Wim Mertens — Inescapable Tour 2020

Ter gelegenheid van 40 jaar muzikale carrière vierde pianist en componist Wim Mertens dit jubileum met een wereldtournee. Oorspronkelijk in Koningin Elisabethzaal op 28 november 2020, maar nu op 15 oktober 2021. Het publiek heeft geduldig gewacht en dat was het wachten waard. Mertens wist samen met zijn ensemble de zaal te begeesteren, van begin tot einde.

De lichten doofden en het publiek wachtte in anticipatie. Al voor Mertens het podium betrad, klonk er applaus in de zaal. Het strijkkwintet nam plaats op de scène. Wanneer ook de pianist naar voren trad, klonk gejuich in de zaal. Nog geen noot was gespeeld maar het publiek was al volledig in de ban. Hierop hadden we allemaal gewacht.

© Alex Vanhee

Met een mix van oudere klassiekers en nieuwe werken van zijn laatste album The Gaze of the West (2020) vulde Mertens een concert van meer dan 2 uur lang. De interactie tussen de muzikanten was intens en ze leverde een sterk uitvoering. De zang, die Mertens tijdens dit concert zelf verzorgde, had echter minder diepgang dan het spel van de piano en de strijkers. Maar dit kon de stemming niet breken.

De sfeer was geweldig en het publiek enthousiast. Bij bekende nummers, zoals Often a bird of Close Cover, zag je de smartphones in de zaal omhoog gaan om de klanken te kunnen vastleggen. Elk werk werd gevolgd door een luid applaus en voor de encores klonk er zelfs gejuich, gefluit en gestamp met de voeten. Wim Mertens gaf in totaal vier encores. Het laatste: Struggle for Pleasure. Een werk waarop het publiek had zitten wachten. De eerste noten klonken op de piano en er “au’s” doorheen de Koningin Elisabethzaal. Het stille verzoek waarop iedereen hoopte, ging in vervulling. Een geweldige keuze als afsluiter.


Informatie

  • WAT: Wim MertensInescapable Tour 2020
  • WANNEER: 15 oktober 2021 (verplaatst van 28 november 2020)
  • WAAR: Koningin Elisabethzaal, Antwerpen
  • WIE: Wim Mertens [piano], Wim Mertens Ensemble [strijkkwintet]

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in: