Vol au vent

Vol au vent, de vlucht op de wind van een vliegertje

Auteur Hermine Couvreur

Een animatiekortfilm gemaakt met de steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds en is een productie van Lunanime 2013.

Een kleurrijk kleinood voor kinderen van alle leeftijden. Isabel Bouttens (animatie, verhaal) neemt je mee in een bonte wereld waar een jongen een vliegertje tracht te laten vliegen doorheen vier seizoenen. Een vrouwtje zorgt er voor de rode draad. Als een enthousiaste verteller blaast Spectra deze kleine kroniek leven in op de noten van Annelies Van Parys.

Het verhaal

In een herfstig park gooit een jongen een papieren vliegertje op. De wind neemt het gezwind mee. Ondertussen telt de jongen hoe lang het in de lucht kan blijven. Maar de wind gaat liggen en het vliegertje landt in het haar van een breiend vrouwtje. Stiekem grist de jongen zijn vliegtuig terug, maar het vrouwtje houdt hem in de gaten.

De verpakking

Het is een aangenaam boekje waarbij, toen ik het opensloeg, meteen de neiging had om enkele kinderen op te trommelen om voor te lezen. Maar het verhaaltje is zonder woorden: je moet het filmpje afspelen. Het mooie boekje met de tekeningen van Isabel Bouttens, bevat alle informatie die je wil (enkel in het Engels). De DVD werd ook voorzien van een mooi front. Het enige nadeel is dat de schijf zo goed beveiligd is dat ik het op geen computer kon afspelen. De oude PS3 kon het wel.

De ervaring

Vol au vent, de vlucht op de wind van een vliegertje, is een fijne productie van Lunanime. Het filmpje neemt je zeven minuten mee in een wondere maar heerlijk kleurige wereld van kind. Het breiende vrouwtje lijkt eerst was afstandelijk misschien wel potentieel boos… Maar zoals in elk van ons waait ook bij haar een kinderziel en onbevangen genegenheid. Het is geen filmpje voor mensen die zich realistisch noemen en in hun eigen toekomst het kind verloren zijn. Het kleine leuke verhaaltje heeft de kracht van een gedicht. Isabel Bouttens moet een fijngevoelige dame zijn om zo’n schilderijtje te componeren.

Annelies Van Parijs penseelde de muziek. Een slanke versie van het Spectra ensemble blaast het vliegertje doorheen alle seizoenen. De muziek babbelt, waait, zweeft en knuffelt met het verhaaltje mee. Het is geen grootse compositie, maar dat zou misstaan. Het is gewoon een kleurrijke vertelling.

Het geheel is een sprookje geschreven in een taal die men Belgisch zou kunnen noemen. Een klein beetje gereserveerd en toch zo sterk in muzikale, picturale en poëtische kleur. Dit kleinood staat veraf van studio 100 (gelukkig) en is ook geen meezinger zoals de ambiance van Kapitein Winokio. Zo vult het een leemte in ons/het kinderhart (kindermarkt). Zeven minuten lang betovering en dan nog eens, want het nodigt uit om steeds weer opnieuw in deze toverwereld te piepen. Iets voor kerst, nieuwjaar, een verjaardag of gewoon om in huis te hebben, denk ik.

Een kleine vooruitblik vind je hier: http://www.ibouttens.be/category/volauvent/ of daar: http://www.spectraensemble.com/p283


Regisseur: Isabel Bouttens (scenario, regie, animatie samen met Anton Setola en Anna Heunick); Annelies Van Parys (muziek); Spectra Ensemble (Jan Vercruysse, Kris Deprey, An Raskin, Filip Rathé & zangers: Els Mondelaers, Robbe Gaublomme); Lunanime (Producent)

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in:

Meer lezen ?

Sterrenparade

Voor wat staan de sterren die toegekend worden? Het is belangrijk om daarin openheid te brengen, dit m.a.w. op de (ver)nieuw(d)e website te expliciteren. KC is voorstander van een positieve benadering, genre de restaurantrubriek in dSMagazine: uitstekend– goed – redelijk – nipt.

5 ⭐️ = uitstekend

4 ⭐️ = zeer goed

3 ⭐️ = goed

2 ⭐️ = redelijk

1 ⭐️ = nipt

Introductiegidsen

Steun Klassiek Centraal via JPC