Helena Gaudeus

Recensent wereldmuziek

Helena Gaudeus studeert musicologie en culturele studies aan de KU Leuven. Aan het DKO studeerde ze af voor klassiek gitaar. Ze zingt alt in het kamerkoor van de academie Dil’Arte in Dilbeek. Helena zet zich regelmatig in voor muziekfestivals. Haar interesses liggen in wereldmuziek, de samensmelting hiervan met klassieke muziek en de interculturele verbanden met de muziekwereld. Daarnaast spitst ze zich toe op het gitaar- en koorrepertoire.

Viviane Redant

Recensent ballet & dans

Viviane Redant genoot een opleiding bij Studio Herman Teirlinck en volgde een cursus dramaturgie aan de Universiteit Antwerpen. Ze werkte als regisseur-omroeper voor o.m. Radio 1, Radio 3 (Klara), zette zich in voor het theater (KVS, NTG, KNS, TIL, Brialmonttheater, Reizend Volkstheater, Fakkel) en deed tv-werk. Momenteel is ze freelance cultuurjournaliste.

Jessy Baeken

Recensent opera

Jessy Baeken studeert musicologie en kunstwetenschappen aan de KU Leuven. Zij heeft een achtergrond in klassieke zang en lyrische kunst bij verscheidene prominente operazangers (DKO en privé). Sinds vijfentwintig jaar is zij verbonden aan diverse zangkoren – zowel nationaal als internationaal. Jessy zet zich daarnaast in voor vertegenwoordiging en muziekfestivals. Als musicologe specialiseert zij in negentiende-eeuwse opera, muziekesthetica en -sociologie. Voor haar staat de relatie tussen geschiedenis, personagevorming en uitvoering centraal.

Wynold Verweij

Recensent nieuwe muziek

Wynold Verweij heeft journalistiek als achtergrond. Hij was redacteur van NRC Handelsblad en correspondent in New York en Brussel. Na enkele omzwervingen in het bedrijfsleven en het advieswezen heeft hij zich toegelegd op studies filosofie en musicologie aan de KU Leuven. Hij is gefascineerd door klassieke muziek die nu wordt gecomponeerd en is voortdurend op zoek naar nieuwe melodische mogelijkheden, uitdagende orchestraties en prikkelende esthetiek.

Tim De Backer

Recensent kamermuziek

Tim De Backer (°1982) is historicus van opleiding. Muziek uit het verleden draagt dus hoe dan ook zijn voorkeur weg. Tijdens zijn universiteitsjaren groeide de interesse voor kamermuziek gestaag. Tim volgde in avondschool ook nog een opleiding in de journalistiek (2010-2012). Dankzij de pianist die hij in dat kader interviewde kwam hij in 2011 Klassiek Centraal op het spoor. Sindsdien schrijft hij regelmatig over concerten, bespreekt sporadisch een cd, enzovoort … Kamermuziek is nog steeds zijn eerste en grootste liefde.

Lucrèce Maeckelbergh

Recensent opera & lied

Lucrèce Maeckelbergh werkte 32 jaar als programmamedewerkster klassieke muziek bij VRT-radio. Ze heeft een uitgesproken voorliefde voor lied en opera en blijft in dat genre nog actief op de website van Klassiek Centraal. Werkte als muziekrecensente voor Staalkaart. Auteur van Con Passione, een portret van de dirigent Antonio Pappano (uitgegeven 2006 bij Snoeck).

Arlette Hellemans

Recensent

Arlette Hellemans is romaniste en gaf les in het middelbaar onderwijs. Ze was al van zeer jong gegrepen door alle vormen van de schone kunsten en in het bijzonder door de klassieke muziek. Voor de Gazet van Mechelen schreef ze meerdere jaren recensies over muziek en ballet. Het Festival van Vlaanderen Mechelen en het Haydngenootschap Vlaanderen deden op haar beroep om de programmaboekjes te schrijven.

Erna Metdepenninghen

Recensent opera & ballet

Erna Metdepenninghen is vanaf 1966 losse medewerkster bij de BRT (nu VRT en Klara). Van 1970 tot 2005 schreef ze over muziek, opera en ballet voor De Standaard. Ze was en is medewerkster van vaktijdschriften zoals Opera (Londen), Scherzo (Madrid) en Luister (Nederland). Ze werkte mee aan Elseviers Encyclopedie van de Opera en Prisma van de Opera. Van 1990 tot 2006: voorzitter van de Vereniging van de Belgische Muziekpers. Sinds 2012 recensente bij Klassiek Centraal.

Guido Defever

Recensent ‘eigen’ musici

Guido Defever is gepensioneerd muziekproducer van achtereenvolgens BRT 3 (1971-1990), Radio 3 (1990-2000) en Klara (2000-2009). Hij verzorgde dezelfde inhoud in verschillende verpakkingen. Zijn aandacht is voornamelijk gericht op muziek van eigen bodem.

Ludwig Van Mechelen

Artistiek Directeur

Ludwig Van Mechelen richtte in juni 2006 Klassiek Centraal op, dat hij als stichtend hoofdredacteur uitbouwde tot het belangrijkste webmagazine voor de klassieke muziek in de Lage Landen. Hij riep het Gouden Label in het leven. In januari 2017 werd hij Artistiek Directeur.

Jean Paul De Cort

Secretaris-penningmeester

Jean-Paul De Cort is gegradueerde in de boekhouding en werd Expert Boekhouder. Tijdens zijn vrije tijd zet hij zich in voor het goede doel zoals o.m. Kamiano Onthaal. Sinds december 2015 is hij penningmeester en vanaf januari 2017 ook secretaris van Klassiek Centraal vzw.

Peter Kuipers

IT Coordinator

Peter Kuipers is al jaren actief in en met alles wat met internet en IT te maken heeft. Hij adviseert over allerhande zaken met betrekking tot de online aanwezigheid van Klassiek Centraal. Hij is tevens bouwer en hoster van deze website. Onder zijn leiding zal Klassiek Centraal op allerlei wijzen steeds prominenter zichtbaar zijn op het internet via de site, sociale media en andere kanalen.

close

Blijf op de hoogte

Abonneer je op de klassiek Centraal nieuwsbrief en mis geen enkel artikel van onze website.

één email per week op donderdag om 10.00 uur.