Verjaardagsconcert SPECTRA 25!

Donderdag 7 februari, 20uur, MIRYconcertzaal, Gent

SPECTRA, ensemble voor hedendaagse muziek (Gent) wordt 25 jaar jong!

Op 7 februari 1994 opende SPECTRA in MIRYconcertzaal de toenmalige week van de hedendaagse muziek en begon zo aan haar eerste concertseizoen.

Precies 25 jaar later blikt SPECTRA terug op een kwarteeuw creaties van nieuwe muziek. Alle composities op het programma werden doorheen die 25 jaar speciaal voor het ensemble geschreven. Frank Nuyts en Lucien Posman zijn compagnons van het eerste uur. De composities van Frederik Neyrinck en Stefano Gervasoni klonken tot in Venetië en Vilnius. En tot slot kan u genieten van de allernieuwste creaties van Dominique Pauwels en Mirek Coutigny.

MIRYconcertzaal en SPECTRA slaan de handen in elkaar en nodigen u graag uit op het verjaardagsfeest!

MIRYconcertzaal, Gent
donderdag 7 februari, 20uur
meer info
De toegang is gratis. Reserveren graag via  communicatie@spectraensemble.com

Voor alle bijkomende info kan u terecht op bram.bossier@spectraensemble.com

Programma

Frank Nuyts (°1957)

Fivepenny bits and the seven beats’ itch… (1993)

Mirek Coutigny (°1992)

The Bigger Picture (2018), compositieopdracht door SPECTRA

wereldcreatie

Frederik Neyrinck (°1985)

Gestalt VIII (2013)

Dominique Pauwels

Nieuw werk (2019), compositieopdracht door SPECTRA

wereldcreatie

Lucien Posman (°1952)

De Laatste Hooivracht (1994)

Stefano Gervasoni (°1962)

Gramigna (2015)

Credits

SPECTRA o.l.v. Filip Rathé

Luigi Gaggero, cimbalon

Pieter Jansen, viool

Bram Bossier, altviool

Jan Sciffer, cello

Peter Devos, cello

Tille Van Gastel, fluit

Cédric De Bruycker, klarinet

Luk Nielandt, hobo

Gabi Sultana, piano

Frank Van Eycken, percussie

Trailer
De trailer werpt een blik op een kwarteeuw geschiedenis. Je vindt er foto’s van Filip, Jan, Frank, Gabi, Pieter, Tille, Peter, Bram, Cédric, MCBTH, Bjorn, Sternenrest, Luc, Frankenstein!, Alvaro, Glass Parcours, Dirk, Eersteklasconcerten, An, Keeping Track, Tom, Dona Nobis Pacem, Jan, Jan en nog een Jan, Traiettore Parma, Kris, Fire Trucks, Geert, OdeGand, Lieven, SMAK, Wim, Veerle, en nog veel meer.
SPECTRA is een ensemble voor nieuwe muziek. Vanuit de vaste kern van musici ontwikkelt het sinds 1993 een opmerkelijke muzikale coherentie en een unieke, geraffineerde sound. Filip Rathé is artistiek leider en dirigent.

SPECTRA bouwt tal van trajecten uit met in Vlaanderen levende componisten en promoot hun werk in internationale en historische context. Het creëert vele opdrachtwerken in constante dialoog met referentiewerken uit het recente verleden.

SPECTRA exploreert een ruime waaier aan presentatievormen en werkt samen met componisten, theatermakers, beeldend kunstenaars en schrijvers in de opbouw van niet-dogmatische programma’s en eigenzinnige vertolkingen. Hieruit groeiden samenwerkingen met o.a. Luca Francesconi, Stefano Gervasoni, Philippe Hurel, Guy Cassiers, Fabrice Murgia, Philippe Blasband, Peter Verhelst,…

SPECTRA treedt op binnen en buiten Europa en op festivals als Ars Musica (B), Transit (B), Festival Musica Nova (Brazilië), November Music Festival (NL), Musica Sacra (NL), OEROL Festival (NL), Huddersfield Contemporary Music Festival (GB), het Traiettorie Festival (It), de Biennale Venezia (It), World Music Days 2010 Sydney (Au), Gaida Festival (Lt), Musica Strasbourg (F), Festival Internacional de Buenos Aires (ARG).

Ten slotte deelt SPECTRA haar expertise in de Master na Master opleiding in de interpretatie van hedendaagse muziek in samenwerking met de School of Arts Gent.

Filip Rathé (1966) studeerde piano en directie aan het Koninklijk Conservatorium van Gent. Hij vervolmaakte zich verder als dirigent bij Laszlo Heltay en Pierre Cao en studeerde compositie bij Lucien Goethals. Aan de Universiteit van Gent behaalde hij een Meestergraad Musicologie. Sinds 1993 is Filip Rathé artistiek leider en dirigent van SPECTRA, het ensemble voor hedendaagse muziek waarmee hij concerteerde doorheen Europa en Zuid-Amerika en meer dan 150 nieuwe werken creëerde.Hij was gastdirigent van o.m. het Symfonieorkest van Vlaanderen, het Vlaams Radio Koor, Brussels Philharmonic en verschillende ensembles (o.a. I Solisti del Vento, Hermes Ensemble, Musiques Nouvelles). Als componist schrijft hij vooral vocaal-instrumentale kamermuziek. Zijn werken werden gecreëerd door o.m. het Vlaams Radio Koor, ASKO (Nl), SPECTRA, Collegium Instrumentale Brugense, Exaudi, Kremerata Baltica en de Neue Vokalsolisten Stuttgart.

Tags

Gerelateerde Artikelen

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in: