Yehudi Menuhin (1916 – 1999)

Yehudi Menuhin

Menuhin werd 100 jaar geleden in NY geboren. Als wonderkind werd hij bejubeld. Zover zelfs dat de -toen- beroemdste wetenschapper er een godsbewijs in zag. Zijn leven liep samen met de turbulente Europese geschiedenis. Belangrijke componisten o.a. Bela Bartok schreven voor hem.

Buiten zijn viool was hij vooral actief op cultureel – filosofisch vlak. Zijn visie was dat muziek een helende factor van vrede is en verzoening kon brengen, zowel na WOII als tijdens de koude oorlog.
Hij steunde 40 jaar de koningin Elisabethwedstrijd en ook vandaag de dag draagt een belangrijke vioolwedstrijd en festival zijn naam.

Music of Man deed een cultureel onderzoek in 24 landen, van de oudheid langs zogenaamde primitieve volkeren tot de hedendaagse punkrock. Hij speelde jazz met Stephane Grapelli.  Als yoga – beoefenaar trad hij samen op met de Indische sitarspeler Ravi Shankar. Hij kwam op voor gezonde voeding en milieu. Zo promootte hij reeds elektrische auto’s in de jaren 50! Hij streed voor sociale rechtvaardigheiden en werd zo ambassadeur voor Unesco.

Zijn invloed was zo belangrijk, dat hij werd uitgenodigd op het economisch wereldforum in Davos.
Met “Live Music Now” gaf hij jonge musici kansen om op te treden in gemeenschappen, ziekenhuizen en gevangenissen.  Als pedagoog richtte hij een internationale muziekschool op in Stoke d’Abernon, waar hij later een barontitel voor krijgt.

Tijdens de 2 studiedagen worden de verschillende aspecten belicht met muziek (hij maakte voor EMI zijn eerste opname in 1929, zijn laatste in 1999) en beeld, waaronder historisch opnames.
Vooral de vraag hoe muziek Schoonheid en Troost kan geven en een factor van vrede en toenadering tussen mensen is, komt aan bod. Muziek als levensvorm (ook in de Popmuziek).  Er wordt een ruime documentatie ter beschikking gesteld.

Bijdrage : 8 euro voor de 2 delen (voor DF en Dienstencentra)anderen 10 euro, Documentatie en warme drank inbegrepen.

Gerelateerde Artikelen

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in: