Zoek
Sluit dit zoekvak.

Onze website is vernieuwd, geef zelf je evenementen in. Heb je een fout gezien. Mail ons!

Wordt Mechelen (terug) orgelstad?

De acht historische kerken in Mechelen beschikken over soms erg waardevolle orgels, maar ze verkeren dikwijls is penibele staat. Een grootste restauratiecampagne moet Mechelen op de kaart zetten als orgelstad.

muziek in de kapel partner van Klassiek Centraal

Het tweede orgel dat aan bod komt, is dat van de Sint-Pieter- en Paulkerk op de Veemarkt. Het is een orgel uit 1713, maar niet meer bespeelbaar ten gevolge verwaarlozing. De stad investeert afgerond 90.000 euro om het orgel in waarde te herstellen zodat dit orgel ook kan ingeschakeld worden voor concerten. De Vlaamse overheid steunt de restauratie met een financiële injectie van 30.000 euro. De barokke kerk heeft als nevenfunctie concertkerk en het orgel kan daar perfect ingeschakeld worden. De restauratie wordt uitgevoerd door orgelbouwer Pieter Vanhaecke (Erps-Kwerps).

Momenteel zijn er maar drie orgels in de binnenstad bespeelbaar, namelijk dit van de Sint-Romboutskathedraal (gerestaureerd in 2019 door Rens Swart Orgelbouw), het orgel van de Onze-Lieve-Vrouw van Hanswijkbasiliek en dat van Onze-Lieve-Vrouw van Leliëndael in de Bruul. Het eerste orgel dat in restauratie is en dat weldra wordt opgeleverd, is dat van de Onze Lieve Vrouw over de Dijlekerk. Begin mei verhuist het waardevolle Van Peteghemorgel van het ontwijdde  kerkje van Battel naar de Begijnhofkerk.

Het is intussen wachten op de goedkeuring van het restauratiedossier van het orgel van de Sint-Katelijnekerk – ooit een zeer gewild orgel (Van Peteghem uit 1774) met bijzonder fraaie klank. Dat dossier is reeds ingediend in 2014 voor een bedrag van 774.000 euro. Dat zal dus meer worden… Een dossier voor de restauratie van het orgel van de rijke Sint-Janskerk wordt momenteel opgemaakt.

Als de acht kerken, die allemaal op de Sint-Romboutskathedraal na binnenin gerestaureerd werden hun orgels weer kunnen klinken zoals het ooit was, wordt Mechelen meteen de orgelstad van Vlaanderen.


  • WAT: restauraties orgels historische kerken te Mechelen
  • FOTO’S: © Kerkfotografie, © Stad Mechelen, © Rens Swart, © Wikipedia

Nieuwsbrief

Meer Lezen

© Klassiek Centraal – build & hosted door Kyzoe.be

Join Us

Subscribe Our Newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.Consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo. ex ullamcorper bibendum. Vestibulum in mattis nisl.