Violin Sonatas | Bruno Monteiro

Dear listeners, the pianist João Paulo Santos and I have performed the three sonatas featured on this CD many times in concerts. In our opinion, they are masterpieces of literature for these two instruments, two of which in particular, those by Freitas Branco and Villa-Lobos, are still little known among music lovers. This seems strange, since the works reflect the undeniable talent of two important composers, one of whom was Portuguese and the other Brazilian, and who were considered masters of their art in their time.

Bruno Monteiro

Bruno Monteiro wordt door het dagblad Público aangekondigd als “een van de voornaamste violisten van Portugal”. Fanfare beschrijft hem als iemand met een “gepolijste gouden toon” en Pizzicato stelt dat zijn uitvoeringen “technisch en expressief uitstekend” zijn. The Strad karakteriseert zijn spel als “vurig en heroïsch” en MusicWeb International heeft het over interpretaties die een “bijna ideale balans tussen het expressieve en het intellectuele” bereiken. Gramophone tenslotte prijst zijn “niet aflatende zekerheid en welsprekendheid”.

De in 1959 in Lissabon geboren pianist João Paulo Santos is afgestudeerd aan het Nationaal Conservatorium van Lissabon. Met steun van de Gulbenkian Stichting voltooide hij zijn pianostudie in Parijs bij Aldo Ciccolini (1979-84). De afgelopen vier decennia was hij verbonden aan het Teatro Nacional de São Carlos (het operahuis van Lissabon), eerst als chef-koordirigent en nu als directeur van de muziek- en toneelopleiding. Op artistiek gebied heeft Santos zich onderscheiden als operadirigent, concertpianist en onderzoeker van minder bekende en vergeten werken van Portugese componisten.

*Als u een aankoop doet via bovenstaande link krijgen wij een kleine vergoeding. Zo kunnen we u blijven voorzien van recensies en artikelen. Door iets via onze link te kopen, steun je ons in het schrijven van nieuwe artikelen. Producten worden voor jou nooit duurder als je gebruikmaakt van onze links.

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in: