Vlaamse Opera en Koninklijk Ballet van Vlaanderen worden

Oud logo Koninklijk Ballet van Vlaanderen

De fusie van de Vlaamse Opera en het Koninklijk Ballet Vlaanderen, een initiatief van Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege opgestart in 2010, zit in een eindfase. De twee cultuurhuizen gaan één nieuwe instelling vormen met de naam Kunsthuis Opera Vlaanderen Ballet Vlaanderen vzw. 

De fusie van de Vlaamse Opera en het Koninklijk Ballet Vlaanderen, een initiatief van Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege opgestart in 2010, zit in een eindfase. De twee cultuurhuizen gaan één nieuwe instelling vormen met de naam Kunsthuis Opera Vlaanderen Ballet Vlaanderen vzw. 

Kunsthuis Opera Vlaanderen Ballet Vlaanderen is het resultaat van de integratie tussen de vzw’s Vlaamse Opera en Koninklijk Ballet van Vlaanderen, waarbij de vzw van het Koninklijk Ballet van Vlaanderen inkantelde in de vzw Vlaamse Opera.

Eind deze maand wordt de fusie betekend bij de notaris. Kunsthuis Opera Vlaanderen Ballet Vlaanderen zal dan de grootste culturele instelling in Vlaanderen zijn en kunnen beschikken over drie theaters: de opera’s in Antwerpen en Gent en Theater ‘t Eilandje in Antwerpen. In totaal werken er 370 mensen.

Aan het hoofd van de vzw staat een driekoppige directie: Lena De Meerleer (algemeen directeur), Aviel Cahn (artistiek directeur Opera Vlaanderen) en Assis Carreiro (artistiek directeur Ballet Vlaanderen). De artistieke specificiteit van de twee instellingen blijft zo gevrijwaard. Naar het publiek zal voornamelijk gecommuniceerd worden met de merken Opera Vlaanderen en Ballet Vlaanderen.

Concreet zullen opera en ballet achter de schermen gebruik maken van dezelfde diensten zoals Human Resources, boekhouding, communicatie,… Ook de technische diensten zoals bijvoorbeeld het kostuumatelier zullen nauw samenwerken. Het gebouw van het Ballet op het Eilandje blijft dienst doen als repetitie -en productiecentrum. Ook het theater ‘t Eilandje blijft actief.

Door de fusie zal het Ballet Vlaanderen vaker optreden in beide operahuizen en zal het Symfonisch Orkest van Opera Vlaanderen regelmatig voorstellingen van Ballet Vlaanderen begeleiden.

De werkingsmiddelen bedragen op dit moment 35 miljoen euro.

Een nieuwe naam

Een nieuw gezelschap vraagt een nieuwe naam. Daarom stelde de raad van bestuur het bureau HAVAS aan om samen met het management van de twee instellingen een nieuwe naam uit te werken voor de eengemaakte instelling.

•  De naam Kunsthuis Opera Vlaanderen Ballet Vlaanderen vzw wordt gebruikt om de overkoepelende vzw aan te duiden.

•  Kunsthuis staat voor alles wat de opera en het ballet verbindt. Beide zijn interdisciplinaire kunstvormen waarin verschillende kunsten zoals muziek, dans, zang, theater, design, beweging samenkomen in een unieke totaalbeleving.

•  Kunsthuis staat ook als overkoepelend huis voor de verschillende vestigingen van de nieuwe vzw: de Opera in Antwerpen en in Gent, productiecentrum en Theater ‘t Eilandje in Antwerpen, de ateliers in Zele.

•   Kunsthuis is een plek waar niet enkel de verschillende kunstvormen geïntegreerd worden maar waar ook alle medewerkers en het publiek zich thuis kunnen voelen.

•   Kunsthuis zal een krachtige plek zijn, vol van de energie die alleen een live-voorstelling kan bieden en met het idealistische doel om elke avond opnieuw kunst te brengen voor het publiek dat hierdoor geëmotioneerd, gelouterd en geïnspireerd kan worden.

.   Uiteindelijk is Kunsthuis de ruggengraat voor zowel de opera als het ballet.

•   Naar het publiek wordt voornamelijk gecommuniceerd met de merken Opera Vlaanderen en Ballet Vlaanderen.

•   Vlaanderen staat hier voor de positieve energie en de uitstraling van de Vlaamse cultuurscène, ook op internationaal vlak. In die zin is het een kwaliteitsmerk Het geeft duidelijk aan dat zowel de Opera als het Ballet vuurtorens willen zijn, niet enkel in de Vlaamse cultuurwereld maar ook ver daarbuiten.

•   Het Koninklijk Ballet Vlaanderen verliest haar titel ‘Koninklijk’ maar zal die wel internationaal behouden. In de internationale communicatie spreken we dan van Opera Flanders en Royal Ballet Flanders.

•   Het nieuwe logo en de nieuwe huisstijl zullen worden uitgerold bij het nieuwe seizoen.

 

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in:

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist