Vicente Lusitano: Motetten

Na zijn digitale debuut op Linn met een drieluik van werken van Josquin des Prez, Vicente Lusitano en Roderick Williams, richt The Marian Consort nu zijn aandacht op de centrale figuur van dit trio, de ‘Portugees’. In zijn eigen tijd een belangrijk muziektheoreticus, Lusitano’s reputatie en muziek zijn in de onze verwaarloosd. Zoals zo vaak met muzikale figuren uit de Renaissance blijven veel details van zijn leven onbekend. We kunnen er echter redelijk zeker van zijn dat hij de eerste gepubliceerde componist van Afrikaanse afkomst was. In een achttiende-eeuwse bron wordt hij “pardo” genoemd. Zijn enige boek met gedrukte composities, het Liber primus epigramatum, werd in 1551 in Rome uitgegeven. Trouw aan zijn pioniersgeest als “briljante ontdekkers en exponenten van zeldzaam repertoire” (The Observer), heeft The Marian Consort een zorgvuldig gekozen programma opgenomen van deze opvallende en indrukwekkende, ten onrechte vergeten werken.

linn-records-20211116173010-logo

*Als u een aankoop doet via bovenstaande link krijgen wij een kleine vergoeding. Zo kunnen we u blijven voorzien van recensies en artikelen. Door iets via onze link te kopen, steun je ons in het schrijven van nieuwe artikelen. Producten worden voor jou nooit duurder als je gebruikmaakt van onze links.

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in: