Zoek
Sluit dit zoekvak.

Onze website is vernieuwd, geef zelf je evenementen in. Heb je een fout gezien. Mail ons!

Minister-president Jan Jambon, rector KU Leuven Luc Sels, voorzitter Alamire Foundation Bart De Moor en algemeen directeur Alamire Foundation Bart Demuyt worden ontvangen in de Biblioteca Apostolica Vaticana. © Laurent Vanderstokken

Vlaams werelderfgoed in het Vaticaan

Eind maart zet de Alamire Foundation haar festiviteiten in het teken van haar 30ste verjaardag ‘live’ verder in Rome en het Vaticaan. Op vrijdag 27 augustus 2021 was het exact 500 jaar geleden dat Josquin des Prez overleed. Om deze gebeurtenis te herdenken, organiseert de Alamire Foundation op 29 en 30 maart een feestelijk gebeuren met conferentie, academische zitting en concert rond de Franco-Vlaamse polyfonist in de aanwezigheid van minister-president Jan Jambon en rector van KU Leuven Luc Sels.

Ter gelegenheid van deze bijzondere verjaardagen creëerde de Alamire Foundation MISSE JOSQUIN, een docu-concertreeks over het missenrepertoire van Josquin des Prez. Deze productie is het resultaat van een unieke samenwerking tussen gerenommeerde partners zoals de KBR, AMUZ en KU Leuven, vijftien vooraanstaande musicologen van universiteiten over de hele wereld, en een internationale cast van uitvoerders: Blue Heron (VS), Cappella Mariana (CZ), Cappella Pratensis (NL), Huelgas Ensemble (BE), Stile Antico, (VK), Vocal Ensemble Cappella (JP) en Vox Luminis (BE). In twaalf afleveringen en in totaal tien uur aan documentairemateriaal, biedt elk van hen een interessante kijk op de missen die met zekerheid aan Josquin kunnen worden toegeschreven.

De docu-concertreeks MISSE JOSQUIN wordt vandaag gelanceerd, vanuit Rome, op het gloednieuwe virtuele platform alamire.tv, waar u alle twaalf afleveringen nu integraal kunt bekijken. De reeks wordt daarnaast ook uitgegeven onder het nieuwe label Alamire Foundation Editions in een niet-commerciële, limited edition DVD-set. We zijn enorm verheugd dat we het allereerste exemplaar mochten overhandigen aan Zijne Heiligheid paus Franciscus, in de voetsporen van Josquin, op een plek waar de componist zelf gezongen en gecomponeerd heeft.

De Alamire Foundation wil met deze reeks bijdragen tot het onderzoek naar Josquin in de komende decennia en tot de valorisatie van dit uitzonderlijk klankenpatrimonium bij een breed publiek.

Als we het over polyfone muziek hebben, was Josquin des Prez zeker het boegbeeld van zijn generatie, op het einde van de 15de en het begin van de 16de eeuw“, aldus minister-president van de Vlaamse regering Jan Jambon. “Net als schilderijen, wandtapijten en andere kostbare voorwerpen was muziek één van de hoogwaardige luxeproducten die bepalend waren voor de rijkdom van de Bourgondisch-Habsburgse Nederlanden tijdens de overgang van de middeleeuwen naar de renaissance. De handelsbetrekkingen tussen de Vlaamse en Italiaanse steden gingen hand in hand met intensieve culturele relaties die ook werden aangemoedigd en geïntensiveerd door de plaatselijke aristocratie, de burgerij en de kerkelijke instellingen in beide gewesten. Bovendien speelde de carrière van Josquin des Prez zich gedurende verschillende jaren af in Italië, met onder meer een residentie aan het pauselijke hof.”

Nieuwsbrief

Meer Lezen

© Klassiek Centraal – build & hosted door Kyzoe.be

Join Us

Subscribe Our Newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.Consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo. ex ullamcorper bibendum. Vestibulum in mattis nisl.