Twee pianorecitals van Ariel Lanyi, jong toptalent uit Israël

Pianoneus Erik Vertriest ontdekte vorig jaar via een gelukkig toeval de jonge pianist Ariel Lanyi. Zijn allereerste reflex bij het beluisteren van dit 19-jarige toptalent was: “Die jongen wil ik zo snel mogelijk naar België halen”. Dit lukte al op 15 januari van dit jaar, naar aanleiding van zijn 50 ste verjaardag. De indruk was zo overweldigend dat hij besliste om hem in het najaar twee recitals te geven.

Dat Ariel, die momenteel aan de Royal Academy of Music studeert in Londen, nog niet méér bekendheid geniet in onze contreien, komt vooral omdat hij bewust in de diepte en de luwte werkt in plaats van te kiezen voor een bestaan als “wedstrijdhopper”. Laat staan zich als zogenaamd wonderkind te laten aanprijzen. Hij componeert ook, speelt niet onaardig viool en leefde zich op zijn tiende uit in jazz.

Vandaag kiest hij echter resoluut voor de piano en wil hij maar één ding: zo veel mogelijk podiumkansen. Typerend is ook dat hij zich al heel vroeg aan het grote repertoire waagde (de late Beethoven- en Schubert-sonates, om maar die voorbeelden te geven), met als raak argument: “Met de jaren kan ik die werken alleen maar beter spelen”.

Ariel is op zaterdag 9 september om 20 uur te gast in onze ondertussen vertrouwde Cultuurkapel Sint-Vincent in Gent. Hij brengt er een uitgebreid klassiek-romantisch programma, met naast werken van Haydn, Beethoven en Grieg als absolute uitsmijter: het volledige eerste boek (Zwitserland) uit de “Années de Pèlerinage” van Franz Liszt. Wie er die avond niet bij kan zijn, krijgt de dag daarop een meer dan interessante herkansing, want op zondag 10 september om 14 uur treedt Ariel nog eens op in de concertzaal van het Muziekinstrumentenmuseum in Brussel. Dit recital krijgt overigens de steun van de Israëlische Ambassade en zal worden bijgewoond door mevr. Simona Frankel, Ambassadeur van Israël voor het Koninkrijk België en het Groothertogdom Luxemburg.

Piano achter het Gravensteen is perspartner van Klassiek Centraal.

Reserveren: Erik.Vertriest@skynet.be


  • WAT: Recital
  • WIE: Ariel Lanyi
  • WAAR: Cultuurkapel Gent op 9 september, Muziekinstrumentenmuseum Brussel op 10 september
  • Foto: m.t.

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in: