Waals Nieuwjaarsconcert in Brussel

Voor corona was het een gewoonte geworden in de Sint Pieters kerk van Jette rond Nieuwjaar: de eerste zondag, ‘s morgens de mis in ‘t Brussels en ‘s avonds een concert. En dit jaar knoopte de cultuurdienst van het gemeentebestuur opnieuw aan met die traditie. Uitgenodigd ditmaal, het Orchestre Royal de Chambre de Wallonië met thuisbasis Mons. Ooit opgericht in 1958 door en lange tijd ook gedirigeerd  door de Belgisch-Roemeense violiste Lola Bobesco. Nu stond vooral violist Jean-François Chamberlan in de kijker. Met het orkest onderneemt hij ondertussen zijn afscheidstournee. En hij mocht hier als solist  schitteren in het Winter-gedeelte, uit Vivaldi’s Vier Jaargetijden, en deed dat wervelend winters. In die nog helemaal in kerststemming opgetuigde en prachtig versierde kerk was de start van dit Nieuwjaarsconcert voor Arcangelo Corelli, met natuurlijk zijn Kerstconcerto. Even sterk gebracht volgden dan Musique militaire nocturne de Madrid, een bekend stuk van die naar Spanje uitgeweken Italiaan, Luigi Boccherini met dat aanzwellende en afnemende bekende zesde deeltje, La Retraite. Mozart kreeg van het orkest een divertimento toebedeeld, zijn KV138.

Een klassiek programma zou je denken, maar het repertoire van het orkest bevat ook modern werk. Dat bleek uit een pareltje gebracht door altvioliste Anne Pingen. Filmmuziek van de Japanner Shigeru Umebayashi. Wie ooit “In the mood for love” zag van Hong Kong regisseur Wong Kar-wai, krijgt die  weemoedige en meeslepende  song  nooit meer uit zijn hoofd: Yumei’s theme. De film haalde recent nog de lijst van de 10 beste films aller tijden.
Even hedendaags en verrassend was het laatste werk. Een deel uit  een concerto grosso “Palladio”, van Karl Jenkins. Die Britse componist was ooit lid van de pop- en jazzband Soft Machine. Nu een neo-klassieker geworden die met zijn Benedictus uit zijn The Armed Man: a Mass for Peace op nummer 3 stond in de recentste Klara’s Top 100. En er kon natuurlijk nog een toemaatje van af. Een werkje uit het lichte muziek genre van de Amerikaan Leroy Anderson.

Dat alles uitbundig toegejuicht door een bomvolle kerk. En samen met de Jetse muziekliefhebbers en de  initiatiefnemers van de concertreeks “Klassiek in de Abdij” verbroederden de orkestleden, in de ijzige wind, niet rond een Glühwein maar een ‘dranktruck’ met “Westmalle”, opgesteld vóór het portaal van de kerk om de opgedane emoties door te spoelen.

WIE: Orchestre Royal de Chambre de Wallonie, o.l.v. Vahan Mardirossian en solisten violist Jean-François Chamberlain en altvioliste Anne Pingen.

WAT: Arcangelo Corelli, Concerto groso opus 6 nummer 8; Luigi Boccherini, Musique militaire nocturne de Madrid; Antonio Vivaldi, Concerto 4, opus 8, Inverno; Wolfgang Amadeus Mozart, Divertimento KV138; Shigeru Umebayashi, hoofdthema uit In the mood for love; Karl Jenkins, Allegretto uit Palladio.

WAAR: Sint Pieterskerk, Jette

WANNEER: zondag 8 januari 2023

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in: