Vleugelpiano Peter Benoit (eindelijk) gerestaureerd

Het Peter Benoit Fonds zet zich al jaar en dag in om het erfgoed van de stichter van het Antwerpse conservatorium te bewaren en de toekomst te geven die het verdient. Het belang van Peter Benoit voor de muziek in ons land kan niet overschat worden. Hij schreef onder meer erg fraaie, te weinig bekende pianowerken. Pianist Jozef De Beenhouwer zet zich al decennia in om dit werk wereldwijd uit te dragen.

Als bestuurslid van het Peter Benoit Fonds genoot Jozef De Beenhouwer terecht de eer om als eerste de gerestaureerde Pleyel vleugelpiano van Peter Benoit in te spelen in het Museum Vleeshuis Klank van de Stad, in aanwezigheid van Antwerps cultuurschepen Nabilla Ait Daoud en restaurator Yannick Wynants van Atelier Herkenrode. De piano is naar waarde hersteld en dat was nodig. Jarenlang werden de nodige fondsen bij elkaar gebracht, werd onderzoek gepleegd en uiteindelijk kon men aan de slag. Opnieuw zal deze vleugelpiano als volwaardig concertinstrument kunnen klinken in het Vleeshuis in hartje Antwerpen. Het zal gezien de coronamiserie nog enige tijd duren aleer het grote publiek kennis kan maken met die instrument tijdens concerten, maar dat tijdelijk gebeuren mag de vreugde voor het herwinnen van deze piano niet temperen.


  • WAT: restauratie Pleyel vleugelpiano van Peter Benoit
  • OPDRACHT: Peter Benoit Fonds
  • UITVOERDER: restaurator Yannick Wynants van Atelier Herkenrode
  • FOTO’S: © Peter Benoit Fonds

https://www.facebook.com/PeterBenoitFonds/videos/283114419957121

 

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in: