Vier ernste Gesänge, op zijn somberst met Matthias Goerne

Nominatie Gouden Label Hoewel de cd als titel Vier ernste Gesänge draagt – zeker de bekendste liederen die op de cd staan en beslist een teaser – zijn de vijftiental andere liederen van Johannes Brahms evenveel de moeite waard en even overtuigend vertolkt door Matthias Goerne en Christoph Eschenbach.

Je kan maar best niet in een depressieve bui zijn, bij het beluisteren van deze prachtige cd. De gewichtige, diepe baritonstem van Matthias Goerne die met gitzwarte toon deze liederen van Johannes Brahms vertolkt, kan je alleen nog dieper in de put steken. Dat Brahms zijn Vier ernste Gesänge componeerde in een periode van vereenzaming en van confrontatie met de dood van enkele van zijn beste vrienden heeft duidelijk zijn weerslag in zowel keuze van de teksten als van de sombere muziek. Vooral de angst zijn beste en intiemste vriendin Clara Schumann te verliezen (die inderdaad in mei 1896, een paar maanden na voltooiing van de korte cyclus overleed) doordrong de componist met het thema van vergankelijkheid. De liederen passen helemaal in de sfeer die ook Brahms’ magnum opus, het Deutsches Requiem beheerst, met Bijbelse teksten die vooral humaan impact hebben.

Maar ook de andere liederen op de cd  – op gedichten van Graf von Platen, Georg Friedrich Daumer en Heinrich Heine, zijn somber en vol fatalisme. Ze draaien ofwel rond pijn en dood of rond ontgoocheling en afgewezen liefde. Goerne is er de zanger niet naar om zich bezig te houden met de liederen in volksliedaard van Brahms, hoe melodieus rijk en mooi die ook zijn. Hij is de zanger die zich moet kunnen vastbijten in pijn en duistere emoties, in wat de mens in zijn diepste innerlijk beroert. Hij kan in dat soort stemmingen zijn stem ook eindeloos kleuren en omsluieren. Dat hij deze cd heeft opgenomen met de pianist die hem begeleid heeft bij drie van zijn cd’s uit de Schubertcyclus – laat daar nu ook Winterreise bij zijn! – mag ook tekenend zijn. Christoph Eschenbach is even intens en ingetogen als de zanger. Wonderlijk lyrische en melancholische passages tovert hij uit het klavier. Wat kan je beter wensen voor een lied-cd dan een zanger en pianist op dezelfde golflengte? Ook deze cd van Harmonia Mundi (na de onlangs hier gerecenseerde Sophie Karthäuser) komt dus in aanmerking voor een Gouden label.

Tags

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in:

Meer lezen ?

Sterrenparade

Voor wat staan de sterren die toegekend worden? Het is belangrijk om daarin openheid te brengen, dit m.a.w. op de (ver)nieuw(d)e website te expliciteren. KC is voorstander van een positieve benadering, genre de restaurantrubriek in dSMagazine: uitstekend– goed – redelijk – nipt.

5 ⭐️ = uitstekend

4 ⭐️ = zeer goed

3 ⭐️ = goed

2 ⭐️ = redelijk

1 ⭐️ = nipt

Introductiegidsen

Steun Klassiek Centraal via JPC