Wie zijn wij

Ludwig
van mechelen

Artistiek Directeur

Ludwig Van Mechelen richtte in juni 2006 Klassiek Centraal op, dat hij als stichtend hoofdredacteur uitbouwde tot het belangrijkste webmagazine voor de klassieke muziek in de Lage Landen. Hij riep het Gouden Label in het leven. In januari 2017 werd hij Artistiek Directeur.

Veerle
deknopper

Hoofdredacteur, PR

Veerle Deknopper werd in januari 2017 hoofdredacteur van Klassiek Centraal en neemt sindsdien ook de PR voor haar rekening. Ze recenseert concerten, boeken, cd’s enzovoorts. Ze is moeder van vijf kinderen en in haar ‘vrije tijd’ publiceert ze boeken over bijzondere vrouwen …

JEAN-paul
de cort

Secretaris-penningmeester


Jean-Paul De Cort
is gegradueerde in de boekhouding en werd Expert Boekhouder. Tijdens zijn vrije tijd zet hij zich in voor het goede doel zoals o.m. Kamiano Onthaal. Sinds december 2015 is hij penningmeester en vanaf januari 2017 ook secretaris van Klassiek Centraal vzw.

edwin
RUTTEN

Bestuurslid Nederland

Edwin Rutten is beter gekend als Ome Willem. Een aantal jaren geleden startte hij met luisterboekjes over klassieke muziek voor kinderen en andere volwassenen van 0 tot 125 jaar. Hij behartigt in Nederland de belangen van Klassiek Centraal en is tevens de ideale raadgever.

Suzanne
d’hooghe

Bestuurslid 

 

Peter
Kuipers

Webmaster / IT medewerker

Peter Kuipers is al jaren actief in en met alles wat met internet en IT te maken heeft. Hij adviseert over allerhande zaken met betrekking tot de online aanwezigheid van Klassiek Centraal. Hij is tevens bouwer en hoster van deze website. Onder zijn leiding zal Klassiek Centraal op allerlei wijzen steeds prominenter zichtbaar zijn op het internet via de site, sociale media en andere kanalen.

is Schrijven over klassieke muziek je passie?

Maak dan samen met ons het beste online-magazine van de Benelux …

TIM
DE BACKER

Recensent kamermuziek

Tim De Backer (°1982) is historicus van opleiding. Muziek uit het verleden draagt dus hoe dan ook zijn voorkeur weg. Tijdens zijn universiteitsjaren groeide de interesse voor kamermuziek gestaag. Tim volgde in avondschool ook nog een opleiding in de journalistiek (2010-2012). Dankzij de pianist die hij in dat kader interviewde kwam hij in 2011 Klassiek Centraal op het spoor. Sindsdien schrijft hij regelmatig over concerten, bespreekt sporadisch een cd, enzovoort … Kamermuziek is nog steeds zijn eerste en grootste liefde.

     

 

lucrèce maeckelbergh

Recensent opera & lied

Lucrèce Maeckelbergh werkte 32 jaar als programmamedewerkster klassieke muziek bij VRT-radio. Ze heeft een uitgesproken voorliefde voor lied en opera en blijft in dat genre nog actief op de website van Klassiek Centraal. Werkte als muziekrecensente voor Staalkaart. Auteur van Con Passione, een portret van de dirigent Antonio Pappano (uitgegeven 2006 bij Snoeck).

viviane
redant

Recensent ballet & dans

Viviane Redant genoot een opleiding bij Studio Herman Teirlinck en volgde een cursus dramaturgie aan de Universiteit Antwerpen. Ze werkte als regisseur-omroeper voor o.m. Radio 1, Radio 3 (Klara), zette zich in voor het theater (KVS, NTG, KNS, TIL, Brialmonttheater, reizend Volkstheater, Fakkel) en deed tv-werk. Momenteel is ze freelance cultuurjournaliste.

erna metdepenninghen

Recensent opera & ballet

Erna Metdepenninghen is vanaf 1966 losse medewerkster bij de BRT (nu VRT en Klara). Van 1970 tot 2005 schreef ze over muziek, opera en ballet voor De Standaard. Ze was en is medewerkster van vaktijdschriften zoals Opera (Londen), Scherzo (Madrid) en Luister (Nederland). Ze werkte mee aan Elseviers Encyclopedie van de Opera en Prisma van de Opera. Van 1990 tot 2006: voorzitter van de Vereniging van de Belgische Muziekpers. Sinds 2012 recensente bij Klassiek Centraal.

GUIDO
DEFEVER

Recensent ‘eigen’ musici

Guido Defever is gepensioneerd muziekproducer van achtereenvolgens BRT 3 (1971-1990), Radio 3 (1990-2000) en Klara (2000-2009). Hij verzorgde dezelfde inhoud in verschillende verpakkingen. Zijn aandacht is voornamelijk gericht op muziek van eigen bodem.

