Ysaÿe, Bartók: Vioolsonates

Deze cd bevat Sonates van Ÿsaye en Bartók voor viool solo. Dit album wordt gecompleteerd door de opname van een Improvviso die Stefano Zanchetta in 2020 schreef. Het is een kort albumblad, van slechts 44 maten, en met een volledig vrije vorm, zoals voorgeschreven door de aanduiding Improvvisando, ad libitum. Het begint op de vierde snaar met een soort thematisch fragment, dat schijnbaar onmiddellijk wordt herhaald, zij het niet identiek. Het stuk heeft een lyrisch karakter en bereikt zijn emotionele hoogtepunt in het Molto espressivo portando dat voorafgaat aan de fading-out afsluiting. De bijtende technieken van de avantgardes worden vermeden. Zelfs met veel dissonanten is het gebruik van het instrument gericht op de verheffing van het zingende karakter. Het wordt ook elegant gemarkeerd door natuurlijke en kunstmatige harmonischen.

*Als u een aankoop doet via bovenstaande link krijgen wij een kleine vergoeding. Zo kunnen we u blijven voorzien van recensies en artikelen. Door iets via onze link te kopen, steun je ons in het schrijven van nieuwe artikelen. Producten worden voor jou nooit duurder als je gebruikmaakt van onze links.

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in: