Zoek
Sluit dit zoekvak.

Onze website is vernieuwd, geef zelf je evenementen in. Heb je een fout gezien. Mail ons!

© KBR

Het vergeten werk van Ysaÿe op twee momenten onthuld door KBR en Bozar

Louter toeval leidde ertoe dat twee medewerkers van respectievelijk de Koninklijke Bibliotheek van België (KBR) en Bozar de ietwat vergeten partituur van Ouverture sur des thèmes d’Atala van Eugène Ysaÿe, opgedragen aan zijn overleden broer, ontdektenDe partituur werd onmiddelijk overgebracht naar KBR om er te worden bestudeerd en bewaard. Met deze vondst als uitgangspunt zullen KBR en Bozar het universum van Ysaÿe verder belichten met een internationale studiedag en een concert op 15 februari in het kader van de Belgian Music Days en het Belgisch voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie.

muziek in de kapel partner van Klassiek Centraal

Verhaal van een ontdekking

De Europese première van Ouverture sur des thèmes d’Atala op 15 februari 2024 is het resultaat van toevallige gebeurtenissen en een mooie samenwerking. Alles begint in januari 2023, wanneer de conservator van de Muziekafdeling van KBR, Marie Cornaz, een afspraak heeft met Sophie Matkava, archivaris bij Bozar, in de hoop onuitgegeven partituren te vinden van de pianist Théo Ysaÿe, de broer van Eugène Ysaÿe. Samen en ook met de steun van Christian Demoustiez, bibliothecaris van het Belgian National Orchestra, vinden ze de gezochte partituren al snel terug in meerdere kartonnen dozen in de bibliotheek van de Filharmonische Vereniging van Brussel, die verbonden is aan Bozar. Het bleef echter niet bij deze ene ontdekking: onder de titel Atala werd niet één maar werden twee werken opgedolven: enerzijds een cantate van een jonge Théo Ysaÿe, anderzijds een latere compositie, Ouverture sur des thèmes d’Atala, geschreven door violist Eugène Ysaÿe (1858-1931) als eerbetoon aan zijn overleden broer.

Het Belgisch voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie, dat begin 2024 van start ging, was een gedroomde gelegenheid om dit werk weer tot leven te brengen, iets meer dan honderd jaar na de enige opvoering ervan in de Verenigde Staten. Het idee werd concreet. Het Belgian National Orchestra en het koor van het Institut supérieur de musique et pédagogie de Namur (IMEP) gingen enthousiast op de uitnodiging van Bozar in om deze uitdaging aan te gaan.

Twee belangrijke werken van Eugène Ysaÿe in bewaring gegeven bij KBR in 2023

© KBR

KBR bewaart een belangrijk fonds Eugène Ysaÿe en ontving in 2023 meerdere belangrijke manuscripten van de componist in bewaring om ze onder de best mogelijke omstandigheden te bestuderen, digitaliseren en bewaren. Na Ouverture sur des thèmes d’Atala, dat Bozar in april deponeerde, ontving KBR in juli van de Koning Boudewijnstichting de autografische partituur van het Poème nocturne voor viool, cello en orkest. Tot slot werden in oktober alle muzikale bronnen van Théo en Eugène Ysaÿe samengevoegd met die van Atala, waarmee een institutionele partnerschap tussen KBR en Bozar werd bezegeld.

Eugène Ysaÿe componeerde Ouverture sur des thèmes d’Atala in 1919 als eerbetoon aan zijn overleden broer Théo, pianist en componist, en inspireerde zich daarvoor op een cantate die deze laatste in 1892 zelf aan Eugène had opgedragen.

Twee evenementen om Ysaÿe te (her)ontdekken

Een internationale studiedag over de evolutie en de nalatenschap van de componist in KBR

Tijdens deze dag komen meerdere sprekers uit de Belgische en internationale muziekwereld samen in KBR om te debatteren en van gedachten te wisselen over het parcours van Ysaÿe, zijn nalatenschap en de invloed die hij uitoefent op componisten vandaag. Marie Cornaz (KBR) en Sophie Matkava (Bozar) brengen ook het relaas van hun ontdekking van de partituur van Ysaÿe.

Een uniek programma voor een uniek concert in Bozar

Het concert wordt een dialoog tussen de sprankelende creativiteit  van de Belgische componisten Kris Defoort, Jacqueline Fontyn, Wim Henderickx, Apolline Jesupret en Eugène Ysaÿe. Naast de Europese première van Ouverture sur des thèmes d’Atala gaat ook een nieuwe partituur van componiste Apolline Jesupret in wereldpremière.


PRAKTISCHE INFORMATIE

Internationale studiedag “Ysaÿe Rediscovered” (KBR)
15.02 | 9:00 – 16:00
Concertzaal De Greef
KBR (Kunstberg 28, Brussel)

Concert Belgian National Orchestra Creations (Bozar)
15.02 | 20:00
Zaal Henry Le Bœuf
Bozar (Ravensteinstraat 23, Brussel)

Nieuwsbrief

Meer Lezen

© Klassiek Centraal – build & hosted door Kyzoe.be

Join Us

Subscribe Our Newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.Consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo. ex ullamcorper bibendum. Vestibulum in mattis nisl.

Doe Mee en Win kaarten voor FLOW FEstival in OOstende