ALOÏS
VAN TONGERLOO

Recensent opera, cd

Aloïs Van Tongerloo (°1952) is gepensioneerd universitair docent Turks en Iraans. Zijn wetenschappelijke activiteiten zet hij voort aan de Georg-August-Universität van Göttingen. Op muzikaal gebied interesseren hem historische en moderne(re) opnames van Franse, Spaanse, Italiaanse en Griekse opera’s uit de periode 1830-1960. Daarnaast heeft hij ook oor voor de operette in zijn geheel, met ook hier vooral aandacht voor de minder bekende genres zoals de Italiaanse en Griekse operette, alsook de zarzuela.

Jacqueline
Van Rooij

Recensent opera

Jacqueline van Rooij genoot een muzikale jeugd. Na vakopleidingen in de klassieke muziek en een master Muziekwetenschap met de focus op opera en muziektheater kon ze meewerken aan het programma Opera Live van de NTR. Daarna deed ze productiewerk voor de Zaterdagmatinee in het Concertgebouw Amsterdam. Ze recenseert voor Opera Informa, Place de l’Opéra en Zingmagazine. Voor Musico Reizen leidt ze opera-en concertreizen. Vanaf 2017 geeft ze muziekcursussen aan de Vrije Academie.

philippe
grisar

Recensent

Philippe Grisar is beroepshalve psycholoog en psychotherapeut en specialiseerde zich in de psychoanalyse. Hij werkt af en toe samen met het Goeyvaerts Trio waar hij teksten voor cd-boekjes en programma’s schreef en schrijft. Hij geeft lezingen, is  in allerlei kunstvormen geïnteresseerd en is gastdocent. Voor Klassiek Centraal recenseert hij voornamelijk hedendaagse muziek.

arlette hellemans

Recensent

 

Arlette Hellemans is romaniste en gaf les in het middelbaar onderwijs. Ze was al van zeer jong gegrepen door alle vormen van de schone kunsten en in het bijzonder door de klassieke muziek. Voor de Gazet van Mechelen schreef ze meerdere jaren recensies over muziek en ballet. Het Festival van Vlaanderen Mechelen en het Haydngenootschap Vlaanderen deden op haar beroep om de programmaboekjes te schrijven.

arne
herman

Recensent

Arne Herman behaalde een master Musicologie en bachelor Filosofie aan de KU Leuven en zijn masterdiploma klarinet aan het Lemmensinstituut. Bij Opera Vlaanderen wordt hij geëngageerd voor opera-inleidingen en dramaturgische teksten. Sinds enkele jaren geeft hij ook regelmatig concertinleidingen. Als doctoraatsbursaal (UA), doet hij onderzoek naar de veranderende orkestpraktijk van vandaag en de impact van klassieke muziek op de maatschappij.

Jan
Sanen

Recensent

Jan Sanen speelt in verschillende kamermuziek formaties (gitaar-zang, gitaar-viool, gitaarduo). Voor het gitaarduo Teyatá met An Volders componeert hij eigen werk. Je kan Teyata beluisteren op twee albums met eigen muziek: ‘Versa’ (2013) en ‘Leipzig’ (2017)

Sinds 2004 geeft Jan les in de Muziekacademie van Antwerpen (MAGO). Sinds 2013 is hij docent kamermuziek en gitaar aan het conservatorium van Antwerpen.
Door in zijn pen te kruipen en kritisch naar voorstellingen te kijken scherpt hij zijn eigen capaciteiten als artiest verder aan.

klaas
chielens

Recensent

 

pIETER
chielens

Recensent

 

 

 

jules
lemmens

Recensent

 

Robert
Williams

Recensent

 

gommaar
elst

Recensent

Winand
Engels

Recensent

Matthias
De bel

Recensent

THOMAS
DE SMEDT

IT-medewerker

 

Recent Blog Posts

Learn from the top thought leaders in the industry.

Zeven topmusici vissen naar forel in abdij

Nominatie Gouden Label Kamermuziek – Wist u dat er in Waasmunster midden het groen in de jaren '70 vorige eeuw een abdij, die intussen niet meer bewoond is want geen geestelijke meer, gebouwd werd, al is het op de plaats waar in de bloei van de middeleeuwen eerder een...

Eigenzinnig en intens tragisch

**** Als een operaregie de naam van Alex Ollé draagt, dan weten we dat we een hedendaagse interpretatie van het werk te zien krijgen. Deze voorstelling geeft zeker een eigenzinnige versie van Bellini’s Norma, maar ze leidt naar een logisch en aanvaardbaar verhaal, dat...

NIeuwsbrief

Klassiek Centraal geeft regelmatig een nieuwsbrief uit met het laatste nieuws uit de wereld van de klassieke muziek. Wil je deze graag ontvangen dan kan je hieronder je inschrijven:

Oeps, er zit een foutje in het e-mail adres.
Dit email adres is reeds in gebruik
The security code entered was incorrect
Hartelijk dank om in te schrijven op onze nieuwsbrief.

Sponsors