Zoek
Sluit dit zoekvak.

Onze website is vernieuwd, geef zelf je evenementen in. Heb je een fout gezien. Mail ons!

De Middagconcerten organiseert sinds 1948 in het hart van Brussel elke week een klassiek kamermuziekconcert, gaande van barok tot hedendaagse muziek en met bijzondere aandacht voor werken van Belgische componisten. Na twee jaar pauze wegens de pandemie, neemt de Middagconcerten dit najaar een nieuwe start op de vooravond van zijn 75ste verjaardag. De organisatie heeft het vaste voornemen om de reeks terug in zijn oude glorie te herstellen en presenteert iedere donderdagmiddag van oktober tot april een programma waar traditie en vernieuwing moeiteloos in elkaar overgaan.  Het feest kan beginnen!

muziek in de kapel partner van Klassiek Centraal

Twee vooraanstaande Belgische musici, Guy VAN WAAS en Dirk VERMEULEN, werkten een ambitieus en vernieuwend muzikaal seizoen uit. Zij presenteren een goedgevuld aanbod van 22 concerten, te beleven op donderdagmiddag in het Muziekinstrumentenmuseum op de Brusselse Kunstberg en beloven groot feest met ‘JUBILE75’ voor een 75e verjaardag in grandeur, op zondag 15 januari 2023 in de KMSKB. 

Over de Middagconcerten

De Middagconcerten werd opgericht door Sara Huysmans (dochter van de bekende politicus Camille Huysmans) op 15 januari 1948, geïnspireerd door de lunchconcerten die zij tijdens de Tweede Wereldoorlog in Londen had leren kennen. Naar het voorbeeld van Brussel, werden er ook in Antwerpen, Leuven en Luik Middagconcerten opgericht.
Tot rond het jaar 2000 was de Middagconcerten een referentie in het Brusselse concertleven. Onder bijna 50 jaar voorzitterschap van Dora van Creveld en het genereus mecenaat van haar echtgenoot Carel kende de vereniging een grote bloei. De concertzaal van de Koninklijk Musea voor Schone Kunsten van België werd genoemd naar het echtpaar, als eerbetoon voor hun jarenlange belangeloze inzet (sinds de renovatie nu genoemd naar Philippe Robert Jones).

Feestagenda

Op donderdag 13 oktober wordt het startschot gegeven met “The Seasons Revisited”. Tijdens dit schitterend openingsconcert geeft het 16-koppig Ensemble Ataneres een originele interpretatie van de Vier Seizoenen van Vivaldi, met Nicolas DUPONT als solist. Het is een primeur voor de Middagconcerten om een compleet kamerorkest te ontvangen. De week nadien komen Jean-Claude Vanden Eynden en Patrick Dheur met een programma rond César Franck.

Andere hoogtepunten dit seizoen zijn pianiste Thérèse MALENGREAU, die uittreksels brengt uit haar recente CD op 3 november; het duo Jean-Pierre DASSONVILLE (hoorn) en Grégory LEONTI (piano) dat werk van Debussy en Saint-Saëns speelt op 8 december; of violiste Alexandra COOREMAN, begeleid door Christia HUDZIY, jong talent van de Muziekkapel Koningin Elisabeth, op 22 december.

In het voorjaar maken een aantal nieuwe en verrassende geluiden hun opwachting met onder meer de gelauwerde accordeoniste Sara SALVERIUS op 2 februari. Het Erik VERMEULEN TRIO brengt dan weer jazz met grote klassiekers van o.m. Bill Evans, Cole Porter en Thelonious Monk op 9 maart. Afsluiten doet de reeks dit jaar op 13 april met kandidaten van de Elisabethwedstrijd zang 2023.

De Middagconcerten belooft een aaneenschakeling van bekende musici in een gedurfd programma te worden, dat zowel de trouwe concertgangers als nieuwe toehoorders zal boeien en charmeren.

Het volledig programma, praktische informatie en verdere achtergrond zijn te vinden op www.concertsdemidi.be. Het programma van de ‘JUBILE75’ concerten op zondag 15 januari 2023 wordt later bekend gemaakt. 

© Klassiek Centraal – build & hosted door Kyzoe.be

Join Us

Subscribe Our Newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.Consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo. ex ullamcorper bibendum. Vestibulum in mattis nisl.

Doe Mee en Win kaarten voor FLOW FEstival in OOstende