Zoek
Sluit dit zoekvak.

Onze website is vernieuwd, geef zelf je evenementen in. Heb je een fout gezien. Mail ons!

Opera Ballet Vlaanderen presenteert de wereldpremiu00e8re van De bekeerlinge, een nieuwe opera van componist Wim Henderickx gebaseerd op de gelijknamige, gelauwerde roman van Stefan Hertmans in een libretto bewerking van Krystian Lada. Hans Op de Beeck staat in voor de regie, de scenografie en de kostuums.u00a0

In de beklijvende roman De bekeerlinge (2016, uitg. De Bezige Bij) reconstrueert Stefan Hertmans het leven van een voorname jonge, christelijke vrouw uit de elfde eeuw, Vigdis, en haar verboden liefde voor de Joodse jongen David. We volgen Vigdisu2019 hachelijke tocht van haar geboorteplaats Rouen naar Monieux en zo naar Alexandriu00eb. Opgejaagd door haar vader en zijn ridders komt Vigdis, die de Joodse naam Hamoutal aanneemt, terecht in een wereld van pogroms, kruistochten en religieus fanatisme.

De Belgische componist Wim Henderickx schreef de partituur voor deze nieuwe opera. Henderickx staat bekend om composities waarin hij een brug slaat tussen Oost en West en is dus de geknipte figuur om de verschillende werelden in De bekeerlinge op te roepen.

De Poolse regisseur en librettist Krystian Lada schreef op basis van de roman het Engelstalige libretto. De Belgische beeldend kunstenaar Hans Op de Beeck neemt de regie, scenografie en kostuumontwerp op zich.

Wim Henderickx en Stefan Hertmans | u00a9 Filip Van Roe

Meer dan enkel een opera isu00a0De bekeerlingeu00a0ook eenu00a0gemeenschapsproject. In samenwerking met Madame Fortuna en het ontmoetingscentrum Het Oude Badhuis brengen we inwoners vanuit alle hoeken van Antwerpen samen in een stadskoor. Maandenlang repeteerde deze diverse groep liefhebbers op de partituur om straks mee het internationaal geprezen Koor Opera Ballet Vlaanderen, leden van het Kinderkoor Opera Ballet Vlaanderen en de solisten op de planken staan.

Bij die solisten herkennen we de Belgische sopraanu00a0Lore Binon, die al regelmatig bij ons te gast was, in de hoofdrol. De andere solisten in de bezetting nemen verschillende personages voor hun rekening. De Duits-Italiaanse baritonu00a0Vincenzo Neri, recent nog bij ons te zien als Marcello/La Bohu00e8me, vertolkt ondermeer de rol van David. De Algerijnse sopraanu00a0Amel Brahim-Djelloul, die in Sidi Larbi Cherkaouiu2019s productie van Fauru00e9u2019su00a0Requiemu00a0de solopartij zong, zien we hier als onder meer de Chaperone. De Franse zangeres met sefardische rootsu00a0Franu00e7oise Atlanu00a0zingt de rol van onder meer Lutgardis. De Spaanse tenoru00a0Daniel Arnaldosu00a0keert terug naar ons huis in de rol van onder meer Celebrant. Als Rabbi Obadiah zien en horen we voor het eerst in ons huis de Zuid-Afrikaanse baritonu00a0Luvuyo Mbundu, die toetreedt tot ons jong ensemble. De Duitse basu00a0Guido Jentjensu00a0ten slotte vertolkt onder meer de rol van Gudbrandr.

De Belgische maestrou00a0Koen Kessels, die bij OBV de leiding had overu00a0La Stradau00a0(Luc Van Hove),u00a0Lu2019 Amour de loinu00a0(Kaija Saariaho) enu00a0Satyagrahau00a0(Philip Glass), heeft nu ook de muzikale leiding over het Symfonisch Orkest Opera Ballet Vlaanderen dat voor deze partituur wordt aangevuld met enkele Oosterse instrumenten.

Het hele ontstaansproces vanaf de eerste vergaderingen van deze wereldcreatie vormen het onderwerp van een documentaire die Opera Ballet Vlaanderen maakte en die in verschillende korte afleveringen momenteel uitgezonden wordt op onze sociale media. Daarnaast zullen we naar aanleiding vanu00a0De bekeerlinge verschillende interventies organiseren in de steden Antwerpen en Gent.

© Klassiek Centraal – build & hosted door Kyzoe.be

Join Us

Subscribe Our Newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.Consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo. ex ullamcorper bibendum. Vestibulum in mattis nisl.

Doe Mee en Win kaarten voor FLOW FEstival in OOstende