Van Bach tot Bernstein

Van Bach tot Bernstein, Boomsma en Baudet

Auteur Hermine Couvreur

Bij Prometheus is een zeer aangenaam ogend boek uitgegeven voor de jeugd,  ‘Van Bach tot Bernstein’.

De hoofdstukken zijn opvallend kort, wat voor jongeren misschien bemoedigend is maar daardoor is natuurlijk niet alles voldoende uitgewerkt. De basisinformatie is te summier en vertoont hiaten.

Vooral na het hoofdstuk over de muziekinstrumenten bleef ik echt wel op mijn honger zitten. De verschillen tussen bvb. de houtblazers zijn onvoldoende uitgelegd en een illustratie van èlk besproken instrument zou een meerwaarde betekend hebben. Interessant echter, ook voor volwassenen, zijn dan weer de tips naar luisterfragmenten waarin een bepaald instrument aan bod komt.

Het hoofdstuk over instrumentenbouwers is zo onvolledig, enkel over piano en viool, dat men het beter weggelaten had.

De kunststromingen vanaf de Renaissance tot heden worden kort maar duidelijk omschreven, elke periode begint met een mooi uitgewerkt schutblad en heeft een eigen lettertype wat bij mij slordig overkomt maar voor jongeren wellicht aantrekkelijk is, en met verwijzingen naar andere kunstvormen uit die tijd, alsook naar politieke gebeurtenissen en/of wetenschappelijke ontdekkingen. De meest bekende componisten worden geportretteerd en ongewone, soms grappige weetjes zijn ons niet onthouden. Dit (grootste) deel van het boek maakt veel goed al zijn de luistertips tussendoor vrij chaotisch en soms met een ronduit belachelijke titel (‘Luistertips tijdens het koken’) voorgesteld.

Verder is er ook nog aandacht besteed aan balletten, bekende dirigenten en aan componisten van filmmuziek. Een goed overzichtelijk register sluit het boek af.

Het nawoord getuigt van het bescheiden opzet van de auteurs, is sympathiek en ontwapenend. Of ik het boek zelf zou kopen voor een jongere? Eerlijk, ik weet het niet.


  • WAT: Van Bach tot Bernstein, Boomsma en Baudet
  • UITGAVE: Prometheus 2014 – 261 blz. – ISBN 978 90 446 2708 4

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in: