Zoek
Sluit dit zoekvak.

Onze website is vernieuwd, geef zelf je evenementen in. Heb je een fout gezien. Mail ons!

Sinds maart 2022 ondergaat het stadspaleis een grondige restauratie aan de buitenzijde. Daardoor is de vaste opstelling tot eind 2023 niet toegankelijk. Maar Museum Hof van Busleyden ‘blijft open wegens verbouwing’. Een leuke knipoog naar het KMSKA dat ruim 10 jaar gesloten was voor een grondige renovatie. In de ondergrondse exporuimte organiseert Museum Hof van Busleyden tijdelijke tentoonstellingen.

muziek in de kapel partner van Klassiek Centraal

Verborgen Parels

Museum Hof Van Busleyden blijft uitpakken met knappe tentoonstellingen. Na ‘Uitbundig Verleden – de Bourgondiërs door romantische ogen’ staat er alweer een nieuwe tentoonstelling te lonken, en wat voor één. ‘Verborgen Parels’ is een ode aan Mechelen door de eeuwen heen, een plek waar kunstenaars en ambachtslui zich thuis voelden en inspiratie vonden. De kunsthistorische rijkdom van Mechelen wordt in de schijnwerpers geplaatst met 100 kunstwerken uit verschillende periodes en in diverse disciplines zoals schilderkunst, edelsmeedkunst, beeldhouwkunst en prentkunst. 

Naast verschillende topstukken en enkele minder gekende werken uit de eigen collectie kunnen bezoekers ook indrukwekkende bruiklenen uit binnen- en buitenlandse collecties ontdekken. Een kroniek van het rijke verleden met kunstwerken die specifiek voor Mechelen gemaakt werden. Unieke werken van onder meer Rubens, Jordaens, Faydherbe, Rik Wouters, Prosper De Troyer en Rinus Van de Velde. Ook enkele erkende topstukken uit de vaste opstelling van Museum Hof van Busleyden, zoals de Besloten Hofjes, kunstige handmade creaties van kloosterzusters, worden getoond. Een tentoonstelling met een maatschappelijke meerwaarde, geconcipieerd voor groot en klein. De verrassende scenografie is een ontwerp van Studio OTW uit Nederland die ook regelmatig voor het Rijksmuseum werkt. Curatrice Hannah Itterbeke, Collection Manager van het Museum Hof van Busleyden, leverde prachtig werk. 

Verborgen Parels-sRGB-print-05
Verborgen Parels-sRGB-print-07
Verborgen Parels-sRGB-print-09
Verborgen Parels-sRGB-print-11
Verborgen Parels-sRGB-print-13

Vorige
Volgende

Originele, frisse opstelling

Deze keer geen klassieke gefragmenteerde opstelling. In plaats van een thematische of chronologische visualisering werd er gekozen voor een transparante en zuurstofrijke opstelling. Toch heeft ieder kunstwerk een link met de omringende werken en ontstaat er daardoor een verbindende dialoog. De bezoeker wordt gestimuleerd eigen keuzes te maken en kan zowel rond de opstelling lopen als zich tussen de kunstwerken begeven.  Een verzameling van kunstwerken die prikkelen om er meer over te weten te komen. De werken staan evenwel niet lukraak opgesteld. 

De tentoonstelling is opgedeeld in vier wijken op basis van kleur, vorm, thema, o.m. de wijk waar kunstenaars resideerden, erfgoed met Opsinjoorke. Deze authentieke pop van 375 jaar oud werd in al zijn glorie hersteld en kan nu voor het eerst door het publiek bewonderd worden. Tijdens stoeten en festiviteiten wordt een duplicaat gehanteerd. Er is een reflectie aan verbonden. 

De folkloristische legende legt de vinger op huiselijk geweld: een dronkenlap die zijn vrouw aframmelde. Als straf werd hij door zijn buren met een doek in de lucht gegooid en weer opgevangen. De bezoekers met audiogids worden verwelkomd door een fanfare die door de wijken trekt en eindigt bij de 5 stadsreuzen. De maan is ook prominent aanwezig en gaat als een soort zoeklicht over de tentoonstelling. De historische Mechelse reuzenfamilie danst op regelmatige tijdstippen door de opstelling en brengt zo nog extra ambiance. ‘Verborgen Parels ‘is een totaalbeleving voor jong en oud.

Wandelingen

Een verdiepende audiogids geeft toelichting bij 22 topwerken. Op zondagmorgen kunnen bezoekers meestappen in een instaprondleiding. Groepen van 10 tot 15 personen kunnen zich bovendien inschrijven voor een van de gegidste themawandelingen ‘topstukken’, ‘vrouwen in de kunst’ en ‘Mechelse mythes en mascottes’. Elke eerste donderdagavond van de maand is het museum open tot 22u voor een Stil Bezoek in een prikkelarme omgeving.

Intra muros en extra muros

“Verborgen Parels” scherpt de nieuwsgierigheid aan en biedt een opstapje naar meer. Na de tentoonstelling kunnen de bezoekers de stad intrekken. In de historische binnenstad liggen de parels voor het rapen. Met een stadsplan en uitgestippeld parcours, gelinkt aan de werken in de tentoonstelling, kuier je langs pittoreske Begijnhofstraten, prachtig gerenoveerde kerken en Unesco-werelderfgoed. 

Je komt onderweg op adem bij de oude woning van miniatuurschilder Mayken Verhulst, een drieluik van een Vlaamse meester en ontdekt wat de Mechelse meester Rik Wouters en de Gasthuiszusters hebben betekend voor de kunstgeschiedenis. Verpozen kan altijd op een gezellig terras of in een kroeg. De Belgische biercultuur staat immers ook op UNESCO’s werelderfgoedlijst. En laat dat nu net iets zijn dat goed vertegenwoordigd is in Mechelen. “Verborgen Parels‘” voedsel voor lichaam en geest.

WAT: Verborgen Parels – Zeven eeuwen meesterwerken uit Mechelen

WAAR: Museum Hof Van Busleyden (Mechelen)

WANNEER: Van 11/11/2022 tot 25/06/2023


meer info

© Klassiek Centraal – build & hosted door Kyzoe.be

Join Us

Subscribe Our Newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.Consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo. ex ullamcorper bibendum. Vestibulum in mattis nisl.

Doe Mee en Win kaarten voor FLOW FEstival in OOstende