Zoek
Sluit dit zoekvak.

Onze website is vernieuwd, geef zelf je evenementen in. Heb je een fout gezien. Mail ons!

Gisteren vond de eerste halve finale van de jublieumeditie van de XX Santander International Piano Competition plaats. De jury kwam bijeen na de derde voordrachtszitting na de Eerste Fase van het Concours, die van 25 tot 27 juli werd gehouden in de Sala Pereda van het Palacio de Festivales de Cantabria, en maakte de namen bekend van de 12 deelnemers die naar de volgende fase van het Concours door mochten. De twaalf halve finalisten komen in aanmerking voor de “Special Award to the Best Chamber Music Performer”.

De namen van de geselecteerde pianisten zijn de volgende:

© Elena Torcida

Vanaf 29 juli om 16.00 uur vindt de halve finale van het Concours plaats en kan het publiek genieten van de solorecitals van de 12 jonge musici en van de kamermuziekconcerten met de gastartiest, Cuarteto Casals. Tijdens de finale op 3 en 4 augustus, die deel uitmaakt van het 71e Santander International Festival, zullen de zes door de jury gekozen pianisten worden begeleid door het Symfonieorkest van Radiotelevisión Española onder leiding van maestro Pablo González.

Alle fasen van het concours worden live uitgezonden op RTVE Play en het YouTube-kanaal van het Concours. De finale wordt uitgezonden op Radio Clásica van Radio Nacional de España en TVE’s La 2. Ook het prijzengala wordt uitgezonden op TVE2.

In deze fase van het concours komen de twaalf pianisten van de halve finale in aanmerking voor de “Special Award to the Best Chamber Music Performer”, ter waarde van 3.000 euro en een concert met de leden van het Cuarteto Casals. Een prijs die ook zal worden uitgereikt tijdens het Gala van de Slotceremonie op 5 augustus.

De jury die de deelnemers aan elke etappe zal selecteren en de prijzen zal toekennen, wordt gevormd door grote internationale persoonlijkheden, met Joaquín Achúcarro aan het hoofd; Claudio Martínez Mehner en Rena Shereshevskaya (vice-voorzitters); Péter Csaba, Barry Douglas, Akiko Ebi, Ana Guijarro, Márta Gulyás en Hüseyin Sermet.

De Eerste Fase wordt gesponsord door El Diario Montañés; Grupo Tirso, Café Dromedario, Universidad de Cantabria en Cámara de Comercio de Cantabria sponsoren de concerten van de Halve Finale; Fundación Botín en Fundación Banco de Santander, respectievelijk sponsoren de twee concerten van de Finale met het Symfonieorkest; en El Diario Montañés sponsort de cocktail ter ere van de laureaten.

Het Concours van Santander kent belangrijke geldprijzen. Naast de reeds genoemde “Speciale Prijs voor de Beste Kamermuziekspeler” zijn er ook Eerste, Tweede en Derde Prijzen, de Grote Prijs van Santander, de Publieksprijs, Laureatenprijzen en Diploma’s – samen goed voor een bedrag van 90.000 euro – en de opname van een CD op het Naxos-label die aan de winnaar van de Eerste Prijs wordt toegekend. Bovendien biedt het concours de winnaar en de finalisten een reeks optredens in prestigieuze concertzalen over de hele wereld. Gezien hun aantal en hun belang gaan deze optredens veel verder dan het begrip springplank en vormen zij een volledig eerste deel van een professionele carrière.

Bergé zal voor de tweede keer de tweede prijs sponsoren, en Canon España de publieksprijs, die voor het eerst in 1998 werd toegekend en gebaseerd is op de stemming van het publiek in de Sala Argenta van het Palacio de Festivales. Het publiek zal de winnaar kunnen aanwijzen na elk van de concerten die de finale van het Concours vormen, op 3 en 4 augustus. De stemming vindt enkel plaats in de zaal.

© Klassiek Centraal – build & hosted door Kyzoe.be

Join Us

Subscribe Our Newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.Consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo. ex ullamcorper bibendum. Vestibulum in mattis nisl.

Doe Mee en Win kaarten voor FLOW FEstival in OOstende