***** Bart Rodyns, artistiek leider van het Euterpe Baroque Consort wist niet dat hij mij ‘de krollekesplaat’ zou in herinnering brengen met de CD die we hier bespreken. ‘De krolleksplaat’? Ja, ik was zo’n jaar of vijf toen onze moeder een LP kocht met muziek van Händel: orgelconcerti. Die LP begon met, jawel, hetzelfde concerto als op deze CD.
***** Bart Rodyns, artistiek leider van het Euterpe Baroque Consort wist niet dat hij mij ‘de krollekesplaat’ zou in herinnering brengen met de CD die we hier bespreken. ‘De krolleksplaat’? Ja, ik was zo’n jaar of vijf toen onze moeder een LP kocht met muziek van Händel: orgelconcerti. Die LP begon met, jawel, hetzelfde concerto als op deze CD.
Hoe Händel me strikte en blijft strikken
Dat persoonlijk feit van ‘de krollekesplaat’ houdt bij het beluisteren en vooral het bespreken een groot risico in. Want wordt niet gezegd dat wat men het eerste leert kennen een blijvende referentie vormt? Toch eerst dit: waarom heette die plaat bij ons thuis ‘de krollekesplaat’? Om twee redenen: de muziek had krulletjes en op de hoes stond een modern gestileerd portret van Georg Friedrich Händel met een o zo typische Engelse krullenpruik. En nog een derde en zeg ook maar vierde feit dat ik er aan koppelde was dat ik vond dat die muziek zo goed paste bij de houten engeltjes met hun krullenbolletjes in onze parochiekerk (Sint-Jan de Doper) en bij die vriendelijke geveltjes met barokke krullen op de Grote Markt van Mechelen. ‘De krollekesplaat’ heb ik stuk gespeeld op de oude platendraaier: niks dan krassen op die LP en dus niet meer beluisterbaar. Ja, dit concerto bleef mijn favoriet maar was niet meer aan te horen op die versleten LP. En kijk eens aan? Nu is er dus een CD die net als de LP met datzelfde concerto opent, al staat er op de hoes geen Händelportret.
Bovenaan dit artikel ziet u vijf sterren staan. Ze hebben niets met de herinnering aan mijn jongste kinderjaren te maken. Ze hebben wel alles te maken met deze opname die meer is dan alleen dat Concerto nr. 2 HWV 290 van Georg Friedrich Händel (1685-1759). Op de cd staan ook het vijfde en het eerste orgelconcerto van Bachs leeftijdsgenoot. Zelden hoor je van de Franse componist Michel Corrette (1707-1795). Hij schreef zes ‘Händeliaanse’ orgelconcerti en het eerste van deze reeks leer je kennen op deze CD die wordt afgerond met als bonustracks drie orgelkoralen van Johann Sebastian Bach (1685-1750).
De orgelkeuze en meer
Het Euterpe Baroque Orchestra wordt geleid door Dieter Van Handenhoven die we ook kennen als dirigent van het succesvolle knapenkoor In Dulci Jubilo (Sint-Niklaas). Bart Rodyns bespeelt het Thomasorgel (2004) in de Sint-Katharinakerk van Hoogstraten. Een overheerlijk instrument. Het enkelvoudig bezet ensemble musici (twee violen – Annelies Decock en Martine Beernaert, een altviool – Esther van der Eijk – en een cello – Tine Van Parijs – en contrabas – Lode Leire) is versterkt met een extra continuo op klavecimbel (Dimos de Beun). Een bewuste keuze omdat in het autograaf naast de becijferde bas van het orgel in sommige concerti de aparte baspartij in alle concerti becijferd is. Er werd in de verschillende concerti gekozen om de orgelpartij hetzij tweestemmig, hetzij met ingevulde akkoorden op te nemen of een combinatie van beide. Alle cadensen werden geïmproviseerd waar voorgeschreven. Idem voor het volledige adagio ad libitum in het eerste concerto in g. Opvallend in de opname is dat de natuurlijke grote galm van de kerk ‘opzettelijk’ werd behouden. Wat een geluk want al te dikwijls wordt de galm weggeveegd.
Muzikaal ambassadeur
We mogen het Euterpe Baroque Consort een natuurlijk opvolger noemen van de verschillende ensembles die ons land op de wereldkaart geplaatst heeft wat de ‘oude muziek praktijk’ betreft. Deze CD is een visitekaartje waar vele ensembles in Europa, de VS of het Verre Oosten jaloers mogen op zijn. De originele partituur is de enige referentie voor de uitvoerders. Ze is zoveel belangrijker dan hun naam en noch Rodyns noch Van Handenhoven maken er een eigengereide interpretatie van om toch maar op te vallen en zo de pers te halen. Dat is voor ons o zo belangrijk: de originaliteit, de ware ziel van de muziek laten horen, zo zuiver mogelijk trachten te vertolken. Het Euterpe Baroque Consort tekent daarvoor en het compromisloos gaan voor die zo oorspronkelijk mogelijk klinkende muziek is intussen het handelsmerk geworden van het nog relatief jonge ensemble.
We wensen dat deze CD hen de internationale doorbraak mag geven want deze is meer dan verdiend en het betekent voor ons kleine land, met zijn vele talenten, nog maar eens een vooraanstaande ambassadeur van waar we voor staan: het dienen van de Schone Kunsten.