Verder besparen kan niet

ACV Transcom Cultuur

Van Servaas Lecompte, sectorverantwoordelijke AVC-Transcom Cultuur, ontvingen we volgende reactie op onze nieuwsbrief van 27 januari 2012 waar gesteld werd dat het goed nieuws is dat de Vlaamse minister van cultuur niet nog meer wil besparen.

‘Verder’ besparen kan niet.. En dat is dan het goede nieuws. Ondertussen blijven we steken op het kaasschaafniveau, dus op een besparingsniveau. En dat heeft wel degelijk gevolgen! De zeer performante Vlaamse Kunstinstellingen hebben steeds met weinig geld bijzonder goede prestaties neergezet (met andere woorden elke euro wordt niet twee- maar viermaal omgedraaid). De kaasschaaf deed pijn.
En denken dat men even performant kan blijven werken op dit kaasschaafniveau is nièt realistisch. Vorige week was ik helaas aanwezig op een personeelsvergadering van een Antwerps cultuurhuis. De verkapte collectieve ontslagmolen die daar bezig was werd door een lid van de raad van bestuur direct gelinkt aan de kaasschaaf.
De moeilijkheden die de laatste dagen in de pers staat over het Ballet van Vlaanderen kan men ook voor een stuk ontegensprekelijk linken aan de kaasschaafbesparingen.
En de vergelijkingen met Nederland komen de strot uit. Het Ballet in Nederland heeft – ja nà besapringen – 11,6 mio euro. Ongeveer het dubbele dus dan het artistiek beter scorende Ballet van Vlaanderen.
Er is veel kritiek op de Minister van Cultuur. Soms is die kritiek terecht. Soms is het een nationale sport. Tezelfdertijd vergeet men gemakshalve of uit protectionistsche redenen dat er naast de onrealistische en incorrecte zaken  enkele interessante punten stonden in de befaamde Synergienota van de Minister (http://www.acvcultuur.be/hoorzitting2010.html). Waarvan we helaas vaststellen dat deze punten niet, onvoldoende of te traag gerealiseerd worden. Of was het van sommigen een strategie?

Tags

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in:

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist