Water, water, babbelwater

13-05-Babbelwater.jpg

**** De jongste telg uit de Montefagorum-familie is er, zoals steeds, weer een met knappe hedendaagse koormuziek van eigen bodem. Na de twee Raymond Schroyens-cd’s en het plaatje met muziek van Sebastiaan van Steenberge, is deze keer componist Kurt Bikkembergs aan de beurt.

In het Vlaamse koorleven is Bikkembergs zeker geen onbekende naam. Naast jurylid in diverse koorwedstrijden (onder andere voorzitter bij de laatste editie van Koor van het Jaar) is hij ook koordirigent (van het Leuvense Capella di Voce, het Brusselse kathedraalkoor en sinds dit jaar ook het Nederlands Studenten Kamerkoor). Daarnaast dirigeert hij ook het koor van het Lemmensinstituut, waar hij tevens docent koordirectie is. Een man die volledig ondergedompeld is in het koorwerk dus.

Veelzijdige koormuziek

De muziek van Bikkembergs is, zo weten de meeste Vlaamse koren wel, niet altijd even gemakkelijk om te zingen. Op meerdere van zijn werken heeft menig Vlaams koor z’n tanden wel eens stukgebeten. Dat er toch ook eenvoudigere muziek van zijn hand bestaat, bewijzen de drie openingtracks van de cd ‘Water, water, babbelwater’. Toegegeven, het Vocaal Ensemble Reflection (onder leiding van Patrick Windmolders (°1965)) is niet zomaar een of ander koor. Op deze cd tonen ze dat ze niet enkel meer geavanceerde koorpartituren onder de knie kunnen krijgen, maar deze muziek ook nog ‘ns vlekkeloos kunnen uitvoeren met een zeer mooie koorklank en een optimale balans in alle stemmen. Zoals eerder gezegd zijn de eerste drie tracks ook voor basiskoren zeer interessant. Bikkembergs’ Tria Cantica Sacrae Mariae zijn drie ingetogen maar zéér knappe Mariamotetten in een even knappe hedendaagse toontaal die dankzij hun logische opbouw in vorm en melodie, ook voor het gemiddelde parochiekoor méér dan geschikt zijn. De andere tracks op de cd zijn heel wat minder van de poes: de prachtige psalm 137 Super flumina Babylonis (op een ronduit schitterende tekst van Jos Stroobants (°1948), waar de titel van de cd ook aan ontleend is), Psalm L, Missa Iesu Redemptor, An den Mond,… Stuk voor stuk zijn het behoorlijk stevige en veeleisende koorwerken die Reflection telkens met zeer veel mooie muzikaliteit (bovenop een technisch sterke uitvoering) brengt.

Interessante muziek en tekst

Wat verder nog zeer interessant is aan deze cd is de aanwezigheid van enkele composities die nog niet eerder op cd verschenen (volgens mij alvast toch niet). Zowel de Psalm L als de Missa Iesu Redemptor en An den Mond zijn uniek. Voor de Missa heeft Bikkembergs opnieuw beroep gedaan op het woordtalent van Jos Stroobants, die met zijn tekst verwijst naar de zeer oude stijl uit de Renaissance waarbij iedere stem een andere tekst zingt. Ook de muziek van Bikkembergs verwijst geregeld naar deze oude muziek. An den Mond tenslotte is niet alleen een steengoed werk, maar heeft ook een zeer interessante tekst van een moderne, onbekende dichter. Schubert heeft ook wel een An den Mond geschreven, maar hij gebruikte de tekst van Goethe. De tekst die Bikkembergs hier gebruikt is zéér knap, maar om die te ontdekken zal u de cd in huis moeten halen. Dit kan ik u (dat had u ondertussen ongetwijfeld reeds door) trouwens van harte aanbevelen!

Gerelateerde Artikelen

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in:

Meer lezen ?

Sterrenparade

Voor wat staan de sterren die toegekend worden? Het is belangrijk om daarin openheid te brengen, dit m.a.w. op de (ver)nieuw(d)e website te expliciteren. KC is voorstander van een positieve benadering, genre de restaurantrubriek in dSMagazine: uitstekend– goed – redelijk – nipt.

5 ⭐️ = uitstekend

4 ⭐️ = zeer goed

3 ⭐️ = goed

2 ⭐️ = redelijk

1 ⭐️ = nipt

Introductiegidsen

Steun Klassiek Centraal via JPC