TWEEDE EDITIE VAN HONDA COMPETITION FOR CLASSICAL MUSIC DIE ALLE BELGISCHE MUZIEKHOGESCHOLEN VERENIGT

De Honda Competition for Classical Music, de muziekwedstrijd bestemd voor de studenten van de acht Belgische conservatoria, is klaar voor zijn tweede editie. Zowel de halve finale (op 24 november 2017) als de finale (op 7 februari 2018) van deze ‘Honda Competition for Classical Music’ vinden plaats in de grote concertzaal van Brusselse conservatoria. Mecenas Honda Benelux rijkt opnieuw 16.000 euro uit aan de drie laureaten.

De wedstrijd wordt gezamenlijk georganiseerd door het Koninklijk Conservatorium Brussel, School of Arts van de Erasmushogeschool Brussel, en door het Conservatoire royal de Bruxelles. Het initiatief komt van het bekende Japanse automerk en van dochteronderneming Honda Benelux. De wedstrijd is voorbehouden aan afstuderende of net gediplomeerde studenten van de acht deelnemende muziekhogescholen: Koninklijk Conservatorium Antwerpen, Koninklijk Conservatorium Gent, Lemmens Instituut Leuven, het Conservatoire royal de Liège, de École Supérieure des Arts van Mons Arts2, het Institut supérieur de musique (IMEP) te Namen, het Koninklijk Conservatorium Brussel, School of Arts van de Erasmushogeschool Brussel, en het Conservatoire royal de Bruxelles.

De eerste editie van de wedstrijd werd gewonnen door de bariton Kamil Ben Hsaïn (IMEP Namur), de tweede prijs ging naar de soprane Kelly Poukens (Lemmens-LUCA) en als derde eindigde vorig jaar de gitarist Maarten Vandenbemben (Koninklijk Conservatorium Brussel). Door het grote succes van dit gemeenschappelijke initiatief, de eerste in zijn soort, besloten de conservatoria en de mecenas het initiatief voor een tweede maal te organiseren.

De halve finale van deze tweede editie vindt plaats op 24 november 2017 in de grote concertzaal van de Koninklijke conservatoria van Brussel. Tijdens maximaal 30 minuten vertolken de 16 geselecteerde kandidaten (2 per deelnemende school) een of meer zelfgekozen werk(en). Tijdens de finale, op 7 februari 2018, in dezelfde zaal, spelen of zingen de drie door de jury geselecteerde kandidaten een zelfgekozen programma van 45 minuten.

De jury van de halve finale bestaat uit docenten (een per deelnemende hogeschool) en wordt voorgezeten door Diane Andersen. Voor de finale wordt de jury uitgebreid met nog twee prominenten uit de muziekwereld. De namen van de kandidaten en van de juryleden worden op een later tijdstip bekendgemaakt.

De winnaar van de Honda Competition for Classical Music ontvangt 8.000 euro, de tweede prijs bestaat uit een geldbedrag van 5.000 euro en de derde laureaat krijgt 3.000 euro. Honda Benelux heeft zich ertoe verbonden de wedstrijd voor drie jaar financieel te ondersteunen.

Conform de bedrijfswaarden, staat Dhr. Paul Tomanek, voorzitter van Honda Benelux, erop dat de activiteiten van de onderneming de samenleving weerspiegelen waarin ze werk- zaam is: ‘Met dit mecenaat ondersteunt Honda een initiatief dat bijdraagt aan het algemeen welzijn, een uitstraling over heel België geniet en het belang onderstreept van nog twee bedrijfswaarden: educatie en uitmuntendheid.’


Praktische informatie

  • Halve finale: 24 november 2017, Grote Zaal van de Brusselse Koninklijke Conservatoria
  • Finale: 7 februari 2018, Grote Zaal van de Brusselse Koninklijke Conservatoria

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in: