Warm Brugs Adventsconcert

Koude december zondag was het, ideaal om je te verwarmen aan een kerst concert in een godvruchtig opgepoetste en uitstekend bewaarde neogotische kapel. Het is die van het Psychiatrisch Ziekenhuis Onze Lieve Vrouw in Brugge, Het is een kerstconcert door het Brugse koorensemble Bladelin, een gemengd koor onder leiding van Patrick Beuckels. Zelf is de dirigent vooral bekend als fluitsolo en traverso speler bij het Collegium Vocale van Philippe Herreweghe. Voor de gelegenheid is zijn koor aangevuld met o.a. de violisten van het Brugs strijkers ensemble Arcando, met ook zus Ludwine Beuckels. 

Ze brengen een programma met oude en nieuwe muziek, van vroeger en nu op deze tweede adventszondag. “Advent” betekent “komst”, van kerstdag natuurlijk. Een programma dus vol hoop en warmte  dat start met het Luthers koraal Nun komm, der Heiden Heiland. Eerst in een versie van Michael Praetorius, gevolgd door dat van Bach die het een paar keer in een cantate gebruikte. En dat klonk meteen veel complexer en jubelender dan voorloper Praetorius. Het was een perfecte vertolking van het koor ondersteund door strijkers, orgel en harpiste. 

Veel intimistischer werd het met drie innige songs van John Tavener. De Britse componist, bekeerd tot de orthodoxie die later ook veel aandacht had voor de muziek van niet-westerse religies. En daar zat natuurlijk dat bekende pareltje bij, The Lamb op eensimpele tekst van William Blake. Eerst noten die zacht knagend homofoon op zoek gaan naar harmonie en die modulerend bereiken in een vertederende melodie. 

Met kerstcomposities van een andere Brit, Benjamin Britten, kwam weer een andere klankwereld te voorschijn. Het elfdelige A Ceremony of Carols. Veelal gebaseerd op oude Britse kerstliederen maar verklankt in dat typische Britten idioom  dat niet zo makkelijk  uit te voeren valt en niet eenvoudig klinkt. 

Tot slot zong het koor een werk van de hedendaagse Noorse koorcomponist Ola Gjeilo: Luminous Night of the Soul. Beuckels dirigeert zijn koor en muzikanten met zwier doorheen de muziek. Met zijn rijzige gestalte, kalend grijze kop en dirigerende vingers lijkt hij wel een tweede uitgave van zijn leermeester Herreweghe. Na zo’n innemend koorconcert met zo’n oude poëtisch-religieuze tekst als in dit laatste lied “Long before music was sung by a choir..(……) You were the spirit of all that art is”, blijft bij mij de vraag hangen: welk schitterend instrument kan de menselijke stem evenaren….? 

WIE: Bladelin Ensemble en Arcando Ensemble o.l.v. Patrick Beuckels met Aryna Tsytlianok [orgel], Ludwine Beuckels [viool], Kris Janssens [viool], Koen Bultynck [altviool], Peter Devos [cello], Eline Rowaert [harp].

WAAR: Psychiatrisch Ziekenhuis Onze Lieve Vrouw, Koning Albertlaan 8, Brugge

WANNEER: zondag 4 december 2022

WAT: Michaël Praetorius: Nunn komm, der Heiden Heiland (1607); Johann Sebastian Bach: Nunn komm, der Heiden Heiland (BWV 61); John Tavener: The Lamb, Mother of God, here I stand, The Lord’s Prayer; Benjamin Britten: A Ceremony of Carols, opus 28; Ola Gjeilo: Luminous Night of the Soul.

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in: