Van bij ons – Opgedragen aan Luc Famaey / In Flanders Fields

Piet Swerts, Elise Caluwaerts, Cosy Brass Quartet en Vox Mago zijn artiesten en ensembles die Vlaanderen mee op de kaart plaatsen.

Wie al jaren een extra en onvoorstelbare bijdrage levert aan de Vlaamse muziek is Phaedra met de reeks ‘In Flanders Fields’ van de nog steeds zeer actieve Luc Famaey. Laten we deze reeks ‘Van Bij Ons’ aan hem opdragen want er zijn maar zéér weinigen die zich zo voor de Vlaamse musici, componisten en / of uitvoerders, hebben ingezet.

*** Seeker van Piet Swerts door pianist Russell Hirschfield

De jonge generatie weet het niet meer, maar Piet Swerts brak door als componist met zijn compositie van het opgelegde werk voor de Koningin Elisabethwedstrijd Piano in 1987. Het is een feit, de naam Piet Swerts is gevestigd en regelmatig hoor je van hem werken uitvoeren.

Het label Phaedra heeft het nummer 95 in de reeks In Flanders Fields gewijd aan solowerken voor piano van Piet Swerts. Uitvoerder is Russell Hirschfield.

Willen of niet, maar toch hoor je in deze werken de genetische Vlaming, of zal ik schrijven Zuid- (of Midden-?) Nederlander die we al kennen sinds de vroegste Vlaamse Polyfonisten. Het brave karakter is de levensader van deze composities, ook daar waar Swerts knipoogt naar Bach, Chopin en Debussy. Deze knipogen zijn compositorische parels, zeker de ‘Bach’ die sterk aanwezig is, maar Swerts blijft zichzelf.

Het werk van Piet Swerts is waardevol en vraagt een uitvoerder die zijn minstens zijn gelijke is om niet alleen de melodische lijnen correct te vertolken, maar ook de piano te doen kleuren en zingen. Dat laatste mocht sterker aanwezig zijn in de interpretatie van Hirschfeld. Voor mij blijft hij te vlak en heeft hij wat moeite om de luisteraar mee te slepen in Swerts’ dromen die ons enerzijds bij de dag van vandaag houden, maar ook terug doen zweven naar de 19de eeuw, de eeuw van de romantiek.

 • WAT: Seeker – piano solo
 • WIE: Composities van Piet Swerts, pianist Russel Hirschfield
 • UITGAVE: Phaedra, reeks In Flanders Fields nr. 95 – PH 92095

*** Acquaintance – Cosy Brass Quartet

In het dorp Ranst-Millegem staat een kapel, de Sint-Antoniuskapel, die meermaals diens doet als concerthuis. Of dat dat is omdat muziek twee maal bidden is, weet ik niet. Wat ik wel weet is dat het Cosy Brass Quartet er de nieuwste CD opnam en er een mooi Vlaams Marialied tussen de andere werken pronkt.

Het veelbesproken Facebook is voor, onder meer, de grote en toch ook kleine wereld van de klassieke muziek, in de breeds mogelijk zin te bekijken, een zeer belangrijk iets. Voor ons eigen webmagazine was en is Facebook een geschenk uit de hemel, de opmerkelijke groei van ons lezersaantal heeft er veel mee te maken. En zo worden we meermaals door musici gecontacteerd met een chatbericht. Of wij interesse hebben in een concert of een cd. Zo ook kregen we de vraag of we deze CD alstublieft eens zouden willen beluisteren. De CD was ook al deels te beluisteren in Klara’s 10 en dat is toch altijd weer een mooi meegenomen referentie al laten wij ons niet leiden of beïnvloeden door welke recensies of wat ook.

Het Cosy Bras Quartet, Kevin Van Giel, Raf Van Looveren, Dirk Reynier en Guy Godts, geeft met deze CD een staalkaart weer van wat er allemaal mogelijk is op koperblazers in deze bezetting. Er is hedendaagse brassmuziek te beluisteren maar ook knappe bewerkingen van groter romantisch repertoire en ja, dat mooie lied van Lodewijk De Vocht ‘Onze Lieve Vrouw van Vlaanderen’ (ook gekend als Liefde gaf U duizend namen) staat tussen al die betere muziek.

Wie dit ensemble niet kent, doet er goed aan deze CD aan te schaffen. Meteen is het een gelegenheid om mogelijk minder bekende werken te ontdekken. Er wordt zeer evenwichtig gemusiceerd in grote harmonie en gebondenheid. Wel hadden we graag nog meer durf, meer stevig lef gehoord. In elk geval, deze opname is een aanwinst.

Noteer dat de CD een uitgave in eigen beheer is en enkel te bestellen is per e-mail bij cosybrassquartet@telenet.be.

