YOU CAN DO IT!

Het meerdaagse festival You Can Do It!, naar het gelijknamige nummer van de Canadese producer Caribou, herinnert ons aan het mantra dat de voorbije decennia ons leven is gaan beheersen: we kunnen alles bereiken zolang we er maar hard genoeg voor werken. Maar tegen welke prijs? Opvallend veel mensen kampen met stressstoornissen, angstgevoelens en burn-out. Samen met Tom StruyfMarina OteroCollectif Faire-PartGyörgy Kurtág en Marian Donner reflecteert DE SINGEL vier dagen lang over onze prestatiemaatschappij.

Op zoek naar antwoorden en uitwegen komen we uit bij de Argentijnse choreografe Marina Otero en haar explosieve dansproductie Fuck Me. Dertig jaar als danseres op het podium en een ingrijpende rugoperatie hebben hun tol geëist. Zelf kan Otero niet meer dansen maar ze voert vijf naakte, gespierde mannen op als een verlengstuk van zichzelf. 

In Finding Willard kijkt theatermaker Tom Struyf met een historische blik naar onze mentale gezondheid. Hij reisde verschillende keren naar Willard, een klein dorpje in de Verenigde Staten nabij de grens met Canada. Hij ontdekte er de ruïnes van een psychiatrische instelling die sterke gelijkenissen toont met het ziekenhuis in Geel.

Huisartiest Collectif Faire-Part stelt een kortfilmprogramma samen. Hoe maken filmmakers uit verschillende gebieden in de wereld het onderwerp van mentale gezondheid deel van het publieke debat? 

Samen met Opera Ballet Vlaanderen brengen we de Belgische première van Fin de Partie, de eerste en enige opera van György Kurtág gebaseerd op het toneelstuk Endgame van Samuel Beckett. In dit meesterwerk lijken Kurtág en Beckett af te rekenen met de ambitie van de mens om altijd maar vooruit en meer te willen. 

Tot slot gaan we met schrijfster Marian Donner (Zelfverwoestingsboek, 2019) in gesprek over maatschappelijke en mentale gezondheid en het succes (of het falen) van de zelfhulpindustrie.

IN GESPREK MET
Curator Michiel Vandevelde:

Iedereen werkt zich te pletter om beter te zijn dan de ander en zich te onderscheiden van de overvloed 

We willen het gesprek over mentale gezondheid terug gemeenschappelijk maken 

Tags

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in: