Xiaogang Ye: Sichuan Image

Xiaogang Ye, geboren in Shanghai in 1955, wordt beschouwd als een van China’s belangrijkste hedendaagse componisten. Hij heeft muziek geschreven in verschillende genres, waaronder symfonische en kamermuziekwerken en partituren voor het toneel. Ye heeft ook muziek voor films gecomponeerd en de twee werken die hier zijn opgenomen zijn daar beide voorbeelden van.

Sichuan Image bestaat uit 29 korte en sfeervolle stukken, gecomponeerd als begeleiding bij een gefilmd reisverslag van de schilderachtige provincie in West-China. Ter voorbereiding van het werk bezocht de componist bergen, rivieren, dorpen en oude historische plaatsen in Sichuan. Het grote symfonieorkest wordt verder ingekleurd door vier Chinese musici die op traditionele instrumenten spelen.

De CD sluit af met Concerto of Life, een suite in vijf delen voor piano en orkest met Noriko Ogawa in de solopartij. Het werk is gebaseerd op de partituur van een gelijknamige speelfilm die het verhaal vertelt van een pianoleraar en zijn leerlingen. Ogawa was ook te horen op een eerdere schijf met muziek van Ye samen met het Royal Scottish National Orchestra en dirigent José Serebrier – een schijf uitgeroepen tot Editor’s Choice in de Gramophone, waarvan recensent beschreef. de uitvoeringen als ‘superb’ en Ye’s partituren als ‘lyrische elegantie, zoekend drama en diepte van kleur…’.

*Als u een aankoop doet via bovenstaande link krijgen wij een kleine vergoeding. Zo kunnen we u blijven voorzien van recensies en artikelen. Door iets via onze link te kopen, steun je ons in het schrijven van nieuwe artikelen. Producten worden voor jou nooit duurder als je gebruikmaakt van onze links.

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in: