Af en toe moet je als recensent eens de platgetreden paden verlaten en eens ergens te velde en niet alleen in de grootstedelijke omgeving op zoek naar een interessant evenement. Ik trok naar een concert in de H. Familie kerk van Boven-Lo. Wie Leuven kent, kent wellicht ook Kessel Lo, maar Boven Lo? Jawel, het is nog grondgebied Leuven en de kerk staat boven op een berg, op de Heideberg. Niet de Kesselberg. Soms moeten de leden van het orkest Entente Cordiale ver weg een plekje zoeken om hun passie uit te leven. Het is een Antwerps amateurgezelschap dat al veertig jaar lang meegaat. Ooit opgericht door oud-leden van het Jeugd en Muziekorkest van Antwerpen. Ze werken zonder vaste dirigent en dit keer was het Stijn Paredis die de leiding had. “Bij professionelen krijg je soms de indruk dat ze hun job komen doen en al tijdens het concert denken aan hun andere hobby’s. Met amateurs is het andersom : ze denken altijd aan hun hobby en het is hun passie ” zegt Stijn Paredis.
Het strijkersensemble Entente Cordiale was dus neergestreken in die doodnormale 19e -eeuwse H. Familie kerk voor een concertprogramma onder de titel “in alten Stil”. De dirigent verwelkomde de aanwezige sympathisanten en muziekliefhebbers en verklaarde die term “in alten Stil”. Veel componisten baseren zich voor een of ander werk op de stijlkenmerken van hun illustere voorgangers, op de suites uit de barok. Het strijkersensemble bracht drie zo’n voorbeelden en illustreerde dat ook met een écht werk uit de barok.
Starten deden ze met Krzysztof Penderecki. Schrik niet als je de naam van die Poolse avant-garde componist ziet. Zijn “Drei Stücke im alten Stil”, uit 1963, zijn inderdaad een stijlbreuk met het werk waarvoor hij meest bekend is. De 21 strijkers, jonger en ouder, speelden het perfect en vervolgden dan met werk van Alexander Glazunov: zijn opus 97. Zes variaties op een thema. Eerst goed herkenbaar aangebracht in de violen maar dan gevarieerder, in pizzicato en dan ook naar het bijna onherkenbare toe. Alles ondersteund door de cello’s en tenslotte door een donkere en laag strijkende contrabas. Een écht barok stuk mocht natuurlijk niet ontbreken. Hoe passend te kiezen voor dat bekende Largo uit Bachs Concerto voor twee violen en strijkers. Twee klankrijke violisten soleerden. Lydia Seymortier, ooit actief in de toenmalige Philharmonie van Antwerpen en de Koreaanse JeongSun Goo, sinds 2008 concertmeester bij Entente Cordiale. Wondermooi was dat. Tot slot een “Capriol Suite voor strijkers” gebaseerd op Renaissance dansen. Een erg origineel werk van een Britse musicoloog en muziekjournalist die zijn composities schreef onder het pseudoniem van Peter Warlock. Dat betekent tovenaar, vertelde ons de dirigent. Hij liet ons kennis maken met dit heel capricieus stuk, met veel fricties tussen melodie en ritme. En de Brit goot zelfs wat waanzin in de partituur met wrange klankeffecten, aldus Stijn Paredis. Een ontdekking, dit speels divertimento uit 1926. Al die zes delen, van ‘basse-danse’ over ‘pavane’ tot ‘mattachins’ (oude rituele zwaarddansen) speelde het ensemble als in een overrompelende wervelwind, van allegro moderato tot allegro con brio. Knap van een amateurgezelschap dat al 40 jaar samen rondtoert onder wisselende leiding én een vaste kern strijkers.
Een bis kon niet uitblijven. Een stukje uit Palladio van Karl Jenkins, alweer een speciale Brit. Ooit frontman van de popgroep Soft Machine die later als neo-klassieker roem verwierf met zijn The Armed Man: A Mass for Peace. Een werk dat ook al op het programma stond van dit strijkersensemble.
In elk geval was dit concert een prachtprestatie van die enthousiaste groep amateurmusici, mét orkestervaring én onder professionele leiding van musicoloog en dirigent Stijn Paredis. Goeie keuze, geslaagd project. Blij was ik om van platgetreden paden te zijn afgeweken en heb – zoals meestal als je dat doet- onvermoede ontdekkingen gedaan.
WAT: Concert “in alten Stil”
Krzysztof Penderencki, Drei Stücke in alten Stil, (1963); Alexander Glazunov, Thema en Variaties voor strijkorkest, opus 97; Johann Sebastian Bach, Largo uit Concerto voor twee violen en strijkers, BWV 1043; Peter Warlock, Capriol Suite voor strijkers (1926).
WIE: Strijkersensemble Entente Cordiale o.l.v. Stijn Paredis.
WAAR: Kerk H. Familie, Boven-Lo (Leuven)
WANNEER: zondag 19 maart 2023.