Verboden Muziek: Duik in de kluis en ontdek een wereld aan muziek

In de kelder van het Stadsarchief Amsterdam bevinden zich 8 kofferkluizen. In deze kamers lieten mensen hun waardevolle bezittingen achter als ze voor langere tijd op een verre reis gingen. Nu dienen ze als tentoonstellingsruimten. Het stadsarchief Amsterdam nodigt de Leo Smit Stichting uit om in deze kluizen een tentoonstelling te maken met als onderwerp: Verboden Muziek. Veel muziek mocht tijdens de Tweede Wereldoorlog niet meer gespeeld worden. De componisten van deze muziek waren joods, politiek onwelgevallig of zaten in het verzet. Hoe waren hun levens? Hoe klonk hun muziek? Overleefden ze de oorlog? Duik in de Kluis en ontdek een verborgen wereld.

De tentoonstelling Verboden Muziek belicht het leven en werk van Nederlandse musici en componisten die werden vervolgd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zij traden op, gaven muziekonderwijs, dirigeerden koren. Het Concertgebouworkest voerde dikwijls hun werken uit. Sommigen van hen begonnen onbezorgd aan hun loopbaan, anderen hadden moeten vluchten voor het fascisme en antisemitisme in Hongarije en Duitsland. Dan breekt de Tweede Wereldoorlog uit en wordt Nederland bezet. De componisten worden vervolgd om hun (veelal joodse) achtergrond. Ze duiken onder, vluchten, gaan in het verzet. Velen worden gearresteerd en naar concentratiekampen gedeporteerd. Zowel in Nederland als in voormalig Nederlands-Indië.

Een aantal van hen overleeft de oorlog niet. De muziek, de levens en de verhalen van deze componisten zijn grotendeels vergeten. De Leo Smit Stichting doet sinds 1996 onderzoek naar vervolgde componisten en zet zich in om hun muziek weer te laten klinken. De audiotour en de filmpjes zijn een belangrijk deel van deze expositie.

Van de vier grotere kamers zijn de titels:

 • Vluchtelingen
  Géza Frid, Pál Hermann, Zoltán Székely; Hans Krieg, Hans Lachman, James Simon
 • Beroemde vrouwen
  Henriëtte Bosmans, Marjo Tal, Rosy Wertheim
 • Indische Klanken
  Paul Seelig, Theo Smit Sibinga, Max Vredenburg
 • Jazz, Blues & Foxtrot
  Dick Kattenburg, Leo Smit

In de vier kleine kamers ziet u de bijbehorende filmpjes, gemaakt door Patricia Werner Leanse.

Verboden Muziek in de kofferkluizen van het Stadsarchief Amsterdam

Te zien van 15 april tot en met 3 juli 2022
Opening 14 april om 17.00 uur

 

Samenstelling tentoonstelling: Eleonore Pameijer & Anne Houk de Jong
Vormgeving RO ontwerpers: Monique Rietbroek & Josephine Oudijn.
Grafisch ontwerp: Tijl Akkermans

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in:

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist