Vrouwenportretten van Händel

**** Wie houdt van Händel-heldinnen en vooral van hun schitterende aria’s, zal genieten van deze cd waarop Sonya Yoncheva de diverse gemoedsstemmingen en overeenkomstige klankkleuren van een aantal personages expressie geeft.

Sonya Yoncheva heeft een bewonderenswaardig hoog, uiterst zuiver register dat ze in de vereiste coloraturen soepel inzet. Minder mooi is de metalige toets in haar stem, maar dat is beslist subjectief en bovendien geeft dat bepaalde emoties zelfs een sterkere expressie. Neem maar de klagende toon van Cleopatra’s aria Se pietà di me non senti (Giulio Cesare) of de boze vastberadenheid in het tweede deel van Alcina’s aria, Ah, mio cor, schernito sei, als gemoedswissel na het treurende eerste deel. De twee Alcina-aria’s van de cd zijn beslist hoogtepunten. De andere aria is Morgana’s Tornami a vagheggiar waarin de coloraturen sprankelen.

Sonya Yoncheva vertolkt met intensiteit Händels karaktervolle vrouwenportretten in hun diverse emoties, waar gepast vol treurnis en wanhoop of integendeel met felheid. In twee aria’s (uit Rodelinda en Theodora) krijgt ze mooi repliek van mezzosopraan Karin Deshayes. Zacht als fluweel begeleidt Academia Montis Regalis onder leiding van Alessandro de Marchi. Beslist een bijkomend pluspunt van de cd. 


  • WAT: Georg Friedrich Händel (1685-1759), diverse aria’s
  • WIE: Sonya Yoncheva (sopraan), Karin Deshayes (mezzosopraan), Academia Montis Regalis o.l.v. Alessandro de Marchi
  • UITGAVE: Sony Classical [WEBSITE]
  • FOTO: Gregor Hohenberg / Sony Classical

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in:

Meer lezen ?

Sterrenparade

Voor wat staan de sterren die toegekend worden? Het is belangrijk om daarin openheid te brengen, dit m.a.w. op de (ver)nieuw(d)e website te expliciteren. KC is voorstander van een positieve benadering, genre de restaurantrubriek in dSMagazine: uitstekend– goed – redelijk – nipt.

5 ⭐️ = uitstekend

4 ⭐️ = zeer goed

3 ⭐️ = goed

2 ⭐️ = redelijk

1 ⭐️ = nipt

Introductiegidsen

Steun Klassiek Centraal via JPC