Vlaams Open Brassband Kampioenschap

Brassband Schoonhoven, Erik Janssen, Mechelen

De muziekwereld is al te veel – en helaas meer en meer – opgedeeld in hokjes. Er is dat van de grote orkesten en de grote solisten, er is dat van ‘het’ orgel, van ‘de’ beiaard, van ‘het’ koorleven, van ‘de’ oude muziek, van ‘de’ blazers enzomeer. Het resultaat is dat ze naast elkaar bestaan en amper elkaar kennen. 

De muziekwereld is al te veel – en helaas meer en meer – opgedeeld in hokjes. Er is dat van de grote orkesten en de grote solisten, er is dat van ‘het’ orgel, van ‘de’ beiaard, van ‘het’ koorleven, van ‘de’ oude muziek, van ‘de’ blazers enzomeer. Het resultaat is dat ze naast elkaar bestaan en amper elkaar kennen. We stellen vast, onder meer aan onze eigen berichtgeving en aandachtspunten, dat bepaalde muziekvormen, die wel degelijk passen in het raam van de klassieke muziek, niet of amper aan bod komen. Een van de amper of nooit belichte aandachtspunten is de brassbandmuziek. Met deze pogen we om stilaan meer en meer een verantwoord beeld te kunnen geven van wat reilt en zeilt in de wereld van de brassbands.

Het weekeinde van 14 en 15 april werd Mechelen ondergedompeld in een bad van koper- en slagwerkklanken.

Brassband Hombeek organiseerde op zaterdag 14 en zondag 15 april in de Mechelse Stadsschouwburg al voor de vierde keer het tweejaarlijks Vlaams Open Brassband Kampioenschap (VOBK). Dit jaar namen, verspreid over 4 afdelingen, 17 bands deel aan het open kampioenschap. Onder hen ook enkele Nederlandse en Duitse bands. De jury, op dit VOBK bestaand uit een Vlaming,  een Engelsman en een Zwitser, beoordeelde de diverse optredens in een open en constructieve sfeer.

Het VOBK is een zogenaamd "open" kampioenschap. Ingewijden weten dat een brassband samengesteld is volgens een strikt patroon van koperinstrumenten, aangevuld met slagwerk. Om bands die daar -strikt genomen- niet aan voldoen toch de kans te geven om mee te doen, worden ze (in de lagere afdelingen) op hun orkestsamenstelling niet afgerekend. Het is de muzikale prestatie die primeert. 

Cultuur en marketing gaan in Mechelen hand in hand. Naast de deelnemers en bezoekers aan de wedstrijd in de Mechelse Stadsschouwburg kon ook de "gewone" Mechelaar ook mee profiteren en genieten van concerten in de stad. Een aantal van de bands zorgde, naast de wedstrijd, nog voor een reeks concerten op de kiosk.

De opgelegde werken

Afdeling A: Flashlight – Jan Van der Roost

Afdeling B: Prelude to a Hero – Joop van Dijk

Afdeling C: Prelude and Choral – Stijn Roels

Afdeling D: Fanfare for a Festival – Peter Meechan

De jury

Jan Van der Roost, Blaise Héritier en Ian Porthouse

Resultaten

Brassband Schoonhoven (NL) o.l.v. Erik Janssens is Vlaams Open, de brassband won de hoogste categorie (A) met 97%.

Brassband Bacchus won afdeling B met 92%.

Young Brassband Willebroek won afdeling C

Brassband Sint Cecilia Leest werd kampioen on afdeling D.

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in: