Onze nieuwe medewerker Pieter Grimbergen (Nederland), stuurde op 28 november onderstaand opiniestuk naar het dagblad Trouw. We nemen het graag integraal op. Noteer dat Klassiek Centraal politiek geen voor- of afkeuren heeft. Dit houdt echter niet in dat er niet gereageerd kan worden op beleid dat we goed- of afkeuren omwille van de inhoud, niet omwille van de partijpolitieke visie van de beleidmaker(s). Uiteraard kan en mag degene die een opiniestuk instuurt, wel stelling innemen betreffende politieke ideologie gezien het gaat om zijn/haar persoonlijke visie en in deze vanzelfsprekend zijn/haar verantwoordelijkheid is, niet deze van Klassiek Centraal vzw.
Mijn waarde collega de pianist Yoram Ish-Hurwitz publiceerde voor de zomer van 2011 in het Nederlandse dagblad TROUW en in het Noord Hollands Dagblad op stijlvolle en waardige wijze over de bezuinigingen op kunst en cultuur. Bezorgdheid is er ook bij kunsteducatie. Want zonder kunsteducatie gèèn doorgifte van kunst en cultuur, zonder (kunst)onderwijs gèèn vooruitgang en investering in de bevolking op dat vlak, stilstand en uitblijven verdieping en verwondering resten dan nog maar. In Nederland blijven Concertgebouw, De Nederlandse Opera gespaard, gelukkig maar! Maar de kleinere organisaties krijgen de klappen, maar juist zij zijn het die regionaal vernieuwend en educatief zijn in hun werk. Ronduit elitair, zo’n handelswijze van deze regering. Iedereen is het er echter wel degelijk over eens dat er zaken ànders moeten, juist om alles overeind te houden en voor iedereen toegankelijk te houden. Maar snoeien of hervormen, dat is de vraag.
Versus ingeprente denkbeelden
Op 28 november jl bezocht ik als Haarlemmer de Philharmonie, het vml. Concertgebouw van de stad. Daar luisterde ik naar zo’n regionaal orkest met zeer krachtige educatieve functie, Holland Symfonia. Onder leiding van de jonge energieke dirigent Otto Tausk speelde het orkest een schitterend program met Schubert en Mahler. Hardwerkende mensen op de bühne. Zonder onnodige ‘opleukerij’, gewoon de muziek laten horen zoals die is geschreven met een geweldig voorprogramma om het publiek goede achtergrondinformatie te geven! Even terzijde: recent publiceerde het CJP n.a.v. een onderzoek samen met het VSB en Young Works dat opleuken van klassieke muziek (of welk genre dan ook) gewoonweg niet werkt: men prikt daar terecht doorheen. Authenticiteit overleeft, opleuken niet. Goddank!
Hoezo elitaire linkse hobyisten, ‘dè’ kreet in NL momenteel?
Na genoemd concert kwam bij zeer hoge uitzondering een directeur van de zaal op het podium met een speech. Holland Symfonia zal in de hoedanigheid van deze middag door de regeringsmaatregelen dergelijk concerten niet meer kunnen geven! De educatieve poot staat mede onder druk. Weg regionale functie. Er ging een schok door de zaal.Na die speech keek ik de zaal in: zitten hier nu elitaire linkse hobyisten? Nee. Zitten er ouderen in de zaal? Ja, so what. Zitten er jongeren in de zaal? Ja, gelukkig. Komt men om iets moois te horen? Ja. Maar nu nog verder, wanneer u uw zoon, dochter, kleinkind, kinderen van vrienden beluistert wanneer deze muziek maken, bent u dan een Elitaire Linkse Hobyist? Kom op zeg! Hoe komt het nu dat de termen ‘Elitair’ en ‘Linkse Hobby’ door Geert Wilders zo ongemerkt geïmplementeerd zijn in de Nederlandse samenleving, ja zelfs wortel hebben geschoten? Dat er zelfs beleid op wordt gemaakt…en dat dergelijke zaken gedoogd worden… Ik werd dus nadat ik de zaal inkeek razend, ontzettend boos.
De bezuinigingen op de kunst zijn een politiek verhaal, helaas
Moeten we nu de stemmers op de populisten dit kwalijk nemen, kwalijk nemen dat zij dit soort acties met hun stem steunen en dat zij mede door hun stem een bijdrage leveren aan de intense verhuftering van ons land? Je zou het bijna denken maar dat gaat veel te ver. Want ik durf te wedden dat vele populisten-stemmers zich niet eens realiseren dat de PVV (die regeert uiteindelijk…) staat voor dit soort zaken, staat liefst voor een persburo met censuur, een partij is die zo ondemocratisch is als wat: een partij die niet om wil gaan met andere meningen. Een oerkwaliteit van democratie is immers: om kunnen/willen gaan met andere geluiden en meningen. Met als verantwoordelijke: de politiek die dat moet bewaken.
Wie we het absoluut wèl kwalijk moeten nemen en wie we daarop absoluut rechtsreeks openlijk over moeten aanspreken: de VVD en het CDA. De duitse minister van cultuur Bernd Neumann trekt juist, net als EU, meer uit voor kunst en cultuur omdat hij dat niet ziet als subsidieverstrekking maar als investering in de samenleving. Dit in wel heel erg schril contrast, niet alleen met de regeringsmaatregelingen maar ook met uitlatingen zoals te lezen vielen in eerder genoemd dagblad Trouw van 26/11 door VVD fractievoorzitter Tweede Kamer Stef Blok die het heeft over een “beklemmende morele superioriteit van links” wanneer het gaat om opkomen voor o.a. de kunsten en die liberalisme oneigenlijk een egoïstische tint geeft. Ondanks dergelijke uitlatingen zie ik de VVD en het CDA als au fond absoluut fatsoenlijke partijen die helaas wel nu dat ondemocratisch gedrag gedogen… uit angst om niet meer te kunnen regeren!
U dient zich echt grote zorgen maken!!! Wanneer wordt Nederland nu eens wakker…