit Rummen die uitgroeide tot Brassband Haspengouw. O.l.v. Hans Wuestenberg spelen ze een mooi programma, op zondag 29 januari 2023 om 15u in de basiliek van Tongeren.
80 jaar terug …
Eigenlijk wilde zijn vader dat de kleine Léon viool ging studeren, maar door capriolen van het lot, heeft Léon Pétré zijn ziel aan de trompet verkocht. En eigenlijk was het zelfs de bedoeling dat hij arts zou worden. Terwijl hij zes jaar lang in Leuven geneeskunde studeerde, behaalde hij – il faut le faire – eerste prijzen notenleer, harmonie, muziekgeschiedenis, … en trompet aan het Conservatorium van Brussel. De witte doktersjas hield hij definitief voor bekeken toen hij regelmatig tussen Sint-Truiden en Parijs begon te pendelen om er bij de legendarische Maurice André zijn trompettechniek verder te verfijnen.
Concertleven
Léon Pétre is één van de voortrekkers geweest in de revival van de oude muziek door als eerste in Vlaanderen de natuurtrompet zonder ventielen weer op de kaart te zetten. Zijn collega Theo Mertens die deze nieuwe ontwikkeling lachend afdeed als ‘iets voor antiquairs’, blijkt helemaal ongelijk te hebben gehad. In de jaren ’70 en ’80 werkte Léon Pétré samen met gerenommeerde ensembles zoals Collegium Instrumentale Brugense, Amsterdam Baroque Orchestra of La Petite Bande. Van historische betekenis zijn de opnames van de Messe in H-Moll en het Weihnachtsoratorium van Bach door Collegium Vocale o.l.v. Philippe Herreweghe waarin Léon Pétré de trompetpartij speelde (Virgin Classics). Naast zijn pionierswerk in de oude muziek verkende hij de andere kant van het spectrum bij de ensembles De Nieuwe Muziekgroep van Mark Michaël De Smet en het Xenakis-ensemble o.l.v. de master himself. Een tijdje werkte hij op de openbare omroep in opdracht van Leonce Gras.
Inspirator
Bedankt om aan de basis van mijn loopbaan te staan, jij
die me vormde tot de trompettist die ik nu ben…
die me vormde tot de lerares die ik nu ben…
die me vormde tot de persoon die ik nu ben..
Mieke De Meyer, 21 januari 2023.
Vol overgave heeft Léon Pétre zijn hele muzikantenleven lang les gegeven aan de muziekscholen van Sint-Truiden en Diest, het Conservatorium van Antwerpen en het Lemmensinstituut in Leuven. Uit zijn klas komen o.m. Manu Mellaerts, Leo Wouters, Benny Wiame, Ward Hoornaert en Rik Ghesquière… Wanneer sommige poulains in hun uitvoeringspraktijk op technische of artistieke problemen stoten, kunnen ze nog altijd bij hun coach terecht, die hen koestert.
Maar het wonderlijkste in de carrière van deze inspirerende man is misschien nog wel dat hij in 1978 bij toeval gevraagd werd om een bescheiden dorpsfanfare uit Rummen, die op haar gat lag en zonder dirigent zat, even uit de nood te helpen. En dat hij er 45 jaar lang het dirigentenstokje gehanteerd heeft en de fanfare heeft uitgebouwd tot de in binnen- en buitenland gerespecteerde Brassband Haspengouw. Misschien is het typisch voor de wereld van HaFaBra, maar als hij eenmaal écht in iemand gelooft, krijgt hij of zij helemaal de aandacht van Leon, zelfs gratis les. Dat hij zijn musici, ook de amateurs, altijd met het grootste respect behandelt, is wellicht een belangrijk geheim ingrediënt van het succes om zijn muzikanten van onder de kerktoren weg te halen.
Vrijdag 20 januari eerde de band zijn dirigent-stichter met een galaconcert “A Tribute to Léon” onder leiding van Hans Wuestenberg. Op zondag 29 januari om 15 uur concerteert Brassband Haspengouw met een gelijkaardig programma in de Basiliek van Tongeren, met op het programma o.m.
Edward Elgar: Nimrod
Philip Sparke: Song for Ina
Otto Schwarz: Last Call
John Williams: Harry Potter and the Sorcerer’s Stone.