 • WAT: Acquaintance
 • WIE: Cosy Brass Quartet – Kevin Van Giel, Raf Van Looveren, Dirk Reynier en Guy Godts
 • UITGAVE: eigen beheer Cosy Brass Quartet

** Muses gezongen door Elise Caluwaerts

Het is een feit, heel wat opera-aria’s zijn een eigen leven gaan leiden. Sopraan Elise Caluwaerts vult een CD met zo een aantal uit opera weggeknipte aria’s die vele sopranen op de concertpodia brengen. Er zijn voor- en nadelen aan…

Laat ik even die nadelen, of zeg gewoon het nadeel want er is er maar één, kort belichten. Dat is niet meer of niet minder dat het risico groot is dat er niet op dezelfde wijze in de aria kan ingeleefd worden, zoals dat wel kan in de hele opera. In de hele opera ben je immers dat karakter heel de tijd, en bij het afzonderlijk zingen van de aria’s moet je je snel in die éne aria, de opera en de rol die je vertolkt inleven. Dat is niet altijd even gemakkelijk en bij de minder sterke aria’s in deze opname hoor je dat een beetje zoals in de beide aria’s van Delibes.

Mozart is anders, die is nu eenmaal de allergrootste aller tijden en zijn genie is zo in elke noot doordrongen dat hij je, niet alleen als luisteraar, maar nog meer als uitvoeder, inwindelt en de mooiste dingen weerklinken. Rossini heeft ook zo van die meer dan gewoon geniale bravourestukken geschreven en soms haalt ook Bellini het niveau dat iets ongrijpbaar heeft. In deze werken bewijst Elise Caluwaerts dat ze een van onze betere vertolksters is.

Minder ben ik te spreken over de volgzaamheid van de dirigent. Hij gaat voor mij de mist in, laat zijn orkest er maar op los spelen en mist elke franje. Het is niet de eerste keer dat Walter Proost mij sterk ontgoochelt. Het ‘St. Peterburg State Symphony Orchestra’ is nochtans kwalitatief helemaal in orde. Ondanks de dirigent slaagt het erin om in groot evenwicht, ook al is het dan niet altijd even geraffineerd, de orkestklank volwaardig kleur bij te zetten. Los van deze bemerking, blijft deze CD een behoorlijk visitekaartje van Elise Caluwaerts dat deuren kan en zal openen.

 • WAT: Muses – opera-aria’s
 • WIE: sopraan Elise Caluwaerts, St. Peterburg State Symphony Orchestra, Walter Proost
 • UITGAVE: eigen beheer Elise Caluwaerts

**** Vox Mago en Engelse kathedraalmuziek

Aan de andere kant van de Noordzee leeft de romantische kathedraalmuziek gelukkig nog elke dag. Het is geen museumgebeuren geworden dat iets van een curiosum heeft. We kunnen er wat van leren. Patrick Debrabandere is een en ander gaan bestuderen en dit resulteerde in een concert dat live werd vastgelegd op CD. Lees mee en je weet wat je te doen staat.

Misschien was onze grootste componist van romantische kathedraalmuziek wel mgr. Jules Van Nuffel wiens muziek veel te weinig uitgevoerd wordt ook al weerklonk die in het Vaticaan. Het is niet zomaar dat ik dit schrijf, ik geef wel degelijk een hint naar de initiatiefnemers en uitvoerders van deze CD want zij zullen het aankunnen. Deze opname bewijst dat.

De concert-cd doet je luisteren naar een majestatisch werk I was glad van Hubert Parry (1848-1918). Letterlijk majestatisch want het klonk nog op het huwelijk van prins William en Kate Middleton (2011). Sterk koor, sterk orkest, we voelen ons meteen in een of andere grote Britse gotische kathedraal. Met de Mass in G opus 46 van sir Charles Villiers Stanford (1852-1924) ben je nog meer in die typische Engelse muzikale sfeer die respect afdwingt en ook tegelijk iets hemels en patriottistisch traditioneel heeft.

Op het zelfde elan gaat het verder met het Magnificagt & Nunc Dimittis van dezelfde Stanford. Komaan, zoiets maakt een kathedraal nog ‘kathedraler’. Daar teken ik met plezier voor. Om af te ronden eindigt deze live-opname met Great is the Lord van Edward Elgar (1857-1934). Ja, en niet alleen is ‘the Lord great’ en deze muziek, zo is ook de uitvoering door koor en orkest Vox Mago, de solisten sopraan Helena Maes, alt Anita Dur, tenor Joris Bosman en bas Joris Stroobants. Allen staan ze onder meer dan deskundige leiding van Patrick Debrandere die even als het ware in Brit transformeert want ja, Engelser kan deze muziek niet klinken.

 • WAT: Great Cathedral Composers
 • WIE: Vox Mago koor en orkest, solisten sopraan Helena Maes, alt Anita Dur, tenor Joris Bosman en bas Joris Stroobants, dirigent Patrick Debrabandere
 • UITGAVE: eigen beheer Vox Mago

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in:

Meer lezen ?

Sterrenparade

Voor wat staan de sterren die toegekend worden? Het is belangrijk om daarin openheid te brengen, dit m.a.w. op de (ver)nieuw(d)e website te expliciteren. KC is voorstander van een positieve benadering, genre de restaurantrubriek in dSMagazine: uitstekend– goed – redelijk – nipt.

5 ⭐️ = uitstekend

4 ⭐️ = zeer goed

3 ⭐️ = goed

2 ⭐️ = redelijk

1 ⭐️ = nipt

Introductiegidsen

Steun Klassiek Centraal via JPC