**** Je zult hem niet terugvinden in een lijst van kandidaten van bijvoorbeeld de Koningin Elisabethwedstrijd Viool, de jonge viool spelende twintiger Leonard Schreiber. Na rijp beraad werd gekozen om niet het pad van de wedstrijden te bewandelen. En ach, moet dat dan persé? Deelnemen aan wedstrijden?
**** Je zult hem niet terugvinden in een lijst van kandidaten van bijvoorbeeld de Koningin Elisabethwedstrijd Viool, de jonge viool spelende twintiger Leonard Schreiber. Na rijp beraad werd gekozen om niet het pad van de wedstrijden te bewandelen. En ach, moet dat dan persé? Deelnemen aan wedstrijden? Het is niet altijd een waarborg voor een carrière die je overal ter wereld brengt als je een of andere belangrijke muziekwedstrijd kan winnen of bij de toplaureaten behoort. Schreiber timmert anders aan de weg en heeft intussen een carrière waar vele jonge violisten alleen maar kunnen van dromen. Hij ruilde zijn Antwerpse thuis voor Londen, stad van vele mogelijkheden.
Een van die mogelijkheden draagt de naam: London Symphony Orchestra…
Dirk Brossé volgt Leonard Schreiber al vanaf zijn jonge kinderjaren toen hij wél meedeed aan een wedstrijd als ventje van zes jaar. De twee zouden elkaar niet meer uit het oog verliezen. Brossé die het vermelde orkest dirigeert, kon na de nodige pleidooien de orkestleden overtuigen om samen met die voor hen onbekende solist een cd te realiseren. Zij hadden, dankzij de overtuigingskracht van de dirigent, oog voor een musicus ‘aan de rand’ en tijdens de opnames versmolten orkest, dirigent en solist tot een broederlijk geheel. Met de cd Violin Heritage.be staat Leonard niet langer aan de rand maar pal in het midden. Zo gaat dat als je talent kansen biedt.
Vieuxtemps, Franck, Brossé, Ysaÿe
Vier landgenoten van wie twee namen synoniem zijn aan/symbool staan voor viool: Henri Vieuxtemps en Eugène Ysaÿe. Van Vieuxtemps hoor je het Vioolconcerto nr. 2 in F opus 19 en van Ysaÿe kun je luisteren naar Rêve d’enfant opus 14 (georchestreerd door Brossé en De Cock). Dat meesters van het instrument deze werken componeerden hoor je in elke noot. Het behoeft hier geen verder commentaar en wie meer wil weten over de inhoud van deze composities, leest erover in het Engelstalige inlegboekje bij de cd.
Franck schreef zijn sonate – hier georchestreerd door Dirk Brossé en Nicolas De Cock – als huwelijksgeschenk voor Ysaÿe die het geschenk duidelijk smaakte en het op talloze podia speelde, begeleid op de piano door zijn broer Theo.
Van de hand van Brossé is Echoes of Silent Voices, meteen een wereldpremière op cd net als het kortere werk van Ysaÿe. Brossé brengt met deze compositie een hulde aan de slachtoffers van de Holocaust maar je kunt het werk in een veel ruimere context plaatsen als eerbetoon aan alle slachtoffers, waar en wanneer ook van al dan niet blind politiek en of religieus geweld, oorlog en terreur.
Het orkest speelt in zijn gekende kwaliteit, grote klasse met andere woorden, en geeft alle kansen aan de jonge solist om zich muzikaal uit te leven. Dat doet Schreiber met een ingetogen waardering voor die grote violisten aan wie de muzikale kern van deze cd te danken is. We mogen zonder hoogdravend te worden, stellen dat Leonard Schreiber een van onze topviolisten is. Een zeer zuivere techniek is deel van zijn spel, maar vóór de techniek staan muzikale finesse en perfectie bij hem hoog aangeschreven. Wil je nog meer weten over de cd en hoe hij begeestert? Aanschaffen en beluisteren, akkoord?